Megvan az első hivatalos klímamenekült

A Kiribati nevű csendes-óceáni szigetről akar átköltözni Új-Zélandra egy férfi, aki a világon elsőként adta be letelepedési kérelmét azzal a címszóval, hogy klímamenekült. Először elutasították, de a legfelsőbb bíróság végül helyt adott igényének.

A 37 éves Ioane Teitiota az aucklandi Legfelső Bíróságra ment fellebbezésével, miután elutasították kérelmét, mondván, annak indoklása nem meríti ki az életveszély vagy az üldöztetéstől való félelem fogalmát, melyek szükségesek az állampolgári viszony menekültként való megszerzéséhez. A második fordulóban azonban már sikerrel járt, jelentette a Reuters.

Nyilvánvalóan menekültek tízezrei, százezrei költöztek már el lakhelyükről árvizek vagy szárazság miatt, és kerestek megélhetést más régiókban, de Teitiota az első, aki eme új jogcímen folyamodott letelepedési engedélyért.

A férfi otthona, az alig ismert szigetország ugyan 100 ezer lakossal bír, de szárazföldje csak 2 méterrel fekszik a tengerszint felett, így erősen ki van téve a viharoknak, s az évszázad végére akár el is tűnhet a hullámok alatt. Teitiota tulajdonképpen 2007-ben érkezett Új-Zélandra, ahol azóta három gyermeke született. Indoklásban hangsúlyozta, gyermekei jóléte és egészsége szenvedne kárt azzal, ha a hatóságok visszatérésre kényszerítenék őket. Az apály és a viharok ugyanis rendszeresen elárasztják földjüket, szennyezik a talajvizet, és elpusztítják a vetést, amelyből a helyieket tápláló élelmiszernövények kinőnének.

Kép: SXC

Elemzők rámutattak, Új-Zéland menekültjogi rendelkezései átfogalmazást igényelnek. Hasonló reformra lenne szükség a világ (idegeneket befogadni képes) part menti és szigetországaiban. Eddig mind Új-Zéland, mind Ausztrália ellenállt azoknak a javaslatoknak, hogy megváltoztassa bevándorlási jogszabályait.

Ha a 37 éves férfi fellebbezésére nézve kedvezőtlen döntés születik, az ENSZ 1951-ben elfogadott menekültügyi egyezményére lehetett volna apellálni, ennek értelmében a kérelmező valóban menekültnek minősülne.

Az egykori brit gyarmat, Kiribati 32 korallszigetből áll, s Ausztrália és Hawaii között félúton helyezkedik el. Kormányzata egyébként a Fidzsi-szigeteken már vásárolt területet arra, hogy oda telepítse át az emelkedő tengerszint miatt lakhelyükről kiszoruló polgárokat.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo