Plusz öt fok és vége a civilizációnak

Csökkenteni kell az emberiség szén-dioxid-kibocsátását, különben a világ jelentős része válik lakhatatlanná a tengerszint emelkedése, a gyilkos hőhullámok, szárazságok miatt. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szerint a Föld nagy veszélyben van, de még mindig nem késő megtenni a szükséges intézkedéseket. Viszont ha minden úgy marad, mint most, az Apokalipszissel nézünk szembe.

Kép: Pixabay

Az éghajlatváltozás már most is óriási problémát jelent, de ez lesz az utánunk következő nemzedékek legnagyobb problémája, ezért világviszonylatban okvetlenül szükséges, hogy az országok elkötelezettséget vállaljanak a széndioxid és az egyéb üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának csökkentésére. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) adatai szerint a levegő földközeli átlaghőmérséklete 0,74 Celsius fokkal emelkedett. Ez a tudósok szerint a 19. század óta a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok váltották ki. Egyes szakemberek szerint ugyan a jelenséget inkább természeti hatások okozták, azt viszont már senki sem vonja kétségbe, hogy az 1990-2100 közötti időszakra prognosztizált, a jelenlegi számítások szerinti 2-5 Celsius fokos emelkedésért az emberiség által kibocsátott üvegházhatású gázok, mint a metán és a szén-dioxid tehető felelőssé. „Amit ma kibocsátunk, az nem csak a mi problémánk: a légkörbe került széndioxid nem illan el, hanem még hosszú évszázadokig ott marad” – mondta Ürge-Vorsatz Diána mondta az Ökopolisz Alapítvány rendezvényén. A nemzetközileg elismert klímakutató szerint az emberiség nem folytathatja büntetlenül az eddigi gazdasági gyakorlatot.

A neves kutató a Magyar Fenntarthatósági Csúcs vendége lesz november 18-án. Részletes program és regisztráció itt.

Két fok: elviselhető, öt fok: a civilizáció vége

Amennyiben a jelenlegi, emelkedő kibocsátási trendet követjük, a század végére öt fokkal emelkedhet a globális átlaghőmérséklet és itt nem is fog megállni. A felmelegedés ráadásul nem egyenletesen jelentkezik: a nyarak egyes helyeken gyilkos forróságot hoznak majd, a jelenlegi kutatások szerint a Perzsa-öböl térségében és a Közel-keleten a hőhullámok elérhetik az 55-60 Celsius fokot is. Ez lehetetlenné teszi az emberi létezést: az emberi test hőmérséklete normálisan 36-37 fok. Ha a külső hőmérséklet közel ennyi, esetleg több, az károsan befolyásolja a fizikai képességeket, vagyis például a mezőgazdasági dolgozók sem képesek hosszútávon ellátni a munkájukat a szélsőséges melegben.

Már most is sok környezeti katasztrófáért a globális felmelegedés tehető felelőssé.

A megnövekedett átlaghőmérséklet ráadásul a magashegységi és sarkvidéki gleccserek olvadásához vezet. „Kína lakossága a Himalája jegéből és gleccsereiből nyeri az ivóvizet. Ha azok elkezdenek olvadni, az ország hamarosan víz nélkül marad. Ivóvizet ennyi embernek pedig nem lehet mesterségesen előállítani” – mondta a klímaszakértő. „Az ökológiai szempontokat komolyan kell venni, hiszen előbb-utóbb elérhetjük, hogy az ember éjszaka se legyen képes dolgozni. Nem riogatni szeretnék, de látni kell, hogy az alapvető megélhetésünkről van szó. Ha egyes országok a jéghegyek megolvadása miatt víz alá kerülnek, vagy a szárazság és a hőhullámok miatt élhetetlenné válnak, az ott élő rengeteg ember elkezd megindulni, és világméretű népvándorlás indul meg” – fejtette ki Ürge-Vorsatz Diána.

A klímavándorokról részletesebben itt olvashat!

Vissza kell fognunk magunkat

Ugyanakkor a klímaszakértő szerint még van remény a folyamat fékezésére. „Történelmi jelentőségű tény, hogy ezt már Kína is felismerte, hiszen eddig a kommunista ország számított az egyik fő kerékkötőnek” – hangsúlyozta. Az utóbbi idők kínai és amerikai intézkedései viszont reményt adhatnak arra, hogy a két legnagyobb kibocsátó is visszafogja magát.

Ugyanakkor nekünk, itthon is lenne tennivalónk. „A rezsicsökkentés rossz megoldás, mert nem fogja vissza a lakosság energiafogyasztását. Ennél jobb megoldás a lakóházak korszerű szigetelése és a megújuló energiaforrásokra való átállás. Ezekkel a megoldásokkal ugyanis nem csak a fosszilis energiahordozók felhasználását csökkentjük, hanem közvetlenül a rezsiköltségeinket is csökkentjük, méghozzá 80-90 százalékkal” – hangsúlyozta a szakember.

K.

Szembe kell néznünk azzal, ami ránk vár
Egyre gyakoribb árvizekkel, aszályokkal kell szembenéznie már néhány évtized múlva az emberiségnek, Európának pedig az emiatt útra kelő több millió ember problémájával is. A Magyar Fenntarthatósági Csúcson megvitatjuk a fenntarthatóság aktuális kérdéseit számos nézőpontból. Tartson velünk!

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo