hirdetés

Utálják a karbonadót: heti 800 forinttal nő a villanyszámla

Beárazták Ausztráliában az emissziókat: dupla annyit kell fizetni a széndioxid kibocsátásért, mint Európában! Az ausztrál kormány kampányba kezdett, hogy elfogadtassa a közvéleménnyel a karbonadót, mely a napokban lépett érvénybe. Nemcsak a fosszilis iparágak ellenzik a bevezetését. A fogyasztók  is.
hirdetés

Ausztrália világnagyhatalom a szénkitermelésben (ennek jó része exportra megy Délkelet-Ázsiába), s saját energia-igényének 80 %-át széntüzeléses erőművekkel elégíti ki. A fejlett nyugati világban ezért itt a legnagyobb az egy főre jutó emisszió.

A közvélemény-kutatások tanúsága szerint a lakosság 62 %-a ellenzi, hogy fizetni kell a légszennyezésért. Nemrég kétezres tömeg már tiltakozott az új közteher bevezetése ellen Sydney-ben.

A fogyasztókat, az átlagembereket megcélzó kampány célja, hogy meggyőzze a választókat, a fosszilis szektorok károgása, miszerint a gazdaságot visszaveti az új fizetési kötelezettség, és elbocsátásokhoz vezet, nem igaz - legalábbis Gillard szakemberei így vélik. Az érintett vállalatok egy része ugyanis kibúvókat kapnak az új teher ellentételezéseként.

Beárazott emissziók

A Reuters hírügynökség számba vette mik az ausztrál karbonadó legfontosabb ismérvei:

  • 23 (amerikai) dollár/széndioxid tonna, ez több mint duplája az európai karbonárfolyamnak, ami 10 dollár (valamivel több, mint 8 euro) körül mozog
  • 300 vállalat (főként erőművek, kohók, földgáz-üzemű gyárak stb.) és önkormányzat köteles befizetni, vagyis az ország kibocsátásának 60 %-át fedi le (évente 550 tonna széndioxid)
  • Célja az ÜHG-kibocsátás mérséklése: 2020-ra 5 %-kal a 2000-es bázisév emissziója alá
  • A rendszer 2015-ig zárt, olcsó külföldi kvótákat nem lehet vásárolni. Utána azonban beindul az emissziókereskedelem. A karbonárfolyam évente maximum 4 %-kal növekedhet.
  • Az a cég, mely 15 ausztrál dollárnál olcsóbban vásárol az ENSZ égisze alatt jegyzett CER kvótát, a 15 dollár alatti különbözetet be kell fizetnie az ausztrál államkasszába.

Kibúvók, engedmények

  • Termelésük nagy részét exportáló vállalatoknak nem kell fizetni.
  • Szakértők szerint a fogyaztói árindex jövőre 0.7 %-kal fog nőni a karbonadó miatt. A villamos energia ára 10 %-kal emelkedik majd, egy átlagos háztartás villanyszámlája pedig heti 3,3 dollárral (798 forint) nő emiatt. A polgárok azonban adókedvezményeket kapnak, hogy a vállalatok által a fogyasztói árakba (pl. villamos energia) beépített karbonadó ne érintse kedvezőtlenül őket.
  • Az alumínium- és fémfeldolgozó üzemek kicsobátásuk 94,5 %-ára ingyenes kvótákat kapnak az első 3 évben. A maradék 5,5 % mindössze 1,3 ausztrál dollár kiadást jelent nekik CO2 tonnánként. A közepes kibocsátók füstjük 66 %-át eregethetik ingyen. A cseppfolyósított földgázban utazók emissziójuk 50 %-ára kapnak kibúvót. A legnagyobb szennyezők 5,5 milliárd dollárnyi értékben kapnak ingyenes kvótákat és pénzbeli támogatást az első 5 évben. A szénbányák 1,3 milliárdos támogatásban részesülnek 6 éven át.
Új-Zéland engedékenyebb
Az új-zélandi kormány eközben meghosszabbította a 2010 júliusában beindított emissziókereskedelmi rendszerének hatályát 2015-ig, s továbbra is engedélyezi az olcsó nemzetközi (főként uniós) emissziós kvóták vásárlását a helyi piaci szereplők számára – holott felvetődött ennek szigorítása. A rendelkezés 20 (amerikai) dollárban szabta meg a helyi karbonárfolyam felső határát a következő három évre. Az új-zélandi árfolyam az elmúlt hetekben 5-6 dollár körül mozgott. Az új-zélandi klímavédelmi célok 2020-ra 10-20 %-os emissziócsökkentést irányoznak elő az 1990-es bázisévhez képest.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo