üvegházhatás cikkek


Megmenthetik-e a Földet a sokak által kritizált óriásvállalatok?

Megmenthetik-e a Földet a sokak által kritizált óriásvállalatok? 

Segíthet-e a klímaváltozás elleni küzdelemben, ha a pénzügyi cégek zöld befektetési célpontokat ajánlanak ügyfeleiknek? Ezekre a kérdésekre keresett választ a jövő legfontosabb trendjeit feltérképező budapesti Brain Bar fesztiválon Eric Dugelay, a Deloitte fenntarthatósági szolgáltatásokért felelős globális vezetője.
Széndioxid-adóval megmenthetnénk környezetünket

Széndioxid-adóval megmenthetnénk környezetünket 

A széndioxid-kibocsátás megadóztatásával 2050-ig el lehetne érni, hogy a világ energia-szükségletének 86 százaléka megújítható forrásokból, nap- , vízi-, szélenergiából, a földhőből származzon.
Százszor nagyobb légszennyezést okoz az emberiség, mint a vulkánok

Százszor nagyobb légszennyezést okoz az emberiség, mint a vulkánok 

A kibocsátás mennyisége attól függ, hogy csak békésen pöfékel-e néha egy-két füstfelhőcskét magából a vulkán, vagy akár fel is kell a szunnyadásából, és kitör. Vannak nagy aktív vulkánok a világban, és időnként látványos körülmények között tör fel belőlük a láva és az üvegházgázok.
Amerika tovább nyomja a szén-dioxidot a levegőbe

Amerika tovább nyomja a szén-dioxidot a levegőbe 

Trump amerikai elnök, miután kitaláltnak minősítette a klímaváltozást, egy sor további intézkedéssel súlyosan továbbnöveli az üveghatást, a Föld felmelegedését okozó gázok kibocsátását.
100 millió eurós alap a tiszta energiáért

100 millió eurós alap a tiszta energiáért 

Az Európai Bizottság és a Bill Gates elnökletével működő Breakthrough Energy közös befektetési alap létrehozásáról egyezett meg, amely az innovatív európai vállalatokat fogja segíteni merőben új tisztaenergia-technológiák kifejlesztésében és piacra juttatásában.
Látható elváltozásokat okoz a növényeknél a klímaváltozás

Látható elváltozásokat okoz a növényeknél a klímaváltozás 

Vastagabb levelet növeszt a növények nagy része a légkör növekvő szén-dioxidszintje miatt. Ennek a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek a Washingtoni Egyetem kutatói szerint. Felfedezték, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében.
A veszélyes rekordok éve volt a tavalyi

A veszélyes rekordok éve volt a tavalyi 

Az elmúlt 137 évben sem volt olyan meleg év, mint a tavalyi , aszály pusztított a szárazföldeken – ez a szomorú klímamérleg. A globális felmelegedést megfékezésére irányuló törekvések is látványos kudarcot vallottak: minden eddiginél magasabbra szökött az üvegházhatást kiváltó gázok aránya a légkörben.
Kalifornia kormányzója klímavédelmi megállapodást írt alá Kínával

Kalifornia kormányzója klímavédelmi megállapodást írt alá Kínával 

Az amerikai szövetségi állam eszerint a jövőben Kínával közösen munkálkodik az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának korlátozásán. Donald Trump még semmit nem tweetelt az ügyben, de a véleménye borítékolható.
A klímaváltozás változatlanul zajlik

A klímaváltozás változatlanul zajlik 

1998-ban, Bécsben tartották meg az első nemzetközi energiahatékonysági konferenciát. Azóta minden év március 6-án igyekeznek felhívni a világ figyelmét arra, hogy mennyire fontos az energia gazdaságos és környezetkímélő felhasználása, valamint az alternatív energiaforrások alkalmazása. Sajnos a folyamatok azt mutatják, hogy sikertelenül. Ma van az Energiahatékonysági világnap.
Mást akar John Kerry és Francois Hollande a párizsi klímacsúcstól

Mást akar John Kerry és Francois Hollande a párizsi klímacsúcstól 

Törvényileg kötelező vagy önkéntes emissziócsökkentés? Az előbbit akarta a koppenhágai klímacsúcs is, de csak az utóbbi lett belőle. Obamáék klímavédelmet akarnak, de nem jogilag kötelező érvényű kibocsátás-csökkentési célokat. A dolog hátterében egy politikai és jogi trükk áll.

Párizsi klímacsúcs előtt: alapkérdésekben sincs konszenzus 

A jelenlegi kalkulációk szerint az egyes országok emissziócsökkentési ígéreteivel 2,7 Celsius-foknál lehetne megfékezni a globális felmelegedést az évszázad végére. Már ha az államok tartják magukat vállalásaikhoz. Jövő héten kezdődik a párizsi klímacsúcs.

A globális emisszió 78 százalékának árát senki nem fizeti meg 

A klímaharc egyik kulcsfontosságú eszköze az üvegházgáz-emisszió beárazása. A Világbank jelentése szerint 2012 óta duplájára nőtt a karbonpiacok volumene, vagyis azok a regionális rendszerek, melyek megfizettetik a nagy kibocsátókkal légszennyezésüket.

Plusz öt fok és vége a civilizációnak 

Csökkenteni kell az emberiség szén-dioxid-kibocsátását, különben a világ jelentős része válik lakhatatlanná a tengerszint emelkedése, a gyilkos hőhullámok, szárazságok miatt. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szerint a Föld nagy veszélyben van, de még mindig nem késő megtenni a szükséges intézkedéseket. Viszont ha minden úgy marad, mint most, az Apokalipszissel nézünk szembe.

Valami megmozdult a legfejlettebb országokban 

A PwC éves elemzése a szén-dioxid-intenzitás 2000 óta mért legmeredekebb csökkenésére hívja fel a figyelmet. A 2014-es év ezzel fordulópontot jelenthetett a vezető gazdaságok szén-dioxid-kibocsátásának GDP-egységre jutó csökkentésében.

Titkos tengere van Kínának 

A földfelszín alatt helyezkedik el a feltételezett tenger, méghozzá a Takla-Makán sivatag alatt. Nem az a fajta hely, ahol vizet remélne az ember.

Ujjongásba csapott át a tiltakozás 

A G7 csúcstalálkozón komoly előrelépés történt a klímavédelemben: a legfejlettebb országok két, létfontosságú témában is megállapodtak, nullára csökkenti szén-dioxid emissziójukat és pénzzel segítik a szegényebb országok klímavédelmi törekvéseit is.

Tudatosabb célkitűzés hozhat csak eredményt 

Bár egyre több vállalat igyekszik tenni valamit azért, hogy csökkentse a működése által okozott széndioxid-kibocsátást, csak nagyon kevesen vannak, akik számszerű, tudományosan megalapozott célokat tűznek ki e területen. Pedig csak így lehetne a környezet számára igazán hasznos és a vállalatok számára is vállalható eredményeket elérni a WWF szerint.

Kicsavarták a fegyvert a klímaváltozás tagadóinak kezéből 

Először sikerült méréssel igazolnia egy amerikai kutatócsapatnak az üvegházhatás tényét. A kutatás eredményei megerősítették a laboratóriumi kísérletekkel és modellekkel már bizonyított feltevést: a légkörbe kerülő szén-dioxid melegíti a Föld felszínét.

A kapitalizmus a hibás a klímaváltozásért? 

A No Logo és a Sokkdoktrína írója új művében az elszabadult kapitalizmust hibáztatja az éghajlatváltozásért, mondván, annak alapelve a természeti erőforrások kiaknázása. A rendszert csak a kollektív, népi ellenállás döntheti meg, állítja a szerző.

Megmentené a Földet? Legyen vegán! 

Igyon kevesebb tejet és ne fogyasszon annyi húst, mint most, sőt igazából az sem baj, ha teljesen elfelejti az állati szöveteket. Nem azért, hogy lefogyjon, hanem, hogy emberi klímában tudjon élni. Legalábbis így vélik a tudósok.

Jól keresnek a szennyezők az emissziós kvótákon 

2020-ra megduplázódhat az ÜHG-kibocsátási engedélyek száma Európában, állítja a Sandbag lobbiszervezet. A kvóta-túlkínálat már most is túl alacsonyan tartja a karbonárfolyamot.

Csúcsra járatjuk az emissziót 

Nem sikerült visszafognunk az emissziónkat: erről tanúskodnak a legfrissebb adatok, amelyek szerint tavaly rekordmagasságba emelkedett a légköri szén-dioxid szintje a kibocsátásunk pedig még sosem volt ilyen magas.

Klímaváltozás: kifutunk az időből 

Immár rendszeresen átlépi a lélektani határnak tekintett 400 ppm-es értéket a Föld északi féltekéjén a szén-dioxid koncentráció. Sürgős lépéseket kell tennünk, mert kifutunk az időből.

Csökkentik a növények tápanyagtartalmát az üvegházgázok 

Az üvegházhatás korunk legégetőbb környezeti problémája, mivel alapjaiban változtatja meg bolygónk éghajlatát. Ám ezen felül még az élelmiszernövények tápanyagtartalmát is csökkenti, derült ki a Harvard University tudósainak vizsgálatából.

Nagy mennyiségű metánt bocsát ki a Jeges-tenger 

A korábban feltételezettnél lényegesen több metán szabadul fel a Jeges-tenger felolvadó tengerfenekéről a legújabb kutatások szerint - a jelenség hátterében az emelkedő hőmérsékletek és a viharok állhatnak.

Alábecsülik karbon lábnyomuk méretét a cégek 

Az 500 legnagyobb vállalat 10%-a felelős a csoport összes kibocsátásának - 3,6 milliárd tonna CO2 – közel háromnegyedéért. Ezt mutatják a számok, pedig sokan még adatot sem voltak hajlandóak adni. A tanulmány szerint ugyanakkor jobban teljesítenek a piacon azok a cégek, amelyek a klímavédelemterén vezető szerepet töltenek be .

Bíróságon támadják Obama klímavédelmi rendeleteit 

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság tárgyalásra elfogadta azt a keresetet, mely az üvegházgázok kibocsátását megfékező új jogszabályokat támadja meg. Hat éve nem tárgyaltak ilyen nagy zöld ügyet az USA-ban.

Negatív rekordot döntöttünk tavaly 

Rekordot döntött az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2012-ben - jelentette be a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára szerdai sajtótájékoztatóján. Mind a szén-dioxid, mind a metán, mind a nitrogén oxid koncentrációja nőtt a légkörben.

Nem csökken a károsanyag kibocsátás, csak "kiszerveztük" 

Az uniós gazdaságban 18 százalékkal csökkent az üvegházgáz-kibocsátás, vagyis majdnem teljesítettük a 2020-as célkitűzést. A jó hír azonban némi szkepticizmussal kezelendő: mindössze arról van szó, hogy a légszennyező gyártást kihelyeztük a harmadik világba. A probléma tehát nem oldódott meg.

Nem szabad, hogy tovább nőjön a kibocsátás! 

Akár 2,5 Celsius-fokkal nőhet a hőmérséklet 2050-ig az emberi tevékenység, a magas szén-dioxid-kibocsátás miatt. Nobel-békedíjjal elismert kutatók kedden, Balatonfüreden egy előadáson hangsúlyozták: el kell érni, hogy 2020 után ne növekedjen a kibocsátás.

Időzített bomba ketyeg az Északi-sarkon 

A sarkvidék olvadása első pillantásra varázslatos lehetőségekkel kecsegteti a hajózási társaságokat és a nyersanyag kitermelőket. Most azonban kutatók kiszámították, milyen költségeket okoz majd a világnak az enyhébb északi klíma és az eredmény emberi ésszel felfoghatatlanul nagy összeg, amely meghaladja a globális GDP-t.

USA & Kína: végre csökkentik légszennyezésüket! 

A globális emisszió 43 százalékáért felelős két nagyhatalom a legnagyobb légszennyező infrastruktúrák és közlekedési eszközök füstjének csökkentését vállalta e héten. A megállapodás azonban törvényileg nem kötelező érvényű.

Merkel és a Shell felnyomnák a karbonárfolyamot 

Évek óta gyengélkedik a karbonpiac: túl sok a kibocsátási engedély, és e mennyiséghez képest kicsi a piaci kereslet a recesszió miatt. Az Európai Parlamentet nem érdekli a kérdés, a karbonintenzív ágazatok a kvótarendszer megmentése ellen lobbiznak, Angela Merkel viszont a sarkára állt. Az üvegházgáz-kibocsátás 50 euróra történő beárazása tenné kecsegtetővé, olcsóbbá a megújuló energiákat. Brüsszel már 20 euróval beérné. Ehhez képest jó ideje rendre 3 euró körül mozog az árfolyam.

Feltörnek a tenger alá temetett üvegházgázok 

A „carbon capture & storage” (CCS) néven ismert technológia használói eddig a szárazföldi lehetőségekre koncentráltak. A gyárkéményekből kiáradó füstöt föld alatti üregekbe pumpálták, rengeteg energiaráfordítással. Újabban a tenger alatti üregeket is kezdik felhasználni e célra. A jelek szerint veszélyes következményekkel.

Emisziós jelentésre kötelezik a cégeket 

Egyelőre nem Magyarországon, hanem az Egyesült Királyságban. És nem minden piaci szereplőt, hanem a tőzsdén jegyzett vállalatokat. Az új kötelezettség 2013-ban lép érvénybe, írta a The Guardian brit napilap. Az ökotudatos kormányszintű intézkedés szorosabbra húzza a kapcsot a légszennyezés és a vállalatok részvényárfolyama között. A természeti erőforrásokat nagy mennyiségben használó vállalatoknak ugyanis csak 20 %-a könyveli pontosan az ökolábnyomát.

Utálják a karbonadót: heti 800 forinttal nő a villanyszámla 

Beárazták Ausztráliában az emissziókat: dupla annyit kell fizetni a széndioxid kibocsátásért, mint Európában! Az ausztrál kormány kampányba kezdett, hogy elfogadtassa a közvéleménnyel a karbonadót, mely a napokban lépett érvénybe. Nemcsak a fosszilis iparágak ellenzik a bevezetését. A fogyasztók  is.

Beszólt Barroso klímatudósa 

Az Európai Bizottság nemrég tudományos főtanácsadót nevezett ki Anne Glover személyében. Az új állást betöltő szakember éles szavakkal bírálta Barroso elnökségét valamint a tagországok energia- és klímapolitikai döntéseit. A tudós szerint Brüsszel nem késlekedhet többet a klímavédelmi célok érvényesítésében.

Lehetséges utak az alacsony kibocsátású gazdasághoz 

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése területén a nem-kormányzati szervezetek mellett az utóbbi években megjelentek a piaci szereplők, illetve stratégiák és programok megfogalmazásával megkezdődtek az állami intézkedések is.

Miben segít a háztető kifehérítése? 

Fehér tetők építése nagyban segíti a városi hősziget effektus csökkentését - mutatták ki amerikai kutatók. A szakemberek azt vizsgálták, miként segíti a háztetők "kifehérítését" célzó New York-i program Michael Bloomberg polgármester azon erőfeszítéseit, hogy 2030-ra 30 százalékkal csökkentsék az amerikai megapoliszban az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A metán miatt meglódulhat a klímaváltozás 

A szakértők legóvatosabb becslései szerint az északi féltekén felolvadó permafrost annyi üvegházgázt juttat hamarosan a légkörbe évente, ami megfelel a jelenlegi ÜHG-összkibocsátás 15 százalékának. Az alaposabb jövőszimulációk azonban 35 százalékot is elképzelhetőnek tartanak.

Rémes jövőkép: megállíthatatlan a globális felmelegedés? 

Az északi félteke mintegy negyedét permafrost, vagyis állandó jelleggel fagyott talaj borítja. Alaszka és az orosz tundra az emberi civilizáció előtt megkötött karbont rejt magában - fagyott formában. Ahogy tovább növekszik bolygónk légkörének hőmérséklete, az úgynevezett permafrost is megolvad, és a széndioxidnál huszonötször(!) erősebb üvegházgázt ereszt ki magából. Metánt.

Vulkánból - aszfaltot 

Hét nagy inaktív vulkán terül el óceánjaink fenekén, melyek megkövesedett anyaga tulajdonképpen nem láva, mint a többi vulkáné, hanem aszfalt, vagyis megkövesedett őskori olaj. E mélyrétegekből azonban nagy mennyiségű metángáz kerül a felszínre, ami a széndioxidnál húszonegyszer károsabb hatású üvegházgáz.

Kiotóval vagy anélkül: mi lesz a kvótarendszerrel? 

Március 3 és 8 között 200 ország klímaképviselője ül tárgyalóasztalhoz Bangkokban, hogy kidolgozzák a kiotói jegyzőkönyvben foglalt emissziós kvóta-rendszer jövőjére vonatkozó tervet. A kvótarendszer lényege, hogy megszabja az üvegházgáz-kibocsátás felső határát és beárazza az emissziókat.

Kaliforniai kvóta-piac: egyelőre ingyen osztogatják 

Kalifornia lesz az EU után a legnagyobb karbonkvóta-piac. Nem vártak rá, hogy kiderüljön, mi lesz a kiotói egyezmény sorsa, mely meghonosította a kvótakereskedelem intézményét. A kaliforniai törvényhozók a karácsonyi szünet előtt jóváhagyták az emissziókereskedelem beindítását az államon belül, mely önmagában is a G20-ak ligájába tartozó gazdaság. 

”Karbonmegfogás”, avagy a gyárkémények zöldülése 

Léteznek már technikák az égési folyamat eredményeként levegőbe kerülő üvegházgázok megfogására (carbon capture), de többségük túlságosan energiaigényes és költséges.

Állati ürülékből üzemanyag és energia! 

Bámulatos, hogy a tudósok mi mindenből próbálnak energiát "kicsiholni". Ismeretes, hogy a szennyvízben megtelepedő baktériumokkal állítanak elő gázokat, amiket fűtésre és motorok meghajtására használnak. A tehén- és sertésürülék is lehet ilyen forrás.

Az erdőirtás az egyik legnagyobb ellenség 

Az erdők a Föld tüdői.  Ám a klímaegyezményt kezdeményezők eddig elsősorban az üvegház-kibocsátás csökkentésére helyezték a hangsúly. Az erdők és a tőzeglápok nélkülözhetetlen elemei a CO2 megkötésének, védelmük kulcsfontosságú. Hogy 2015-re mindössze 25 százalékkal fékezzék meg az erdőirtást, 22-29 milliárd dollár kellene e célra a leendő klíma-alapból.

Nem semmi: 11 százalékos visszaesés! 

A gazdasági válság hatására tavaly minden korábbinál nagyobb mértékben csökkent az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátása az európai iparban. Leginkább ott, ahol a gazdasági teljesítmény is visszaesett.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Minden helyzetben van nyerő stratégia, csak jól kell csinálni

Minden helyzetben van nyerő stratégia, csak jól kell csinálni 

Szabó Balázs vezérigazgatóval és Móricz Dániel befektetési igazgatóval az elmúlt időszak kiemelkedően jó teljesítménye miatt elnyert díjak apropóján beszélgettünk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták  

Megéri klímaberendezést vásárolni néhány forró nyári hét miatt?

Adózás

Valamit sumákol a munkáltatója? Azonnal megtudhatja a NAV-tól

Valamit sumákol a munkáltatója? Azonnal megtudhatja a NAV-tól  

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól.

Klímablog

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták  

Megéri klímaberendezést vásárolni néhány forró nyári hét miatt?

Gazdaság

Vállalkozások ezreit érintő határidő jár le

Vállalkozások ezreit érintő határidő jár le 

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo