Gyorsul a jégtakarók olvadása, ezek a városok süllyedhetnek el

Tudósok kiszámolták, ha elolvadnak a sarkköri jégsapkák, mely nagyvárosok kerülnek véglegesen víz alá. A lista azért megdöbbentő, mert jó úton haladunk ennek megvalósulása felé: az elmúlt 2800 évben egyszer sem volt ilyen gyors a jégtakarók olvadása.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Sok millió ember otthonát fenyegeti világszerte a globális felmelegedés miatt emelkedő tengerszint. Ha a felmelegedést nem sikerül két Celsius-foknál stabilizálni, félmilliárd ember válhat hontalanná. Szakemberek azt állítják, hogy a 20. század nagy részében (körülbelül 1990-ig) a tengerszint alacsonyabb volt, mint ahogy arról a tudományos konszenzus szólt. Nem is kevés az eltérés. Korábbi kutatások úgy vélték, 1900–1990 között: 1,92 cm/évtized, most kiderült, ennél kisebb mértékű volt az emelkedés. Következésképp a 1990 utáni emelkedés nagyobb és gyorsabb.

Abban a korábbi vizsgálatok és az új tanulmány is egyetért, hogy 1990 után 3,07 centiméter az évtizedenkénti tengerszint-emelkedés. Ezzel a tengerszint emelkedése 2,5-szer gyorsabb ebben az időszakban, mint 1900 és 1990 között volt. A National Georgraphic közlése szerint, ha a jégtakarók elolvadnak, az 65,8 méterrel emeli meg az óceánok magasságát. Ilyen mértékű tengerszint-emelkedésnél a következő városok tűnnek el és süllyednek víz alá:

  • Ausztrália: Sydney, Adelaide, Perth
  • Európa: Szentpétervár, Odessza, Stockholm, Koppenhága, Brüsszel, London, Velence, Lisszabon, Koppenhága, Barcelona
  • Afrika: Tripoli, Accra, Dakar,
  • Közel-Kelet: Jedah, Kuvaitváros,
  • Ázsia: Hongkong, Peking, Sanghaj, Mumbai, Kalkutta, Bangkok, Ho Si Minh-város, Tokió,
  • Dél- és Közép-Amerika: Rio De Janeiro, Buenos Aires, Paramaribo, Havanna
  • Észak-Amerika: New York City, Los Angeles, San Francisco, Miami, Boston, New Orleans, Portland, Seattle, Houston, San Diego, Charleston, Washington D. C., Florida állam teljes területe.
Az USA Tudományos Akadémiája (NAS) által közzétett tanulmány, melyet számos tudós jegyzett szerzőként, azt állítja, hogy a 20. században tapasztalt olvadás olyan gyorsaságú és mértékű volt, hogy arra az azt megelőző 2800 évben nem volt példa. (A tengerszint-emelkedés félmilliárd embert fenyeget.)

 

San Diego: ez a sétány is víz alá kerülhet.
Fotók: freeimages.com

A 20. században évente 1,4 mm-rel emelkedtek a tengerek (a statisztikai hibahatár plusz-mínusz 0,2 mm).

Arról nem bocsátkoztak jóslatokba a szerzők, hogy a párizsi klímacsúcson elfogadott emissziómérséklési vállalások végrehajtásával vajon mennyire és pontosan mikorra fékezhető meg az olvadás. (A dolgozat szerzői: Robert E. Koppa, Andrew C. Kempd, Klaus Bittermanne, Benjamin P. Hortonb, Jeffrey P. Donnellyi, W. Roland Gehrelsj, Carling C. Haya, Jerry X. Mitrovicak, Eric D. Morrowa,b, Stefan Rahmstorfe.)

Perth napjai is meg vannak számlálva.

A tudományos konszenzus jelenleg azt tartja, hogy az évszázad végére 1,21 méterrel (4 láb) emelkedik a tengerszint.

Egy amerikai művész, Nickolay Lamm képeken szimulálta, hogyan tűnnek el San Diego, Venice Beach és San Francisco part menti részei a hullámok alatt, ha 1,52 méterrel, 3,65 méterrel és 7,62 méterrel emelkedik a tenger (5, 12 és 25 láb). Itt tekintheti meg a fotókat.

Tíz centi, és ennyi
Az antarktiszi jégolvadás jelentősen hozzá fog járulni a globális tengerszint-emelkedéshez az évszázad során, ám a katasztrofális következményekkel fenyegető forgatókönyvek nem tükrözik a valóságot – állítják francia és brit szakemberek, akik a világon elsőként összevetették a modellek alapján kapott eredményeket a valós idejű megfigyelésekkel.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo