hirdetés

Gyorsul a jégtakarók olvadása, ezek a városok süllyedhetnek el

Tudósok kiszámolták, ha elolvadnak a sarkköri jégsapkák, mely nagyvárosok kerülnek véglegesen víz alá. A lista azért megdöbbentő, mert jó úton haladunk ennek megvalósulása felé: az elmúlt 2800 évben egyszer sem volt ilyen gyors a jégtakarók olvadása.
hirdetés

Sok millió ember otthonát fenyegeti világszerte a globális felmelegedés miatt emelkedő tengerszint. Ha a felmelegedést nem sikerül két Celsius-foknál stabilizálni, félmilliárd ember válhat hontalanná. Szakemberek azt állítják, hogy a 20. század nagy részében (körülbelül 1990-ig) a tengerszint alacsonyabb volt, mint ahogy arról a tudományos konszenzus szólt. Nem is kevés az eltérés. Korábbi kutatások úgy vélték, 1900–1990 között: 1,92 cm/évtized, most kiderült, ennél kisebb mértékű volt az emelkedés. Következésképp a 1990 utáni emelkedés nagyobb és gyorsabb.

Abban a korábbi vizsgálatok és az új tanulmány is egyetért, hogy 1990 után 3,07 centiméter az évtizedenkénti tengerszint-emelkedés. Ezzel a tengerszint emelkedése 2,5-szer gyorsabb ebben az időszakban, mint 1900 és 1990 között volt. A National Georgraphic közlése szerint, ha a jégtakarók elolvadnak, az 65,8 méterrel emeli meg az óceánok magasságát. Ilyen mértékű tengerszint-emelkedésnél a következő városok tűnnek el és süllyednek víz alá:

  • Ausztrália: Sydney, Adelaide, Perth
  • Európa: Szentpétervár, Odessza, Stockholm, Koppenhága, Brüsszel, London, Velence, Lisszabon, Koppenhága, Barcelona
  • Afrika: Tripoli, Accra, Dakar,
  • Közel-Kelet: Jedah, Kuvaitváros,
  • Ázsia: Hongkong, Peking, Sanghaj, Mumbai, Kalkutta, Bangkok, Ho Si Minh-város, Tokió,
  • Dél- és Közép-Amerika: Rio De Janeiro, Buenos Aires, Paramaribo, Havanna
  • Észak-Amerika: New York City, Los Angeles, San Francisco, Miami, Boston, New Orleans, Portland, Seattle, Houston, San Diego, Charleston, Washington D. C., Florida állam teljes területe.
Az USA Tudományos Akadémiája (NAS) által közzétett tanulmány, melyet számos tudós jegyzett szerzőként, azt állítja, hogy a 20. században tapasztalt olvadás olyan gyorsaságú és mértékű volt, hogy arra az azt megelőző 2800 évben nem volt példa. (A tengerszint-emelkedés félmilliárd embert fenyeget.)

 

San Diego: ez a sétány is víz alá kerülhet.
Fotók: freeimages.com

A 20. században évente 1,4 mm-rel emelkedtek a tengerek (a statisztikai hibahatár plusz-mínusz 0,2 mm).

Arról nem bocsátkoztak jóslatokba a szerzők, hogy a párizsi klímacsúcson elfogadott emissziómérséklési vállalások végrehajtásával vajon mennyire és pontosan mikorra fékezhető meg az olvadás. (A dolgozat szerzői: Robert E. Koppa, Andrew C. Kempd, Klaus Bittermanne, Benjamin P. Hortonb, Jeffrey P. Donnellyi, W. Roland Gehrelsj, Carling C. Haya, Jerry X. Mitrovicak, Eric D. Morrowa,b, Stefan Rahmstorfe.)

Perth napjai is meg vannak számlálva.

A tudományos konszenzus jelenleg azt tartja, hogy az évszázad végére 1,21 méterrel (4 láb) emelkedik a tengerszint.

Egy amerikai művész, Nickolay Lamm képeken szimulálta, hogyan tűnnek el San Diego, Venice Beach és San Francisco part menti részei a hullámok alatt, ha 1,52 méterrel, 3,65 méterrel és 7,62 méterrel emelkedik a tenger (5, 12 és 25 láb). Itt tekintheti meg a fotókat.

Tíz centi, és ennyi
Az antarktiszi jégolvadás jelentősen hozzá fog járulni a globális tengerszint-emelkedéshez az évszázad során, ám a katasztrofális következményekkel fenyegető forgatókönyvek nem tükrözik a valóságot – állítják francia és brit szakemberek, akik a világon elsőként összevetették a modellek alapján kapott eredményeket a valós idejű megfigyelésekkel.
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo