Így süllyed Miami – és az ingatlanárak

Miamiban jelenleg virágzik a gazdaság. Az emelkedő tengerszint azonban lefogyasztja Florida szárazföldi területeit az évszázad végére. A lakosság már kezd észbe kapni, a vállalkozások és az önkormányzatok sajnos még nem. A biztosítótársaságok lesznek az elsők, amelyek megkongatják a vészharangot.

2100-re 150–180 centiméterrel is nőhet a tengerek szintje Florida partjainál. Nem a távoli jövőről beszélünk, hanem az ebben az évszázadban bekövetkező változásról, amely a jelenlegi felnőtt lakosság gyerekeinek és unokáinak élete során zajlik le. A New York Times sorra vette, milyen kockázatokkal kell számolni.

képek: sxc

A legrosszabb eshetőség szerint Dél-Florida kis szigetei egy az egyben eltűnnek a hullámok között, beleértve a legdélibb szigetet, a híres Key Westet, mely 140 kilométerre van Kubától. Az Everglades Nemzeti Park, amely édesvízzel látja el a régiót, ugyancsak a sós vizek áldozatává válhat. (A világunkat teljesen megváltoztatja a klímaváltozás.) A Bee Gees együttes tagjáról elnevezett Maurice Gibb Emlékparkot – mely mindössze hatvan centivel húzódik a tengerszint felett – gyakran betemeti az ár Miamiban.

Konzervatív előrejelzések 2063-ra harminckét centis emelkedést jósolnak. Már harminc vagy hatvan centiméteres emelkedésnél komoly problémák adódhatnak a normális üzletmenetre és életvitelre nézve. A most is gyakori áradások még gyakoribbá fognak válni.  Viharok és hurrikánok idején megszokott jelenség, hogy sztrádákat és városi utcákat önt el az égből zuhogó és a tengerből beáramló víztömeg.

Florida 1926 kilométeres partvonalát végigékelik a drága villák és szállodák. Ezek értéke természetesen sok-sok milliárd dollárra rúg – ám mindegyikük alig 90 centivel van a tengerszint felett.

Nemrég egy luxus üdülőközpont pazar épülete tűnt el egy kráterben. Florida talaja porózus mészkőn alapul, amely valósággal szívja magába a vizet. A tenger és a talajvíz aknamunkát végez benne, üregeket váj, s egy nap váratlanul beomlik a földfelszín. Így tűnt el a benne alvók legnagyobb meglepetésére az említett ház is. (Magyarországon is mediterrán klímára kell felkészülnünk.)

Az 5,6 milliós lakosságot egybefoglaló négy floridai „megye”, Broward, Miami-Dade, Monroe és Palm Beach vezetői szövetséget hoztak létre, hogy megoldásokat találjanak a sürgető problémákra. Az ügyben nemrég konferenciát tartottak Fort Lauderdale-ben. Míg a tengerszint alatt fekvő Hollandia évente egymilliárd dollárt fordít árvízvédelmi beruházásokra, a floridai politikusok fittyet hánytak a tanácskozásra, pedig Floridának sokkal kiterjedtebb a partvonala, mint Hollandiáé. Vannak akik azt látnák jónak, ha a hatóságok moratóriumot léptetnének életbe a part menti építkezésekre.

Borúlátók szerint a vállalkozók is csak akkor kapnak majd észbe, ha a biztosítótársaságok olyan szintre emelik tarifáikat, hogy sok vállalkozás már nem lesz gazdaságos Floridában. Ha pedig egyes projektekre vagy épületekre már egyáltalán nem lehet biztosítást szerezni, mert a biztosítók sorra nemet mondanak, akkor kúszik majd be a klímaváltozás ténye a tudatokba.

Ben Strauss, a Climate Central tengerszint-emelkedési programjának tudósa feltérképezte, hogy milyen nagy hatóterülete lesz azoknak az árvizeknek, amelyek megsemmisítő hatással lesznek a flordiai ingatlanpiacra. A dagály által érintett partvonalak 54 390 négyzetkilométernyi területet tesznek ki. Ezeken mintegy ● 156 milliárd dollár értékű ingatlanvagyon ● 300 ezer otthon ● 2555 mérföldnyi autóút ● 35 közpénzből finanszírozott iskola ● 1 szennyvíztisztító ● 966 szennyvízlerakó hely vagy szeméttároló található. Ha a hatóságok és a vállalkozók nem tesznek időben lépéseket, könnyen lehet, hogy Florida a saját szennyében fog tocsogni.

Miami Beach-en 200 millió dollárt szavaztak meg a honatyák a vízelvezető rendszer felújítására, mert egyes területei újholdkor és zivatarok idején rendszeresen víz alá kerülnek. Ez a projekt azonban – stílszerűen szólva – csepp a tengerben. A teendők: mangrove-ligetek telepítése, a strandok magasítása teherautókkal behozatott homokkal, autóutak megemelése, nagy gátak építése (mint a Temzén, Londonban határában), hullámtörő falak létesítése (ilyet terveztek Velence köré is).

Minden jó: hajó a vége
Meglehet, hogy Miami és a hozzá hasonló városok Amerikai Velencéjévé válhatnak. Az autóutak eltűnésével a házak kishajókkal és jachtokkal lesznek megközelíthetők, kertjeik hűlt helyén víz terül majd el, s jenki vaporettók szállítják a jó népet a boltokba.
Invenciózus építészek olyan „hajózó épületeket” találtak ki, amelyek képesek a helyváltoztatásra. Vagyis ezek a régi típusú hajóépületek (boat house) luxusváltozatai. A „floating architecture”-nek már külön irodalma van. Az persze kérdéses, hogy a háborgó tengert és a csapkodó hullámokat mennyire tűrik ezek az épületcsodák.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo