Bevándorló vállalkozók: a gyógynövények miatt jött

Sose tervezte, hogy vállalkozó lesz az iráni származású gyógynövénykutató, dr. Iman Mirmazloum, de felismerte a fogyasztói igényt, így most kiváló minőségű gyógyteákat készül piacra dobni Magyarországon.

Öt éve, a tanulmányai miatt érkezett Budapestre. Egy teheráni professzor ajánlotta a Corvinus Egyetemet, amely híres a gyógy- és aromanövények kutatásáról. Némi internetes keresés után kiderült, hogy ez az egyetlen hely a világon, ahol külön szak foglalkozik a gyógynövényekkel, ezért jelentkezett a kétéves mesterképzésre, most pedig hamarosan már a PhD-t fejezi be Iman Mirmazloum.

Iman Mirmazloum
Fotó: Daily Herbs

– Nem szerepelt a terveim között, hogy vállalkozásba kezdek külföldön. Iránban kutatóintézetekben dolgoztam, valamint gyógynövénytermesztéssel és a növények terméshozamának növelésével foglalkoztam. Emellett gyógynövénygyűjteményeket hoztam létre egyetemek és olyan gyógyszeripari vállalkozások számára, amelyek ezeket alapanyagként használják – meséli.

A gyógynövény- és természetes termékek gyártásának ötlete akkor kezdett formálódni, amikor Iman felfedezte, hogy a magyarok nagyon is érdeklődnek az egészséges és növényi alapú termékek iránt, ugyanakkor a magyar üzletek polcain és a piacokon elérhető gyógynövények, gyógyteák és fűszerek minősége messze elmarad attól, amivel a tanulmányai során vagy hazájában, Iránban találkozott.

– Egy egyetemi társammal, aki szintén gyógynövényekből szerzett PhD-t, elhatároztuk, hogy felkutatjuk Magyarországon és Iránban a termelőket, hogy létrehozzunk egy gyógy- és egészségmegőrző hatású növényekből álló kollekciót, a lehető legjobb minőségben. A különbség szemmel látható, mert hiszünk abban, hogy az összetevőknek felismerhetőnek kell lenniük a fogyasztó számára. Például mindenkinek van elképzelése arról, hogy hogy néz ki a menta vagy a citromfű. A mi termékeinkben levelek és virágok vannak, nem oxidálódott, barnásfekete, összetört növénymaradványok némi porral. Az igazi növényi alapanyagokat dobjuk piacra a legjobb kertészeti és gyártási gyakorlattal előállítva.

A Daily Herbs főként gyógytea-különlegességeket kínál majd, egyelőre a kutatási-termékfejlesztési fázis végén tartanak. A körültekintő előkészítő munka és a felmérések miatt bizakodóak a piaci esélyeiket illetően.

Bár a csapat munkanyelve angol, dolgoznak közöttük magyarok is, és természetesen valamennyi termék leírása és dokumentációja elérhető magyarul.

Bevándorló vállalkozók: a férjét követte
Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója magyar férjét követte ide. Véleménye szerint szerint nehéz az ügyfelek szemében érdekesnek maradni egy kis piacon, a hivatalokban komoly gondot jelent a nyelvismeret hiánya, de nagyon élvezi, hogy mi magyarok igazi szenvedéllyel viszonyulunk a főzéshez és az ételeinkhez.
– A másik országból jövők mindig nagy lehetőséget jelentenek a befogadó nemzetnek, mert mindenkiben van valami egyedi és érdekes, amit megoszthat a többiekkel. Én egy olyan országból jövök, ahol a flóra közel nyolcezer növényfajt foglal magában, amelyek közül számos rendelkezik gyógyító hatással, amelyet évszázadok óta használnak. A saját területemen rengeteg újat tudok mutatni a magyaroknak. A világunk jövője az, hogy az emberek tanuljanak egymástól, ötvözzék a régi tudást a legújabb kutatásokkal és az eredményt elérhetővé tegyék mindenki számára.

Miért Magyarország?

Iman azért szereti Magyarországot, mert soha nem érzi magát egyedül itt. Az a kis közösség, amelyhez közel került, a szomszédok, az egyetemi csoporttársak, a tanárok és a magyar barátok nagyon sokat jelentenek neki.

– Talán szerencsés vagyok, de soha semmilyen rossz tapasztalatom nem volt itt. Most már itt vagyok otthon, és minden hiányozna.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo