Vosz cikkek


Se beruházást, sem béremelést nem terveznek a cégek 2024-ben

Se beruházást, sem béremelést nem terveznek a cégek 2024-ben  

A bizonytalanság továbbra is erősen érezhető a hazai vállalkozások üzleti hangulatában.
Nagyon várnak valamit a vállalkozások Matolcsy Györgyéktől

Nagyon várnak valamit a vállalkozások Matolcsy Györgyéktől 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint további kamatcsökkentésre van szükség.
Nehéz időszakra számítanak a hazai vállalkozások

Nehéz időszakra számítanak a hazai vállalkozások 

Bár nincsen jelentős elmozdulás, már látszódnak a repedések.
Kockázatok mellett optimisták a cégek

Kockázatok mellett optimisták a cégek 

A vállalkozók bár érzik a gazdasági helyzetben fellépő kockázatokat, saját üzleti kilátásaikat illetően már nem olyan borús kép.
A Vállalkozók Országos Szövetségének elege van az árstopból

A Vállalkozók Országos Szövetségének elege van az árstopból 

Mi legyen az élelmiszerárstoppal?
Elégtelen a kormány vállalkozásokat segítő csomagja

Elégtelen a kormány vállalkozásokat segítő csomagja 

A válság pusztító hatásainak enyhítésére tett javaslatokat a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).
A budapesti kamara, az IVSZ után a VOSZ is a tüntetők mellé állt

A budapesti kamara, az IVSZ után a VOSZ is a tüntetők mellé állt 

Elsietettnek, a kisadózókra nézve méltatlannak tartja a KATA módosításáról szóló törvényjavaslatot a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége), amely további egyeztetéseket javasol az érintettekkel. Akár az adónem kivezetésének eltolása, akár a magasabb adóteher is beleférhet, ha az végső soron nem veszélyezteti több százezer kisvállalkozó megélhetését. A jelenlegi javaslat ennek nem felel meg, ezért további tárgyalások kellenek – hangsúlyozza a VOSZ.
Munkaadók: az 5 százalékpontos szochó-csökkentést is elbírná a költségvetés

Munkaadók: az 5 százalékpontos szochó-csökkentést is elbírná a költségvetés 

A kormány 4-et mondott, a munkaadók viszont kitartanak az 5 százalékpontos szochó-csökkentés mellett.
Megválasztották a VOSZ új elnökét

Megválasztották a VOSZ új elnökét 

A VOSZ korábbi elnöke, Tolnay Tibor már az év elején bejelentette, hogy a következő öt évre az elnökségi tisztséget nem vállalja.
2-3 év múlva elérhető lehet a 200 ezer forintos minimálbér

2-3 év múlva elérhető lehet a 200 ezer forintos minimálbér 

Orbán Viktor miniszterelnök belengette a 200 ezres minimálbért. A kormányzati célkitűzéssel a munkáltatói érdekképviseletek is egyetértenek, miközben az emelés mértéke nagyban függ majd az inflációtól, továbbá attól, hogyan alakul a magyar gazdaság teljesítménye a következő években.

Rengeteg szülőnek jelenthet megoldást a kismamák szövetkezete 

Segítséget a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetén keresztüli munkavállalás. A VOSZ üdvözli az atipikus foglalkoztatási lehetőségek bővülését.

Az élénkülés még nem kilábalás: szükség van a bértámogatásra a cégeknek? 

Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként. Ezt alátámasztja az is, hogy már nem egyszer elhangzott a kormányzat részéről: a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.

Kata-szigorítás helyett más eszközökkel is meg lehetne szabadulni a vadhajtásoktól 

Felesleges és indokolatlan szigorítást hoz a katások jelentős részének a jövő év eleji változás. A BKIK reméli, még megmenthető a kata.

4 nap maradt, hogy a kormány megelőzze a munkaerőpiac összeomlását 

Jelen állás szerint már csak jövő hétfőig jelentkezhetnek a vállalatok az állami bértámogatásra, miközben forrás még bőven van, és az érdekképviseletek is a program hosszabbítása mellett érvelnek. 

Átadták a Magyar Gazdaságért díjakat         

Az elismeréseket december 6-án, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók napja rendezvényén adták át.

Dávid Ferenc után Perlusz László lett a VOSZ főtitkára 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöksége Perlusz Lászlót, a szervezet ügyvezető igazgatóját választotta meg a szövetség főtitkárának, megbízatása 2018. október 1-től a VOSZ 2021. évi tisztújító küldöttgyűléséig tart - közölte a munkaadói érdekképviselet csütörtökön.

Már idén jöhet az új munkaszüneti nap 

Balogh Zoltán szerint a gazdaságnak sem okozna gondot a plusz munkaszüneti nap, sőt a turizmusnak még jót is tehet. A munkaadói szervezetek ugyanakkor határozottan nem támogatják az ötletet.

Tönkremennek a vállalkozások a béremelésben? 

Tarthatatlannak nevezete Dávid Ferenc a VOSZ elnöke, hogy Magyarországon az állam minden kifizetett egy forint nettó bér után elvisz még egyet. Véleménye szerint a jelenlegi szabályok mellett a béremelést nem bírják a cégek.

Nincs egyetértés, mennyi járjon a vasárnapi munkáért 

A kiskereskedelemben a vasárnapi munkavégzés szabályozásának kérdésében még távol áll egymástól a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) munkaadói és munkavállalói oldalának álláspontja - mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a keddi VKF-tárgyalást követően az MTI-nek.

Kevés az új cafeteria a munkaerőhiány ellen 

Jó kezdeményezés a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint a cafeteria készpénzesítése, de a munkát terhelő egyéb terhek csökkentése nélkül kevés ahhoz, hogy megoldja a feszítő bérproblémákat a kkv-knál.

Akinek sok a vasárnapi bérpótlék, az ne is nyisson ki 

Aki nem tudja kifizetni a 100 százalékos bérpótlékot az alkalmazottaknak vasárnapra, annak nem is éri meg kinyitni – mondja Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, aki szerint muszáj máshogy osztozni a profiton a kereskedelemben, mint eddig. Szakszervezetekkel együtt ajánlást fogalmaztak meg, hátha akkor a kormány is hajlandó tárgyalni. Egyelőre ugyanis nem volt ilyen megkeresés.

A vállalkozás minden nap kockázat 

A vállalkozók kockázatvállalása és munkája nélkül elképzelhetetlen az ország gazdasági felemelkedése - hangzott el a VOSZ által szervezett Vállalkozók Napja rendezvényen.

Együttműködik a Nemzeti kereskedőház és a VOSZ 

A hazai kis- és középvállalkozások új üzleti lehetőségekhez juttatása és export-tevékenységük elősegítése, támogatása érdekében a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. együttműködési megállapodást kötött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Közép-magyarországi Regionális Szervezetével. Az MNKH célja, hogy év végéig kétezerre bővüljön a Partner Programjában szereplő, exportképes magyar kkv-k száma.

Ingyenes tanácsadás vállalkozóknak 

Megkezdte A Munkáért! elnevezésű, európai uniós finanszírozású, kétéves projekt megvalósítását a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a LIGA szakszervezetekkel, valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ) közös konzorciumban, ennek keretében ingyenes tanácsadást biztosítanak a vállalkozóknak.

Megfojtja a vállalkozásokat az adminisztráció 

Nem voltak túl sikeresek a Nemzetgazdasági Minisztérium törekvései, hogy csökkentsék a vállalkozások adminisztratív terheit – véli a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ). A szakmai szervezet javaslatok özönét terjeszti elő az illetékes hatóságoknak.

Erősítené a kkv-k jogkövetését a NAV és a VOSZ 

Együttműködési megállapodást kötöttek a NAV közép-magyarországi adó- és vámszervei a VOSZ közép-magyarországi és budapesti szervezetével. A február 21-én aláírt megállapodásban az a közös szándék fogalmazódik meg, hogy a budapesti és Pest megyei vállalkozások valamint az adóhatóság partnerként tekintsenek egymásra.

Gazsi Attila kapta a Magyar Gazdaságért Díjat 

A rangos elismerés odaítélésében komoly szerepet játszott a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességének ösztönzésében, ezen belül is kiemelten az atipikus foglalkozatás, mint a nemzetgazdaságot sújtó munkanélküliség felszámolásának egyik lehetséges eszköze fejlesztéséért tett hatékony és eredményes fáradozása.

Új esély a hazai kkv szektornak 

Kedvezményes beszerzési lehetőség biztosításáról együttműködési megállapodást kötött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által alapított VOSZ-BESZ Beszerzési és Szolgáltató Zrt., valamint a Gránit Bank Zrt., a Signal Biztosító Zrt. és a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. csütörtökön Budapesten, a Service Expo kiállításon.

Üzletember-találkozó szeptemberben 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XIV. kerületi Tagcsoportja és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Közép-Magyarországi Regionális Szervezetének közös szervezésében, a BKIK Tagozatai és a ZVSZ támogatásával kerül megrendezésre immár 15. alkalommal az Üzletember-találkozó - Sport- és Egészségnap szabadtéri rendezvény szeptember elsején.

Közel félmilliárdos beruházás Szombathelyen 

Átadták a Ferropatent új üzemcsarnokát Szekszárdon. A 430 milliós beruházás negyedét uniós támogatásból finanszírozta az acél-nagykereskedelemmel és fémmegmunkálással foglalkozó vállalkozás.

Látszatnövekedés, döntésképtelen bürökrácia - Ez Magyarország! 

Az elmúlt években, ha nőtt is a magyar gazdaság, az csak a látszat volt, a felvett hitelek segélyre mentek, nem pedig a termelő ágazatok támogatására - fogalmazott Demján Sándor, nagyvállalkozó, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke a szervezet kibővített elnökségi ülésén, amelyen - kéthetes konzultációsorozata keretében - részt vett Orbán Viktor, miniszterelnök is.

Sok kicsi többre megy 

A mostani tőkeszegény környezetben a szövetkezés és hálózatosodás sokaknak lehetne mentőöv. De ma még csekély az együttműködés a hazai üzleti élet szereplői között, a kisvállalatokra pedig különösen jellemző, hogy féltik a sajátjukat. Nem fognak össze, egymásban jobbára csak versenytársat látnak, különösen az azonos ágazatban tevékenykedők. Pedig együtt többet elérhetnének.

Olcsóbban autót, telefont, üzemanyagot 

Mától a hazai kis- és középvállalkozások beszerzéseik során olyan árkedvezményhez juthatnak, amely eddig csak a nagyvállalatok számára volt elérhető. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által alapított VOSZ-BESZ Zrt. öt nagyvállalattal írt alá együttműködési szerződést. A cégek azt vállalták, hogy az egyszemélyes vállalkozás is komoly kedvezményekre jogosult, akár egy nagyvállalat.

Kétarcú adócsomag 

A pénzügyi tranzakciós adó bevezetését a jól nyomon követhető, elektronikus ügyletek arányának növelése kíséri, ami jelentős fehéredéssel járhat együtt más adónemeknél is. A telekom adó viszont több mint 2 forintos teher is lehet. A Széll Kálmán Terv 2.0 programban fellelhető gazdasági és pénzügyi célkitűzéseket az RSM DTM Hungary Zrt. elemezte.

Megszorítás az új adócsomag 

A vállalkozások és a lakosság számára is megszorítást jelent a Széll Kálmán Terv 2.0, az új adók bevezetésével a kormány háttérbe szorítja a gazdaság dinamizálását a hiánycél elérésének érdekében - mondja Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára, aki szerint a telefonadó és a pénzügyi tranzakciós illeték visszalépés a mobilitásban, a modern technika használatában, a banki transzferek megadóztatása pedig arra ösztönzi a kisvállalkozókat, hogy „vegyék elő a készpénzt". Ugyanezekről Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége elnöke azt mondta: bevezetésükkel nő a közös teherviselés, s ha ez a feltétele az IMF-fel kötendő megállapodásnak, akkor ezek a lépések a vállalkozások számára is elfogadhatók.

Újabb sarc a vállalkozásoknak? 

Az általános utazási költségtérítési kötelezettség bevezetése ellen tiltakozik csütörtöki közös közleményében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint ugyanakkor az új előírások a korábbiaknál jóval pontosabban rögzítik a költségtérítésben részesíthetők körét.

Nyögvenyelős béremelés 

Komoly teher a minimálbér és a szakmai bérminimum nagymértékű kötelező emelése a kereskedelemben is, sok vállalkozásnál a béremelésre szánt összeg nagy részét elviszi. A cégek többsége a munkahelyek megtartását tekinti fő feladatának, így a bérkompenzáció alakulásával kapcsolatban vegyes a kép Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint. A kötelező béremelést minden, a Vállalkozók Országos Szövetségével kapcsolatban álló vállalkozás meglépi. Dávid Ferenc, a szervezet főtitkára szerint a bérkompenzáció nyögvenyelősen indult, de menni fog. Ő is fontosnak tartja, hogy a munkahelyek ne vesszenek el.

Rémisztő állami beavatkozás 

Nem munkaadó, és nem tulajdonos, mégis beavatkozik az állam az üzleti szféra vállalati autonómiájába, és az egyszer már megszűnt központi bérszabályozást hozza vissza elvárt béremelés formájában - mondta Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára csütörtökön egy konferencián. A kötelező és elvárt béremelések mértéke is megkérdőjelezhető, mert a gazdaság legjobb esetben is csak stagnál 2012. Lakatos Péter, a Videoton vezérigazgatója a belső piacról úgy vélekedett, hogy az „maga a halál" a belföldre gtermelők számára.

5 tipp kis cégeknek  

A vásárokon való megjelenés, bár alapvetően inkább a közepes méretű cégek bevett módszere, a kisebbek számára is tartogat lehetőségeket. Azonban a kisebb bevételű vállalkozások esetében különösen fontos, hogy a megjelenés kötlsége megtérüljön. Ezért nem mindegy, hogy hogyan jelenik meg az adott rendezvényen. 

"600-700 milliárd marad a lakosságnál" 

A 2011-es  adóintézkedésekkel mintegy 600-700 milliárd forint marad a háztartásoknál, illetve a vállalkozásoknál jövőre, ami segít a gazdasági növekedés beindításában - mondta Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára pénteken Budapesten, a VOSZ gazdasági fórumán.

Demján: nem tudnak jövedelmezőek lenni a kkv-k 

Szemléletváltásra van szükség, a politika teremtse meg a gazdaság számára a megfelelő körülményeket a versenyképes adórendszerrel, a vállalkozások likviditásának biztosításával - mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke szerdán a Fidesz elnöke által kezdeményezett gazdasági konzultáción, Budapesten.

A vállalkozók gyors cselekvést várnak a Fidesz-kormánytól 

Az új, egyszínű Fidesz-kormánytól a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) olyan versenyképes adórendszert kialakítását várja, amely talpra állítja a gazdaságot - mondta az MTI-nek vasárnap késő este Dávid Ferenc főtitkár, az első hivatalos választási eredményekre reagálva.

Hogyan bővülhetne a Széchenyi-kártya? 

Egy magyar vállalkozás átlagosan 12 százalékos kamatszinten jut most hitelhez, míg például egy szlovák 3,8, egy cseh 4, egy lengyel pedig 6 százalékon. Ezért is kell a Széchenyi-kártya - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára Nyíregyházán kedden egy pénzügyi fórumon.

Mire készül Orbán Viktor? 

Egy leendő Fidesz-kormány több gazdaságpolitikai lépését ismertetette Orbán Viktor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) hétfői budapesti fórumán. A Fidesz elnöke a VOSZ hat javaslatából ötöt elvállalt. A vállalkozók képviselői gazdasági növekedést és munkahelyteremtést szorgalmaztak.

Orbán "nem tud kezet adni" 

Orbán Viktor vállalja, hogy ha kormányra kerül, akkor a vállalatok adóterheit négy, a lakosságét hat év alatt a régiós versenytársak szintjére csökkenti pártja. A Fidesz elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) hétfői budapesti fórumán az euró bevezetésének időpontjára "nem tudott kezet adni"; ígérte, a családon belüli öröklésnél "szabad vagyon áthárítást" vezetnek be.

Mi kell a "beteg" Magyarországnak? 

A magyar „pumázás" után kifejezetten üdítő, hogy a kormányzat elismeri: a magyar gazdaság rossz helyzetben volt, van és drasztikus beavatkozásokat kell, illetve kellett végrehajtani ahhoz, hogy a „beteg" a gyógyulás állapotába kerüljön - világított rá Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke, a szervezet Vállalkozók Napja alkalmából rendezett gazdasági fórumán, ahol az egykori Reform Szövetség tagjai és a VOSZ gazdasági szakemberi tartottak előadásokat.

"Nehéz lesz a szakszervezetekkel baráti jobbot találni" 

Nehéz lesz a szakszervezetekkel baráti jobbot találni az elkövetkező időkben, ha a munkavállalói oldal jogilag vitatható és személyeskedő kijelentéseket tesz nyilvános fórumokon - mondta Dr. Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára Szolnokon, a szervezet „Hallatjuk a hangunkat a válság időszakában is" című rendezvényen arra reagálva, hogy Gaskó István a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke nemrég lényegében a munkavállalók kétharmadát foglalkoztató vállalkozói kört csalóként állította be.

Oda a kiscégek adóelőnye 

A recesszió időszakában meglehetősen nehézkessé vált az érdekérvényesítés, amit jelez, hogy több ponton hajlott a kormányzat a vállalati szektor terheinek könnyítésére, de a szabályozó rendszer átalakításával lényegében azonnal elveszett az adóelőny, amely versenyképesebbé tehetné a kis és közepes vállalkozásokat - hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége „Hallatjuk a hangunkat!" megyei fórumsorozatának első állomásán. Egerben, majd Tatabányán, Dávid Ferenc, a szervezet főtitkára leszögezte, túl sok pozitívumot nem tud mondani a 2009-es érdekérvényesítésről, hiszen mindabban, amiben együttműködtek a kormányzattal és sikereket értek el, szertefoszlott a kabinet szociális döntéseivel.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV 

A NAV ellenőrzési terve szerint az informatikai rendszerek által gyűjtött adatok és az adózók magatartása egyaránt meghatározó tényező az ellenőrzési folyamatokban.

Cégblog

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo