Csökkentik a növények tápanyagtartalmát az üvegházgázok

Az üvegházhatás korunk legégetőbb környezeti problémája, mivel alapjaiban változtatja meg bolygónk éghajlatát. Ám ezen felül még az élelmiszernövények tápanyagtartalmát is csökkenti, derült ki a Harvard University tudósainak vizsgálatából.

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

A gabonának sem tesz jót a túl sok szén-dioxid - Kép: Pixabay

Eddig is tudtuk, hogy a légkör növekvő üvegházgáz-koncentrációja elsavasítja az óceánokat, a felmelegedés révén pedig növeli a sivatagok terjedését, de a szárazföldön még több káros hatást fejt ki a folyamat. A Harvard University tudósai először találtak közvetlen kapcsolatot a levegő széndioxid-szintje és a növények csökkent cink- és vas-tartalma között, számolt be a vizsgálati eredményekről a The Guardian brit napilap. A tudósok egyelőre viszonylag értetlenül állnak a jelenség előtt, mivel pontosan nem tudják megmagyarázni, milyen mechanizmus okozza a kölcsönhatást a növényekben.

A búza, a rizs, a kukorica és a szójabab 41 fajtátjának tápanyagtartalmát vizsgálták különféle széndioxid-szinteknél: a 380-390 ppm-es (partcile per million) szinten termesztett növényeket éppúgy figyelték, mint a 545-585 ppm-es levegőben növekvőket, 2050-re ugyanis ilyen fokú légszennyezettséget jósolnak a klimatológusok, ha a klímapolitika nem tud hatékonyan beavatkozni és jelentős emissziócsökkentéseket elérni.

Egészségünk szempontjából különösen fontos a cink és a vas, hangsúlyozta Samuel Myers, a vizsgálatot összegző tanulmány szerzője, mely a rangos Nature szakfolyóiratban jelent meg. Világszerte 2 millió ember szenved cink- és vashiányban, így az új felfedezés arra figyelmeztet, hogy a meglévő közegészségügyi problémákat tovább súlyosbíthatja a környezetszennyezés.

Tekintetbe véve, hogy a növekvő népsűrűség következtében 2050-ra 9 milliárd embert kellene ellátni, az a megoldás, hogy mindenki több élelmiszernövényt fogyasszon a kieső cink és vastartalom pótlására, aligha lesz kivitelezhető. A három növény 41 vizsgált változata közül egyeseknél kisebb tápanyagcsökkentést tapasztaltak, így valószínűleg ezeket kell majd használniuk a jövő agronómusainak.

Mennyivel csökkent?
  • Búza: 9 %-kal kevesebb cink, 5 %-kal kevesebb vas, 6 %-kal kevesebb fehérje.
  • Rizs: 3 %-kal kevesebb cink, 5 %-kal kevesebb vas, 8 %-kal kevesebb fehérje.
  • Kukorica: 3 %-kal kevesebb cink, 5 %-kal kevesebb vas, de hüvelyes növény lévén a fehérje-tartalma nem lett kevesebb.

Véleményvezér

A Tisza párt nyerte a számháborút

A Tisza párt nyerte a számháborút 

Ki fizeti a masírozókat?
Provokatív légtérsértést követtek el az oroszok Litvánia felett

Provokatív légtérsértést követtek el az oroszok Litvánia felett 

Súlyos orosz légtérsértés történt Litvánia felett.
Orbán Viktor barátjához menekült Magyarország egyik legkeresettebb, körözött bűnözője

Orbán Viktor barátjához menekült Magyarország egyik legkeresettebb, körözött bűnözője 

Nagy kérdés, miként sikerülhetett elmenekülnie a magyar maffiafőnöknek?
Burgonya kilója 30 forintért

Burgonya kilója 30 forintért 

A politikusok kedvence lesz a krumpli, rég lehetett ilyen olcsón osztogatni.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo