Bevándorló vállalkozók: a gyógynövények miatt jött

Sose tervezte, hogy vállalkozó lesz az iráni származású gyógynövénykutató, dr. Iman Mirmazloum, de felismerte a fogyasztói igényt, így most kiváló minőségű gyógyteákat készül piacra dobni Magyarországon.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Öt éve, a tanulmányai miatt érkezett Budapestre. Egy teheráni professzor ajánlotta a Corvinus Egyetemet, amely híres a gyógy- és aromanövények kutatásáról. Némi internetes keresés után kiderült, hogy ez az egyetlen hely a világon, ahol külön szak foglalkozik a gyógynövényekkel, ezért jelentkezett a kétéves mesterképzésre, most pedig hamarosan már a PhD-t fejezi be Iman Mirmazloum.

Iman Mirmazloum
Fotó: Daily Herbs

– Nem szerepelt a terveim között, hogy vállalkozásba kezdek külföldön. Iránban kutatóintézetekben dolgoztam, valamint gyógynövénytermesztéssel és a növények terméshozamának növelésével foglalkoztam. Emellett gyógynövénygyűjteményeket hoztam létre egyetemek és olyan gyógyszeripari vállalkozások számára, amelyek ezeket alapanyagként használják – meséli.

A gyógynövény- és természetes termékek gyártásának ötlete akkor kezdett formálódni, amikor Iman felfedezte, hogy a magyarok nagyon is érdeklődnek az egészséges és növényi alapú termékek iránt, ugyanakkor a magyar üzletek polcain és a piacokon elérhető gyógynövények, gyógyteák és fűszerek minősége messze elmarad attól, amivel a tanulmányai során vagy hazájában, Iránban találkozott.

– Egy egyetemi társammal, aki szintén gyógynövényekből szerzett PhD-t, elhatároztuk, hogy felkutatjuk Magyarországon és Iránban a termelőket, hogy létrehozzunk egy gyógy- és egészségmegőrző hatású növényekből álló kollekciót, a lehető legjobb minőségben. A különbség szemmel látható, mert hiszünk abban, hogy az összetevőknek felismerhetőnek kell lenniük a fogyasztó számára. Például mindenkinek van elképzelése arról, hogy hogy néz ki a menta vagy a citromfű. A mi termékeinkben levelek és virágok vannak, nem oxidálódott, barnásfekete, összetört növénymaradványok némi porral. Az igazi növényi alapanyagokat dobjuk piacra a legjobb kertészeti és gyártási gyakorlattal előállítva.

A Daily Herbs főként gyógytea-különlegességeket kínál majd, egyelőre a kutatási-termékfejlesztési fázis végén tartanak. A körültekintő előkészítő munka és a felmérések miatt bizakodóak a piaci esélyeiket illetően.

Bár a csapat munkanyelve angol, dolgoznak közöttük magyarok is, és természetesen valamennyi termék leírása és dokumentációja elérhető magyarul.

Bevándorló vállalkozók: a férjét követte
Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója magyar férjét követte ide. Véleménye szerint szerint nehéz az ügyfelek szemében érdekesnek maradni egy kis piacon, a hivatalokban komoly gondot jelent a nyelvismeret hiánya, de nagyon élvezi, hogy mi magyarok igazi szenvedéllyel viszonyulunk a főzéshez és az ételeinkhez.
– A másik országból jövők mindig nagy lehetőséget jelentenek a befogadó nemzetnek, mert mindenkiben van valami egyedi és érdekes, amit megoszthat a többiekkel. Én egy olyan országból jövök, ahol a flóra közel nyolcezer növényfajt foglal magában, amelyek közül számos rendelkezik gyógyító hatással, amelyet évszázadok óta használnak. A saját területemen rengeteg újat tudok mutatni a magyaroknak. A világunk jövője az, hogy az emberek tanuljanak egymástól, ötvözzék a régi tudást a legújabb kutatásokkal és az eredményt elérhetővé tegyék mindenki számára.

Miért Magyarország?

Iman azért szereti Magyarországot, mert soha nem érzi magát egyedül itt. Az a kis közösség, amelyhez közel került, a szomszédok, az egyetemi csoporttársak, a tanárok és a magyar barátok nagyon sokat jelentenek neki.

– Talán szerencsés vagyok, de soha semmilyen rossz tapasztalatom nem volt itt. Most már itt vagyok otthon, és minden hiányozna.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo