Bevándorló vállalkozók: a férjét követte

A kultúrák találkozásából számtalan jó dolog kisülhet – Magyarországon is –, például olyan üzleti vállalkozások, amelyek talán épp azért lesznek sikeresek, mert az ötletgazda valami olyat tud, amit más nem. De amit itt létrehoz – akár termék, akár szolgáltatás –, az magyar. Itt fejlesztik, itt gyártják, és esetleg innen indul világhódító útra.Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója magyar férjét követte ide. Véleménye szerint szerint nehéz az ügyfelek szemében érdekesnek maradni egy kis piacon, a hivatalokban komoly gondot jelent a nyelvismeret hiánya, de nagyon élvezi, hogy mi magyarok igazi szenvedéllyel viszonyulunk a főzéshez és az ételeinkhez.

Kép:Makifood

Sorozatunkban három külföldi beszél arról, miért alapított céget Magyarországon. Az ő szenvedélyük már nemcsak az üzletük, hanem az ország is, amelyben új otthonra leltek.

Japánban született, az Egyesült Államokban tanult, és most Magyarországon vezet főzőiskolát Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója. Már kisgyermek korában komoly tapasztalatokat szerzett a konyhában az édesanyja – aki szintén főzőtanfolyamokat szervezett – és az édesapja mellett. Szakács képesítését a New York-i Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Artson szerezte meg, majd rögtön a modern japán konyhát képviselő Megu étteremben kezdett dolgozni, ezután pedig a Craft szakácsa lett.

– A diplomám megszerzése után a férjemet követtem, ezért jöttem Magyarországra. 2007-ben aztán megnyitottam a főzőiskolámat – meséli Maki Stevenson. – Korábban sosem terveztem, hogy oktatni fogom a főzést, de Magyarországon a barátaim arra kértek, mutassam meg, hogyan készíthetnek egészséges ételeket. A lakásunkban kezdtünk el főzni, és egyre többen és többen jöttek hozzánk. Majd egy idő után arra lettem figyelmes, hogy mindig kevesebb ismerős arcot látok az osztályban. Ez nyolc évvel ezelőtt volt, de a módszereimen azóta sem változtattam: egyszerű, könnyen elkészíthető, mégis igényes és egészséges ételeket főzünk családias környezetben – amennyire csak lehetséges –, helyi és szezonális alapanyagokból, néhány különleges, távoli tájakról származó hozzávalóval megbolondítva.

Magyar alapon

Maki Stevenson mindig helyben szerzi be az alapanyagokat, jellemzően magyar termelőktől, a budapesti piacokon. A főzőiskola renoméját mutatja, hogy az állami felnőttképzési programban is részt vesznek, de az álmuk, hogy akkreditált iskolává váljanak.

– Persze addig még sok a tennivaló. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogyan tartsuk fenn a versenyképességünket egy ilyen kicsi és telített piacon, mint a magyar. Ezt elsősorban azzal érjük el, hogy mindig érdekesek maradunk az ügyfeleink számára. Sajnos, úgy látom, a magyarok távolságtartóan kezelik az újításokat – teszi hozzá. Főzőiskolájában nemcsak a saját tapasztalataira támaszkodik, hanem amerikai, francia és magyar szakácsokkal is együtt dolgozik, hogy minél több, az egészséges ételekről szóló témával bővíthesse kurzusait.

Előny is, hátrány is

A mindennapi ügyintézésben azonban külföldiként kevésbé lehet valaki sikeres Maki Stevenson szerint – aki egyébként kiválóan beszél magyarul –, mint a saját hivatásában.

"Korábban sosem terveztem, hogy oktatni fogom a főzést, de Magyarországon a barátaim arra kértek, mutassam meg, hogyan készíthetnek egészséges ételeket. A lakásunkban kezdtünk el főzni, és egyre többen és többen jöttek hozzánk."
– Ha valaki nem ismeri a nyelvet, akkor csak nehezen érteti meg magát a hivatalokban, ahol gyakran a magyaron kívül más nyelven nem beszélnek az ügyintézők, bár az elmúlt években sokat javult a helyzet ezen a téren – mondja.

Véleménye szerint előnyt és hátrányt is jelentett számára, hogy nem magyar származású.

– Szerintem, ha nyitottak vagyunk az újdonságokra, az új emberekre, akkor olyan ügyfeleket vonzunk, akik hasonlóképpen gondolkodnak. Nagyon élvezem, hogy a főzőiskolában sok ilyen nyitott magyar embert ismertem meg az elmúlt években – teszi hozzá.

Miért Magyarország?

Magyarországon a nyugati életvitelhez képest sokkal nyugodtabb a környezet.

– Minden változik, és a változások egyre gyorsabban követik egymást, de Magyarországon mégis megmaradtak a hagyományok, a régi szokások, amiket nagyon tisztelnek az itteniek. Ráadásul a magyar emberek szenvedélyesen szeretik az ételeiket, ügyelnek arra, hogy mit, mikor és hogyan esznek, ami közel hozza őket a szívemhez – mondta Maki.

 

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo