Mi kell a sikeres magyar elnökséghez?

2010 január és 2011 június között Spanyolország, Belgium és Magyarország egymást követően látja majd el az Európai Unió elnökségi feladatait. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a spanyol (CEOE) és belga (FEB) gyáriparosok szövetségével közösen kidolgozta az európai munkaadók erre az időszakra vonatkozó prioritásait tartalmazó programot. Ennek középpontjában a lisszaboni szerződés hatálybalépésének elősegítése, a szerkezeti reformok végrehajtása, a biztonságos energiaellátás biztosítása és az EU nemzetközi kapcsolatok terén való erősítése áll.

A 2010 januárjában kezdődő hármas Európai Uniós elnökség keretében közös programot fog véghezvinni Spanyolország, Belgium és Magyarország a gazdasági visszaesés ellensúlyozása érdekében. Ennek elősegítését és szakmai támogatását szolgálja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), és a spanyol (CEOE), valamint a belga (FEB) gyáriparosok szövetsége által kidolgozott „Kéz a kézben a válság leküzdéséért" című javaslatcsomag. A szakmai anyag kijelöli azokat a súlyponti területeket, melyeket a soros uniós elnökök számára javasolt prioritásként kezelni az elkövetkező időszakban.

A cselekvési terv alapján az Európai Unió versenyképességének, nemzetközi súlyának erősítése érdekében kiszámítható és stabil jogi szabályozásra van szükség. Ennek megfelelően a munkaadói szervezetek szerint csökkenteni kell a kis- és középvállalatok adminisztrációs terheit, kulcsfontosságú a jogszabályok egyszerűsítése. Lényeges továbbá, hogy az Unió országaiban érvényes szabályozásokat a tagállamok időben átvegyék és alkalmazzák. A cél egy protekcionizmustól mentes, a tiszta verseny szabályaira épülő jogi környezet biztosítása az európai belső piac megerősítése érdekében.

Tudásalapú gazdaság és energetikai kérdések a középpontban

2010-ben új reformprogram veszi kezdetét, mely az MGYOSZ, a CEOE és a FEB szerint akkor lesz minden téren sikeres, ha uniós szinten további erőfeszítéseket teszünk a gazdaságközpontú K+F területén. Nehéz gazdasági periódusokban ugyanis az európai intézmények tevékenységének központjában a gazdasági pillér megszilárdításának, a versenyképesség növelésének, az innovációnak és a kedvező üzleti környezet megteremtésének kell állnia. Mindemellett a tudásalapú gazdaság kialakítása, például az innováció és az oktatás serkentése is elsődleges.

Kiemelt területként kezelik a munkaadói szervezetek az energiaellátás biztonságát és az éghajlatváltozás mérséklését. A munkaadók szempontjából fontos, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedések a vállalatok számára a lehető legalacsonyabb költséggel, illetve rugalmas megoldások alkalmazásával történhessenek, emellett az ipar bevonásával és a környezetvédelmi K+F ösztönzésével.

A gazdasági válság eredményes kezelése nemzetközi összefogást igényel, melyben az Európai Unió kulcsszerepet vállalhat. Határozott fellépésre van szükség szabadpiacok megnyitásával kapcsolatban, valamint a piaci versenyt torzító tényezőkkel, például a protekcionizmussal szemben.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo