hirdetés

Megvan az első hivatalos klímamenekült

A Kiribati nevű csendes-óceáni szigetről akar átköltözni Új-Zélandra egy férfi, aki a világon elsőként adta be letelepedési kérelmét azzal a címszóval, hogy klímamenekült. Először elutasították, de a legfelsőbb bíróság végül helyt adott igényének.
hirdetés

A 37 éves Ioane Teitiota az aucklandi Legfelső Bíróságra ment fellebbezésével, miután elutasították kérelmét, mondván, annak indoklása nem meríti ki az életveszély vagy az üldöztetéstől való félelem fogalmát, melyek szükségesek az állampolgári viszony menekültként való megszerzéséhez. A második fordulóban azonban már sikerrel járt, jelentette a Reuters.

Nyilvánvalóan menekültek tízezrei, százezrei költöztek már el lakhelyükről árvizek vagy szárazság miatt, és kerestek megélhetést más régiókban, de Teitiota az első, aki eme új jogcímen folyamodott letelepedési engedélyért.

A férfi otthona, az alig ismert szigetország ugyan 100 ezer lakossal bír, de szárazföldje csak 2 méterrel fekszik a tengerszint felett, így erősen ki van téve a viharoknak, s az évszázad végére akár el is tűnhet a hullámok alatt. Teitiota tulajdonképpen 2007-ben érkezett Új-Zélandra, ahol azóta három gyermeke született. Indoklásban hangsúlyozta, gyermekei jóléte és egészsége szenvedne kárt azzal, ha a hatóságok visszatérésre kényszerítenék őket. Az apály és a viharok ugyanis rendszeresen elárasztják földjüket, szennyezik a talajvizet, és elpusztítják a vetést, amelyből a helyieket tápláló élelmiszernövények kinőnének.

Kép: SXC

Elemzők rámutattak, Új-Zéland menekültjogi rendelkezései átfogalmazást igényelnek. Hasonló reformra lenne szükség a világ (idegeneket befogadni képes) part menti és szigetországaiban. Eddig mind Új-Zéland, mind Ausztrália ellenállt azoknak a javaslatoknak, hogy megváltoztassa bevándorlási jogszabályait.

Ha a 37 éves férfi fellebbezésére nézve kedvezőtlen döntés születik, az ENSZ 1951-ben elfogadott menekültügyi egyezményére lehetett volna apellálni, ennek értelmében a kérelmező valóban menekültnek minősülne.

Az egykori brit gyarmat, Kiribati 32 korallszigetből áll, s Ausztrália és Hawaii között félúton helyezkedik el. Kormányzata egyébként a Fidzsi-szigeteken már vásárolt területet arra, hogy oda telepítse át az emelkedő tengerszint miatt lakhelyükről kiszoruló polgárokat.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo