hirdetés

USA & Kína: végre csökkentik légszennyezésüket!

A globális emisszió 43 százalékáért felelős két nagyhatalom a legnagyobb légszennyező infrastruktúrák és közlekedési eszközök füstjének csökkentését vállalta e héten. A megállapodás azonban törvényileg nem kötelező érvényű.
hirdetés

Fontos lépés ez egy globális ÜHG-kibocsátás-csökkentési egyezmény felé. A kétoldalú megállapodás az erőműveket, a gyárakat és a teherszállító járműveket érinti. Peking és Washington egyúttal az energiahatékonyság javításának céljait is megszabta az új egyezményben.

Önkéntes vállalásról van szó, mely törvényileg nem kötelező érvényű – diplomáciai értelemben ugyanezen a szinten ragadt meg már a 2009-es koppenhágai klímacsúcs záródokumentuma is. Ugyanakkor megvan rá az esély, hogy a két ország nem azért ír alá ilyen egyezményt, hogy aztán rövid úton kibújjon alóla. Erre utal az, hogy a füstölgés visszafogása mellett a szöveg a meglévő technológiák javítására is kitér. Ennek jegyében az ipari lobbi már rajtra készen áll, hogy a karbontároló (CC: carbon capture) technológia bevetésére nagy (állami) beruházásokat kivitelezzen.

Kép:sxc

A karbontárolás a gyárakban keletkezett füstöt a földfelszín alá juttatja (javarészt olyan üregekbe, ahol korábban földgáz volt). Az eljárás azonban költséges és energiaigényes. Amerikai kormány-tisztségviselők nem tagadták, hogy nagy CC-projektek vannak tervbe véve.

Egy vegyes bizottság április óta igyekezett tető alá hozni az alkut. A két kormány egy hónappal ezelőtt már megállapodott a hűtőszekrényekből eredő, ózonpajzsot roncsoló gázok csökkentésében, melyek a globális ÜHG-emisszió 2 %-át teszik ki, állítja a Reuters. Amerikai oldalról John Kerry vezette a szerződést nyélbe ütő, magas szintű találkozót.

Todd Stern, az USA klímatárgyalója mégis szkepticizmusának adott hangot, miszerint az alku nem fog hirtelen új irányt szabni a nemzetközi egyeztetéseknek. A világ országainak 2015-ig kell megszövegezniük és elfogadniuk azt az egyezményt, mely az ÜHG-emissziót addig szabályozó kiotói jegyzőkönyv helyére léphet.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo