Gyors megegyezést sürget az MGYOSZ

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) az általa képviselt mintegy hatezer vállalat sikerességének szempontjából meghatározó jelentőségűnek tartja, hogy az IMF/EU-tárgyalások gyorsak és eredményesek legyenek.

Az MGYOSZ "régóta hangsúlyozza, hazánk finanszírozási problémáinak hosszú távú megoldása érdekében elengedhetetlen, hogy megállapodás jöjjön létre Magyarország, valamint az Európai Bizottság és az IMF között" - olvasható a szervezet közleményében. (Az IMF nyitott, de vannak feltételei.)A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége vezetője, Futó Péter csütörtökön találkozott José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel.


Herman Van Rompuy
Kép:EU

Az idén tizedik alkalommal rendezték meg az Európai Üzleti Csúcstalálkozót (European Business Summit), amelyen a résztvevők a földrész növekedési lehetőségeit tárgyalták a finanszírozás, a foglalkoztatás, a technológia, az innováció és az oktatás területén. José Manuel Barroso az Európai Üzleti Csúcstalálkozón szűk körű megbeszélés keretében találkozott a 35 európai ország 41 munkaadói szövetségét tömörítő Businesseurope elnökével, a szervezet főtitkárával és Futó Péterrel, az MGYOSZ elnökével, a Businesseurope alelnökével.

Menekülés az öngyilkosságba

David Stuckler
Kép:alapblog
Az alapblog.hu-n megjelent interjúban a cambridge-i egyetem szociológia professzora, David Stuckler arról beszél, hogy épp ezekben az országokban ugrott meg leginkább az öngyilkosok száma a krízis nyomán. A professzor az általa vezetett nemzetközi kutatás eredményeire hivatkozva elmondta: az áldozatok, mindenekelőtt az öngyilkosok száma félelmetesen növekszik, ahogy lassan, de biztosan mállanak szét a korábbi jólét fundamentumai. – A korábban gazdasági prosperitást élvező, a prosperitásukat főként a sokáig nagyon versenyképes családi és középvállalkozásainak köszönhető régiókban mutatkoznak meg a legsúlyosabb emberi tragédiák – válaszolta az alapblog kérdésére
David Stuckler, aki a kutatás alapján úgy látja: az öngyilkossághoz vezető érzetet az hozza létre az egyébként életerős ember lelkében, hogy szabályosan eltűnik a megfogható közelségből kivétel nélkül minden kapaszkodó. Sehol a látótávolságon belül valamiféle utolsó menedék, ami – következzék be bármi is a gazdaságban – fedelet biztosít a maga és családja számára addig, amíg a válság el nem múlik. Egyszerűen nem lát már ilyet, mert valóban nincs is.
Míg 2003 és 2007 között egész Európában csökkenő tendenciát mutattak az öngyilkossági adatok, addig a válság kirobbanása óta szinte már járványszerűen terjed az öngyilkosság – főként a kis- és középvállalkozó férfiak körében – az eladósodottsági krízisben szenvedő Görögországban, Olaszországban, Írországban, valamint a legsúlyosabb megszorításokat végrehajtó balti államokban. Kelet-Európa hagyományosan továbbra is élen jár a szomorú statisztikákban. Térségünkre, a Baltikumra és Dél-Európára különösen jellemző, hogy a kormányok egyáltalán nem foglalkoznak a válság emberi tragédiáinak kezelésével és azok megelőzésével, véli a professzor (a teljes interjú szövege az alapblog.hu-n olvasható).

A BruxInfo tájékoztatása szerint a következő hetekben informális csúcstalálkozót tarthatnak az uniós állam- és kormányfők. Ezt Herman Van Rompuy az Európai Tanács elnöke jelentette be Brüsszelben. Szerinte a június 28-29-re tervezett állam- és kormányfői csúcstalálkozó előtt szükség lehet egy nyílt eszmecserére arról, hogy milyen módon és milyen eszközökkel pörgesse fel az Európai Unió a kontinens gazdaságának növekedését.

A pénzügyi kiigazítás nem egyenlő a pillanatnyi megszorításokkal. Előbbinek a jövőbe irányuló befektetést is jelentenie kell, idézi a BruxInfo Herman Van Rompuy-t. "A kiadáscsökkentést és az adóemeléseket méltányosan kell végrehajtani a tagországokban, és nem szabad, hogy egyetlen társadalmi csoport, vagy egyetlen generáció legyen a vesztese a költségvetési helyzet javításának, valamint a gazdasági növekedés beindításának", mutatott rá az Európai Tanács elnöke, aki az előadásában elmondta, a növekedés eléréséhez piacra, állampolgárokra, ötletekre és tőkére van szükség.

Herman Van Rompuy jó példaként Spanyolországot és Portugáliát említette, amelyek rugalmasabbá tették a munkaerőpiacukat; Lengyelországot, amely a vállalkozásalapítást könnyítette meg és csökkentette a bürokráciát; és a balti országokat, amelyek a korábbi fájdalmas intézkedéseik hatására most a leggyorsabb foglalkoztatás-bővülést regisztrálják.  

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo