hirdetés

Lakhatatlan városok, tömeges elvándorlás: ezt hozza a klímaváltozás

Városok válnak lakhatatlanná 2050-re, és tömegek kényszerülnek majd elhagyni lakhelyüket. Szakértők szerint a mai állapotokhoz képest teljesen másfajta termelési, munkaerő-piaci és demográfiai viszonyok lesznek meghatározóak.
hirdetés

Közös elemzést adott ki huszonnégy tudományos kutatóintézet és az ENSZ különböző szervezetei, melyben a klímaváltozás globális hatásait próbálják felbecsülni.

Kieső munkaórák

A tikkasztó nyári forróság csökkenti a kültérben dolgozó munkások – főleg a mezőgazdaságban és építőiparban tevékenykedők – termelékenységét. Minden évben több milliárd órányi munkaidő esik így ki a termelésből világszerte.

Csak 2017-ben 153 milliárd órányi munkaidő ment veszendőbe a hőség miatt. 2000-ben ez a fajta veszteség még csak 64 milliárd munkaóra volt. Indiában a legnépesebb a lakosságnak az a része, melynek termelékenységét és munkaképességét erősen visszafogja a kánikula.

Kép: SXC

Terméshozam, tápanyagtartalom

Közel harminc országban csökkent az élelmiszernövények terméshozama a hosszan tartó aszályok miatt.

A levegő növekvő szén-dioxid-tartalma pedig azt a nem várt hatást okozta, hogy csökken tőle egyes gabonák, tengeri ételek tápanyagtartalma (például cink, fehérje, vas).

Ha csökken az élelmünk tápanyagtartalma, annak leginkább az amúgy is alultáplált gyerekek és felnőttek látják kárát a szegény országokban, mert nem képesek a létszükségletet jelentő ásványi anyagokat beszerezni a táplálékukból.

Népvándorlás, klímamenekültek

2050-re a „hőguták előfordulása és az extrém időjárás a felismerhetetlenségig megváltoztatja a globális munkaerőt és és termelést” – fogalmaztak a The Lancet tudományos folyóirat szerkesztői a tanulmányhoz fűzött kommentárjukban.

Ezek elég súlyos szavak. Ugyan számokba nem bocsátkoznak a szakemberek arról, hány millió ember kényszerülhet elvándorlásra, de annyit leszögeznek „több város is lakhatatlanná válik, és a népvándorlás messze meghaladja azt a szintet, ami már most nyomást okoz  világszerte”.

(The New  York Times)

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo