Külföldre menne a frissdiplomások harmada

A fiatal diplomás munkavállalók 14 százaléka dolgozott már külföldön, egyharmaduk jelenleg is tervezi, hogy a következő 5 év során Magyarországon kívül vállal munkát.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Komoly gondot jelenthet a jövőben az elvándorlás - Kép: PP, Fotó: Bartos György

A Budapesti Gazdasági Főiskola felmérése szerint a 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben végzett hallgatók 48 százaléka rendelkezett főállású munkaviszonnyal az abszolutórium megszerzésekor.  Az egykori hallgatók közül 14 százalék dolgozott hosszabb-rövidebb ideig külföldön, átlagosan 26 hónapig. A célországokat tekintve a legtöbben az Egyesült Királyságban dolgoztak, vagy dolgoznak jelenleg is (18%), míg Németországban és Ausztriában a hallgatók 16-16 százaléka vállalt állást. A külföldön munkát vállalók 52 százalékának teljes mértékben, 40 százalékának részben, 7 százalékának pedig egyáltalán nem kapcsolódott az állása a végzettségéhez. Az öregdiákok 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tervez külföldi munkavállalást a következő 5 évben, ugyanennyien zárkóznak el ettől, további 30% pedig még nem döntött a kérdésben.

Azon hallgatók, akik a záróvizsgát követően kezdték az álláskeresést, átlagosan 35 helyre adtak be pályázatot, 6 százalék egy hónapon belül, 35 százalék pedig legfeljebb 5 hónapon belül talált magának állást. Szakmájukban 82% helyezkedett el, nagy többségük (84 %) állandó jellegű és határozatlan idejű munkaszerződéssel, 14% pedig határozott idejűvel. A megkérdezettek fele végzése óta egyetlen munkahelyen dolgozik, 26 százalék egyszer már váltott állást. Ennél több helyen a válaszadók 19 százaléka dolgozott.

A válaszadók többsége (36%) álláshirdetésre jelentkezett, 23 százalék személyes ismeretség révén kapott munkát, 14 százalék esetében a szakmai gyakorlati pozíciót követte állásajánlat, 12% pedig maga kereste fel munkáltatóját állásügyben; 10 százalék korábbi munkakapcsolat révén jutott pozícióhoz. A frissdiplomások 79 százaléka a végzettségének megfelelő, illetve ahhoz kapcsolódó szakterületek ismereteit alkalmazza munkája során, 21 százalékuk pedig kizárólag a tanult tudományterület ismereteit hasznosítja.

A megkérdezett munkavállalók 61 százaléka valamilyen kereskedelmi, szolgáltatói, vagy idegenforgalmi vállalkozásnál, ipari és építőipari vállalatnál 15 százalékuk, banknál, biztosítónál, vagy egyéb hitelintézetnél 9 százalékuk, költségvetési intézménynél szintén 9 százalékuk dolgozik. A megkérdezett öregdiákok 82 százaléka alkalmazottként végzi munkáját, 65 százalék uk beosztott diplomásként, 12% alsó-, 9% középvezetőként. Felsővezetőként a válaszadók 3 százaléka dolgozik.

Mehet a gyerek külföldre
A szülők harmada külföldi továbbtanulást és közel felük külföldi munkavállalást is elképzelhetőnek tart gyermeke esetében. Az átalakuló munkaerő-piaci kihívások miatt egyre több család mérlegeli a gyerek Magyarországon kívüli továbbtanulásának és munkába állásának kérdését.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo