Bevándorlás cikkek


Sok vezetőt nehéz helyzetbe hozhat az új bevándorlási törvény

Sok vezetőt nehéz helyzetbe hozhat az új bevándorlási törvény 

Magas pozícióban lévő külföldi kollégák papíron igazolt végzettség hiányában az új bevándorlási törvény alapján egy megítélés alá esnek a vendégmunkásokkal.
Fontos változások lépnek életbe a bevándorlási ügyintézésben

Fontos változások lépnek életbe a bevándorlási ügyintézésben  

Az Országgyűlés elfogadta a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó törvényjavaslatot.
Bevándorlási boom Lengyelországban

Bevándorlási boom Lengyelországban 

Elképesztően gyorsasággal fejlődik Lengyelország. A folyamat fenntartásához nagy mennyiségű munkaerő kell.
Dübörög a kanadai gazdaság köszönhetően a bevándorlóknak, akikből kiválogatják a legjobbakat

Dübörög a kanadai gazdaság köszönhetően a bevándorlóknak, akikből kiválogatják a legjobbakat 

Amíg Magyarország határozottan elutasítja a bevándorlókat, addig Kanada kiszemezgeti a legjobbakat és hatalmasat profitál belőlük.
Bécs-Budapest népszerűségi harca végleg eldőlni látszik

Bécs-Budapest népszerűségi harca végleg eldőlni látszik 

Bécs népessége még idén elérheti a kétmilliót.
Történelmi csúcsra emelkedett Németország lakossága

Történelmi csúcsra emelkedett Németország lakossága 

Egyetlen év alatt egy milliós növekedés.
Németországba tart a török és az iráni szellemi elit

Németországba tart a török és az iráni szellemi elit 

A Németországban menedéket kérők közül a törökök és az irániak között messze a legtöbb a képzett ember, a többiek képességei jóval alacsonyabbak.
Svájcban a munkavállalók harmada külföldi

Svájcban a munkavállalók harmada külföldi 

Svájc lakosságának negyede, kétmillió ember, munkavállalóinak harmada külföldi – ez Európában Luxemburg után a legmagasabb arány. Túlnyomó többségük elégedett mind munkalehetőségeivel, mind a társadalomba való beilleszkedésével.
Németországban is probléma a munkaerőhiány

Németországban is probléma a munkaerőhiány 

Nemcsak Magyarországon, Németországban is problémát okoz a növekvő munkaerőhiány. A munkaerőpiacról mintegy egymillió ember hiányzik, az állam most a külföldi szakemberek munkavállalásának megkönnyítésével próbál enyhíteni a nyomáson.
Többet tesznek a közösbe a bevándorlók, mint a benszülött britek

Többet tesznek a közösbe a bevándorlók, mint a benszülött britek 

A brexiterek állításával a Nagy-Britanniában élő külföldiek átlag fölött járulnak hozzá a brit költségvetéshez, annyira, hogy a brexit után adóemelésre lesz szükség.

Felnőttképzésben alaposan le vagyunk maradva Európától 

Nagyobb arányban tanulnak szakmát azok, akik külföldre költöznek, a legaktívabbak az EU-n kívülről érkező bevándorlók voltak tavaly – derült ki az Eurostat felméréséből.

Kopátsy Sándor: fogamzásgátlás nélkül nem itt tartanánk 

Miután a Homo sapiens áttért a talált nyers termékek fogyasztásáról a táplálék megsütés és megfőzés utáni fogyasztására, a gabona megőrlésére, élesztővel történt vegyítése utáni megsütésére és az állattenyésztésre, többen születtek, és ezekből több és jobb munkaképes lakos lett, mint amennyit a társadalom foglalkoztatni tudott.

Zúgolódnak az Amazon-dolgozók a rendőrségnek fejlesztett arcfelismerő miatt 

A cég munkatársai levélben győzködik Jeff Bezost, hogy ne adja el a cég arcfelismerő technológiáját a rendőrségnek és más kormányzati szerveknek, írja a Bitport.

„Néhány egyszerű kérdés után” maradhatnak az angliai magyarok 

A Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak "néhány nagyon egyszerű kérdésre" kell csak válaszolniuk ahhoz, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is változatlan jogosultságokkal, állandó letelepedési engedéllyel az országban maradhassanak - mondta csütörtökön a brit belügyminiszter.

Itt vannak az új adótörvények: némi meglepetéssel 

A kormány javaslata szerint bevándorlási különadót kell fizetnie a bevándorlást segítő szervezeteknek, ezt is tartalmazza az Országgyűlés elé ma kerülő adótörvény - hívta fel a figyelmet közleményében a Pénzügyminisztérium. Ezen kívül is vannak azonban meglepetések a javaslatban.

A vásárlók azonosulnak a társadalomtudatos márkákkal 

Ha két kényelmet és minőséget nyújtó cég közül kell választani, az fog győzni, amelyik valamilyen pluszt tud felmutatni az éthoszában, az üzletpolitikájában: lehetőleg társadalmi elkötelezettséget és szerepvállalást. Ilyenek a B vállalatok, melyek világjobbító, etikus értékrendjével versenyelőnyre tesznek szert. A munkaerő megtartásában is erősek ezek a cégek.

Sokba kerülhet, ha a Brexit után is ott akar maradni 

A brit kormány jelentős illetéket fizettetne  a Brexit után az országban maradni kívánó uniós polgárokkal, de lehetséges, hogy az EU átvállalja ezeket a költségeket.

Növekednek a bérek, de továbbra is jelentősek a bérkülönbségek 

Az elmúlt hetekben közzétett adatok azt mutatják, hogy a minimálbéremelés és a munkaerőhiány hatására kilőttek a bérek. Megyék szerint lebontva az országot már nem ennyire egyértelmű a siker, bár a Policy Agenda elemzése azt mutatja, hogy a növekvő bérkülönbségeknek két ellenszere van: a minimálbér és a közmunkabérek emelése, valamint az alacsony keresetűek terheinek csökkentése.

Itt a javaslat, így jöhetne az ukrán munkaerő 

Már könnyítették az ukrán munkavállalók magyarországi munkavállalásának szabályait, dolgoznak is itt egyre többen, hogy enyhítsék a hazai munkaerőhiányt. Az ÉVOSZ javaslatot tett rá, hogyan folytatódjon a program.

Már ukránok enyhítik a hazai munkaerőhiányt 

Már nem csak elméletben, hanem gyakorlatban segítik az ukrán munkavállalók a hazai munkaerőhiány enyhítését. Könnyítették a rájuk vonatkozó szabályozást, és már céges tapasztalatok is vannak az alkalmazásukról. Ezek szerint a vendégmunkások elégedettek az itteni fizetéssel, motiváltak, a munkához való hozzáállásuk pedig példaértékű.

Sorra szólalnak fel a megavállalatok vezetői Trump ellen 

Tízezer menekültet szerződtetne a Starbucks, a Microsoft és az Amazon másokkal együtt bíróságra megy, a Google alapítója az utcán van a tüntetőkkel, sok más cég pedig felajánlásokkal és nyilatkozatokkal tiltakozik Donald Trump bevándorlóellenes rendelete ellen. A cégvezetők a befogadás fontosságát és a kultúrák sokszínűségének erejét védik. És a szép elvek mellett valószínűleg a hasznukat is.

Bevándorlók és romák - nélkülük biztos a munkaerőhiány 

Elkerülhetetlenné vált, hogy Magyarország a határon túlról pótolja a munkaerőhiányt, emellett a jövőben kiemelt szerepet kell szánni a munkapiacon a roma népességnek - érvelnek a legnagyobb hazai munkaadói szövetségnél.

Igény esetén jöhet külföldről szakképzett munkaerő 

Varga Mihály is úgy látja, szükség lesz külföldi munkavállalókra a kínzó munkaerőhiány leküzdésére. Első sorban a belső mobilitást növelnék a munkáltatói lakhatási támogatás feltételeinek kedvezőbbé tételével. A munkáltatói szervezetek szerint a terhek csökkentésére lenne szükség, sok más mellett.

A magyar GDP is megsínyli a Brexitet, komoly harc lesz az uniós forrásokért 

Közel fél százalékponttal lassulhat a magyar növekedés is a Brexit miatt - erősítette meg Szijjártó Péter a nemzetgazdasági miniszter korábbi becslését. Komoly harcok lesznek a következő uniós költségvetési ciklus pénzeinek elosztásakor is, hiányozni fog a brit befizetés. A miniszter azt mondta, a kormány figyelni fog a kint dolgozó magyarok érdekeire a tárgyalások során, de egyébként sem valószínű, hogy mindenkit hazaküldenének.

Kellenek a bevándorlók a magyar gazdaságnak az MGYOSZ szerint 

Célzottan keresni kellene a "kulturálisan beilleszthető", külföldről érkező munkaerő bevonásának lehetőségeit az MGYOSZ munkaerőhiány orvoslására vonatkozó javaslata szerint. A szervezet emellett hatékonyságnövelést, aktív munkaerőpiaci eszközök bevetését és az elvándorlás megállítását szorgalmazza többek között.

Menekültek vagy klímavándorok? 

A szakértők között sincs egyetértés abban, hogy lehet-e egyáltalán környezeti menekültekről beszélni, vagy a klímaváltozás hatásaként instabillá váló államokból elvándorlók politikai menekültekként jelennek majd meg a világ nyugodtabb részein. Az viszont biztos a Klíma és migráció konferencián felszólaló szakértők szerint, hogy a folyamatnak csak az elején tartunk, de már a mostani menekülthullám mögött is látni lehet okként a klímaváltozást.

A jogban is a migránsokat keresik 

Ahogy a közösségi média hírfolyamából, úgy a jogi adatbázisok keresési tendenciáiból is lehet következtetni a közéleti eseményekre. Az utóbbi hetek belpolitikai történései is leképezhetők a felhasználók új Jogtár-használati mintáin keresztül.

Bevándorló magyarok: mi vár rájuk Nyugaton? 

Nem csak a hozzánk érkező menekültek száma nő lendületesen, de azoké a magyar munkavállalóké is, akik inkább határon túl próbálnak szerencsét. De mire számíthatnak hazánk fiai gazdasági bevándorlóként?

Bevándorló vállalkozók: a szerelmét követte 

A szerelem hozta, és otthon érzi magát Magyarországon az amerikai származású Kat Williford. Fenntartható szemléletű, magas minőségű, kézzel gyártott ruháira egyelőre leginkább a turisták vevők.

Bevándorló vállalkozók: a gyógynövények miatt jött 

Sose tervezte, hogy vállalkozó lesz az iráni származású gyógynövénykutató, dr. Iman Mirmazloum, de felismerte a fogyasztói igényt, így most kiváló minőségű gyógyteákat készül piacra dobni Magyarországon.

Bevándorló vállalkozók: a férjét követte 

A kultúrák találkozásából számtalan jó dolog kisülhet – Magyarországon is –, például olyan üzleti vállalkozások, amelyek talán épp azért lesznek sikeresek, mert az ötletgazda valami olyat tud, amit más nem. De amit itt létrehoz – akár termék, akár szolgáltatás –, az magyar. Itt fejlesztik, itt gyártják, és esetleg innen indul világhódító útra.Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója magyar férjét követte ide. Véleménye szerint szerint nehéz az ügyfelek szemében érdekesnek maradni egy kis piacon, a hivatalokban komoly gondot jelent a nyelvismeret hiánya, de nagyon élvezi, hogy mi magyarok igazi szenvedéllyel viszonyulunk a főzéshez és az ételeinkhez.

Ellenünk mikor emelnek falat? 

Elindult a fal építése a főleg Szíriából, Macedóniából beözönlő menekültek ellen, de vajon ellenünk mikor emelnek falakat? Mert megélhetési bevándorlók vagyunk, csak úgy, mint a hozzánk érkező menekültek egy része, akik a jobban fizetett munkalehetőségek miatt érkeznek, bár nagyobb részük az életét menteni vágott neki a hosszú útnak.

Nyolcmillióan maradunk: kellenének a bevándorlók 

2060-ra a magyar népesség száma csaknem kétmillióval csökken, és a legalább 65 évesek aránya megközelíti majd az egyharmadot - derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézet által kiadott Demográfiai Portré 2015 című kötetből.

Sorompó a munkaerőpiacon 

Meghatározta a Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli - Európai Unión kívüli - állampolgárok legmagasabb létszámát a nemzetgazdasági miniszter.

Korlátozná a külföldi munkavállalókat a kormány 

A nemzetgazdasági miniszter idén július 1-jéig, azt követően pedig minden év február 1-jéig a Hivatalos Értesítőben teszi közzé a tartózkodási engedéllyel vagy munkavállalási engedéllyel foglalkoztatott harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb számát - az erről szóló rendelet tervezete kedden jelent meg a kormány honlapján.

A finnek és a szerbek szívesen jönnének Magyarországra 

Leginkább a finnek és a szerbek szeretnének Magyarországra költözni munkavállalás miatt, de a környező országok állampolgárai is nyitottak lennének egy ilyen lehetőségre. Portugáliában is minden tizedik lakos gondolja vonzó célpontnak Magyarországot, ha munkáról van szó.

Kiküldetés: könnyű apróságon elcsúszni 

Ahhoz, hogy sikeresen vezényeljünk le egy nemzetközi kiküldetést – legyen szó akár egy emberről, akár egy egész csoportról – rendelkeznünk kell alapvető bevándorlási ismeretekkel. Könnyű ugyanis elcsúszni egy-egy apróságon, ami aztán meghosszabbítja az egész ügyintézést.

London a hatodik legnagyobb francia város 

A helyi francia ajkú lakosság arányának tekintetében ma már London büszkélkedhet Franciaország hatodik legnagyobb "városának" címével: a brit fővárosban ugyanis több francia állampolgár él, mint Bordeaux-ban, Nantes-ban vagy Strasbourgban.

Bevándorlók segíthetnek fenntartani a magyar gazdaságot 

Az Európai Unió lakosságának mintegy 6,5%-a külföldi származású, többségük az EU-n kívülről érkezett. A migráció egyike az uniós polgárokat legjobban foglalkoztató kérdéseknek, a lakosság 20%-át aggasztja a bevándorlás. Az EU-ban már formálódik a közös bevándorláspolitika, a magyar kormánynak viszont nincs migrációs stratégiája, pedig a társadalom elöregedéséből fakadó gazdasági problémákat az aktív munkaerő beáramlása ellensúlyozhatná - derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének napokban tartott szakmai rendezvényén.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak 

A fogyasztói élmény és a színvonalas szoftveres támogatás is fontos szempont lett a vásárlók körében a KPMG kutatása szerint.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo