"Felelőtlenség az ekkora fizetésemelés"

Nem ért egyet az Országos Érdekegyeztető Tanács december 12-i ülésén kötött megállapodással a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), mert szerintük a megállapodásban szereplő keresetnövelési mérték jelentős reálkereset-növekedést eredményezne, amit a mostani körülmények között felelőtlenségnek tartanak.

A két szervezet közleménye szerint a megállapodás során figyelembe vett gazdasági kilátások nem tükrözik a valóságos helyzetet, a gazdaság visszaesése várhatóan nagyobb lesz, míg az infláció mértéke lényegesen kisebb. Ennek figyelembevételével különösen aggasztónak tartják, hogy a megállapodásra hivatkozva a tartósan veszteséges állami és önkormányzati vállalatok a 2009-ben is keresetfejlesztést hajthassanak végre.

A két vállalkozói érdekképviselet számára elfogadhatatlan az is, hogy míg az üzleti szférában munkahelyek tízezrei kerülnek veszélybe, és a munkabérek emelésére alig van lehetőség, addig a közszolgálati szektorban tartósan eredménytelenül működő vállalatok munkavállalói számára - a munkahelyek megtartása mellett - a bérek emelkedése is biztosított.

Véleményük szerint a gazdaság és a társadalom számára az elsődleges cél a vállalkozások működőképességének fenntartása és a munkahelyek megőrzése. Ezért azt javasolják, hogy a jövő évre vonatkozó keresetajánlás nemzetgazdasági szinten 0-3,0 százalékos mértékű legyen, ami az eredményes vállalkozásoknál biztosíthatja a reálkeresetek szinten tartását, de fékezi a gazdaságtalanul működők béremelését.

Állandó sztrájkveszély

A közlemény szerint az MGYOSZ és a VOSZ ellenvéleményének fenntartása mellett azért nem akadályozta meg a háromoldalú OÉT megállapodás megkötését, mert a jelenlegi feszült helyzetben fontosnak tartják a szociális partnerek és a kormány együttműködésének fenntartását, a munkahelyek és a munkabéke megőrzését.

Ugyanakkor sajnálatosnak tartják, hogy a gazdasági-szociális párbeszéd folyamatát állandó sztrájkfenyegetés övezi. A sorozatos munkabeszüntetések tovább rontják a nemzetgazdaság helyzetét, megkérdőjelezik az érdekegyeztető fórumok működésének értelmét és hitelességét, illetve veszélyeztetik a már megkötött egyezségek betartását - áll a közleményben.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo