Külföldi munkavállaló cikkek


Valóban kellenek a külföldi vendégmunkások?

Valóban kellenek a külföldi vendégmunkások? 

A hazai munkáltató cégek egyre nagyobb arányban szembesülnek azzal, hogy nehezen találnak minőségi magyar munkaerőt.
Van, amikor öngyilkosság külföldit foglalkoztatni

Van, amikor öngyilkosság külföldit foglalkoztatni 

Egyre több gyártó- és termelő vállalat kísérli meg külföldi munkavállalókkal megoldani a munkaerőhiány és a fluktuáció problémáját. Az eddigi tapasztalatok fölöttébb kedvezők. Ám nem árt az óvatosság: a módszer nem minden esetben működik, sőt van, hogy egyenesen öngyilkosság.
Ukránokkal enyhítené a kormány a munkaerőhiányt

Ukránokkal enyhítené a kormány a munkaerőhiányt 

Engedélymentesen vállalhatnak munkát egyes hiányszakmákban a harmadik országbeli állampolgárok Magyarországon. A munkaerőhiány csökkentését célzó szabályozás kifejezetten a szerb és ukrán dolgozók hazai foglalkoztatását könnyíti meg többek között az informatika, az elektronika, a feldolgozóipar és az építőipar területén.
Speciális engedéllyel áthelyezhető a nem uniós munkavállaló

Speciális engedéllyel áthelyezhető a nem uniós munkavállaló 

Speciális tartózkodási engedélyt kaphatnak a nem EU-s állampolgár külföldiek 2016. szeptember 30-tól, amennyiben az őket foglalkoztató vállalatcsoporton belül, áthelyezéssel kívánnak Magyarországon, illetve az unió egy másik tagállamában dolgozni. Az Európai Unió irányelvének megfelelően kialakított új szabályozás főként a globális nagyvállalatokat segíti abban, hogy dolgozóik egy időben a vállalatcsoport több, uniós országban működő tagjánál is munkát végezhessenek.
Maradhatnak a magyarok a britek többsége szerint

Maradhatnak a magyarok a britek többsége szerint 

A brit választók nagy többségének nincs kifogása az ellen, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok az országban maradhassanak a brit EU-tagság megszűnése után is - ez derül ki egy friss, helyi kutatásból.
A magyar GDP is megsínyli a Brexitet, komoly harc lesz az uniós forrásokért

A magyar GDP is megsínyli a Brexitet, komoly harc lesz az uniós forrásokért 

Közel fél százalékponttal lassulhat a magyar növekedés is a Brexit miatt - erősítette meg Szijjártó Péter a nemzetgazdasági miniszter korábbi becslését. Komoly harcok lesznek a következő uniós költségvetési ciklus pénzeinek elosztásakor is, hiányozni fog a brit befizetés. A miniszter azt mondta, a kormány figyelni fog a kint dolgozó magyarok érdekeire a tárgyalások során, de egyébként sem valószínű, hogy mindenkit hazaküldenének.
Betehet a magyar cégeknek az uniós bértervezet

Betehet a magyar cégeknek az uniós bértervezet 

Azonos helyen azonos munkáért egyforma bért kell fizetni - mondja az unió. Ez azt is jelentené, hogy a magyar cégeknek is külföldi béreket kellene adnia a kiküldetésben lévő dolgozóknak. Ez pedig a cégek többsége számára túl magas.
Bevándorló vállalkozók: a szerelmét követte

Bevándorló vállalkozók: a szerelmét követte 

A szerelem hozta, és otthon érzi magát Magyarországon az amerikai származású Kat Williford. Fenntartható szemléletű, magas minőségű, kézzel gyártott ruháira egyelőre leginkább a turisták vevők.
Bevándorló vállalkozók: a gyógynövények miatt jött

Bevándorló vállalkozók: a gyógynövények miatt jött 

Sose tervezte, hogy vállalkozó lesz az iráni származású gyógynövénykutató, dr. Iman Mirmazloum, de felismerte a fogyasztói igényt, így most kiváló minőségű gyógyteákat készül piacra dobni Magyarországon.
Bevándorló vállalkozók: a férjét követte

Bevándorló vállalkozók: a férjét követte 

A kultúrák találkozásából számtalan jó dolog kisülhet – Magyarországon is –, például olyan üzleti vállalkozások, amelyek talán épp azért lesznek sikeresek, mert az ötletgazda valami olyat tud, amit más nem. De amit itt létrehoz – akár termék, akár szolgáltatás –, az magyar. Itt fejlesztik, itt gyártják, és esetleg innen indul világhódító útra.Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója magyar férjét követte ide. Véleménye szerint szerint nehéz az ügyfelek szemében érdekesnek maradni egy kis piacon, a hivatalokban komoly gondot jelent a nyelvismeret hiánya, de nagyon élvezi, hogy mi magyarok igazi szenvedéllyel viszonyulunk a főzéshez és az ételeinkhez.

Lehet kevesebbet fizetni a minimálbérnél? 

Előfordulhat, hogy a munkáltató úgy kívánja a bérköltségeket csökkenteni, hogy olyan államból alkalmaz dolgozókat, ahol alacsonyabb minimálbér érvényes, vagy pedig a munkaszerződésben a számára kedvezőbb külföldi jogot rendeli alkalmazni. Jogszerű lehet-e ily módon a munkavállaló minimálbér alatti foglalkoztatása?

Háromhónapos kényszerpihenőt jelenthet az egyszerűbb ügyintézés 

Megvalósult az egyablakos ügyintézés a tartózkodást és foglalkoztatást jóváhagyó engedélyezésre. Az Európai Unión kívüli munkavállalók az idei évtől már az úgynevezett összevont eljárásban kérelmezhetik a foglalkoztatásukat és a tartózkodásukat jóváhagyó engedélyt.

Távmunkás külföldről? Miért ne! 

A megfelelő munkaerőt nehéz megtalálni, de a megfelelő és olcsó munkaerőt még nehezebb. A modern technológiák fejlődésével azonban teljesen új lehetőségek nyílnak meg a cégek – és a munkavállalók – előtt: a távmunka ma már valódi alternatívát kínálhat, és nem feltétlenül Magyarországról.

Brüsszel segíti a munkaerővándorlást 

Megjelenik a szakmai képesítést igazoló virtuális kártya, amelynek segítségével európai szakemberek kevesebb papírmunkával vállalhatnak munkát más uniós országban - döntött az Európai Parlament szerdán.

Szigorodó NAV ellenőrzések – még nem késő rendet tenni  

Az eddigi adóhatósági gyakorlattól eltérő, szigorú ellenőrzésekre számíthatnak azon külföldi cégek hazai leányvállalatai, amelyek anyavállalataik dolgozóit foglalkoztatják. A NAV elsősorban azt vizsgálja majd, hogy a külföldi vagy a hazai társaság a dolgozó gazdasági munkáltatója – utóbbi esetben ugyanis a munkavállaló teljes munkabére Magyarországon adóköteles.

Multinacionális csapatban segíthetnek a sztereotípiák 

Az olaszok családszeretők, a japánok szorgalmasak, a németek precízek - minden nemzet képviselőiről él valamilyen általános kép a fejekben. A sztereotípiák pedig hasznosak is lehetnek, például, ha multinacionális környezetben dolgozunk. A nemzetközi csapatok menedzselésének nehézségeiről Cziczárdi Györgyivel, az Expat-Center ügyvezetőjével beszélgettünk.

Az menjen külföldre, aki nemzetközi karrierre vágyik 

Több évet tölteni egy más országban nagy döntés a cégnek és a munkavállalónak egyaránt. Megfelelő embert kell találni a pozícióra, akit a családja is támogat. Ráadásul a cégnek igazodnia  kell a változó trendekhez is, ha a legjobbakat akarja megtalálni.

„Járulékos” kötelezettségek nem EU-s munkavállalókra 

Előre érdemes a munkáltatóknak átgondolni, hogy mennyi időre alkalmaznak nem EU-s állampolgárt, mert sok pénzt veszíthetnek a cégek, ha nem jól kalkulálnak.

Nem rohamoztuk meg Ausztriát és Németországot 

Egyes félelmekkel ellentétben nem volt tömeges bevándorlás, a vártnál jóval kevesebb, alig 80 ezer munkavállaló érkezett Németországba és 27000 Ausztriába az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országokból, amióta pontosan egy éve, 2011. május 1-jén feloldották a térségi országok állampolgárait sújtó munkavállalási korlátozásokat.

Rengeteg plusz papírmunka  

A cégek számára sokszor okoz nehézséget, ha egy Európai Unión kívüli állampolgárt szeretnének felvenni és akadályokba ütköznek a a beléptetés során. A tavalyi év tapasztalatai alapján Cziczárdi Györgyi, Expat-Center szakértője összeszedte, melyek voltak a leggyakoribb akadályok.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében 

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo