Képtelenek vagyunk megállítani a tengerszint-emelkedést

Ha a világ országai radikális kibocsátás-csökkentési célokat tűznének ki, akkor sem állna meg a tengerszint emelkedése, állítják egybehangzóan a klímatudósok. A változás a Föld lakosságának 10 százalékát érinti.

A tengerszint emelkedése azért megállíthatatlan, mert a légkör melegebb hőmérséklete felmelegíti a tenger mélyebb rétegeit is. A melegebb vízmennyiség szétterjed és szerte viszi ezt a hőmérsékletet az óceánok egyéb régióiba.

Ha az ÜHG-kibocsátást valóban sikerül csökkenteni és a légkör melegedése megáll, a tengerek által felvett melegedés továbbra is terjedni fog a mélyrétegekben. Az esetleges hűlés a felszínen ezt a mélyebb ”hőterjedést” nem állítja meg, jelentették ki az ausztráliai Melbourne-ben működő Climate Central and Centre for Australian Weather and Climate Research munkatársai.

Tenger-számtan

  • Ha a legdrasztikusabb emisszió-csökkentés lépne életbe és a globális hőmérséklet 0,83 Celsius fokkal visszaesne az évszázad végére, valamint 0,55 Celsius fokkal 2300-ra, a tengerszint emelkedés akkor sem állna meg. 2100-ra 14,2 centiméteres növekedés várható, 2300-ra pedig 24,2 centiméterrel lesz magasabb az óceán, mint ma.
  • Ha az enyhébb kibocsátás-mérséklést sikerült csak kivitelezni, a globális hőmérséklet 3,91 Celsius fokkal nő, a tengerek pedig 2100-ra 32,3 centiméterrel, 2300-ra 139,4 centiméterrel emelkednek majd.

fotó: sxc

Homokba dugták a fejüket
Homokba dugták a fejüket Az Egyesült Államokban Észak-Karolina állam republikánus többségű képviselő testülete 2012-ben úgy szavazott, hogy a tengerszint jövőbeni emelkedésének kiszámítását ezentúl a történelmi előzményekre alapozva számítsák ki (ami a 20. században 10 centiméter volt), ne pedig a -klímaváltozásból eredően- felgyorsult növekedési modellt alapul véve. Ez tulajdonképpen kibúvóként szolgál arra, hogy elhalasszák az áradások kivédését. Az USA keleti partján lévő állam alacsonyan fekvő területei nagy kiterjedésűek az óceán mentén, amik fokozott védelemre szorulnának.
Holott a Reuters hírügynökség szerint a U.S. Geological Survey 2012-ben nyíltan kijelentette, hogy a keleti part Észak-Karolinától Massachusetts-ig terjedő részén a globális átlagnál kétszer-háromszor gyorsabban emelkedik a tengerszint. Észak-Karolina kormányzója, Beverly Perdue nem vétózta meg a törvényt, holott lehetősége lett volna rá. (Eddig 19 alkalommal élt ezzel az eszközzel, többször mint bármelyik elődje.)
A törvényalkotók döntésének okát a sajtó abban látta, hogy a republikánus képviselők az ingatlanfejlesztők lobbistáinak nótáját fújják. Minél nagyobb körzeteket nyilvánítanak veszélyeztetett árterületnek, annál kevesebb területen lehet építeni óceánra néző, borsos árú ingatlanokat, s a biztosítási tarifák is jelentősen megnőnek.
 

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo