hirdetés

Nem csökken a károsanyag kibocsátás, csak "kiszerveztük"

Az uniós gazdaságban 18 százalékkal csökkent az üvegházgáz-kibocsátás, vagyis majdnem teljesítettük a 2020-as célkitűzést. A jó hír azonban némi szkepticizmussal kezelendő: mindössze arról van szó, hogy a légszennyező gyártást kihelyeztük a harmadik világba. A probléma tehát nem oldódott meg.
hirdetés

Az európai közéletben és sajtóban a hír persze nem az outsourcingról (a gyártás kihelyezéséről) szóló utalásokat vonta maga után (szinte sehol sem említik), hanem a további emissziómérséklések körüli vitát élesztette újra. A zöldek ugyanis régóta érvelnek a mellett, hogy 2020-ra szóló 30 százalékos emissziócsökkentési vállalással kellene az EU-nak példát mutatni a világ többi régiója előtt.

kép: sxc

Az Európai Bizottság (EB) politikusai úgy nyilatkoztak, erre hajlandók lennének, de csak akkor, ha az Európán kívüli fosszilis nagyhatalmak is arányosan erősebb csökkentés mellett kötelezik el magukat. Vajmi kevés az esélye, hogy ez megtörténjen.

Túlteljesítők

A vita fellángolásának oka az, hogy az EB decemberben fogja nyilvánosságra hozni a 2030-ra vonatkozó emissziócsökkentési célkitűzés javaslatát.

A kiotói jegyzőkönyv hatálya alá tartozó 15 uniós tagállam 12,2 százalékkal csökkentette emisszióját a kijelölt 8 százalékhoz képest, derül ki a hivatalos adatokból. A 2012 utáni időszakra meghosszabbított jegyzőkönyvet várhatóan 2015-ben sikerül egy új megállapodással felváltani. (Ha minden jól megy.)

A drasztikusabb emissziómérséklés ellen tiltakozók legerősebbje Lengyelország, amely lignitszén elégetésével igyekszik függetleníteni magát az orosz földgáztól, jegyezte meg a Reuters.

A megújuló energiák aránya a fogyasztásban 13 százaléka volt 2011-ben. 2020-ra ennek is el kell érnie a 20 százalékot.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo