Mi köze a vécéknek a klímavédelemhez? Nagyon sok!

Az árvizek és az aszályok egyaránt veszélyeztetik a szennyvíz-ellátást. A Földön 4,5 milliárd embernek nincs hozzáférése vízöblítéses vécéhez, pedig a Fenntartható Fejlesztési Célok e probléma eltörlését is célul tűzték ki. Már körvonalazódnak az új megoldások.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A klímaváltozás révén erősödő és gyakoribbá váló szélsőséges időjárás miatt egyre kiszámíthatatlanabb a hozzáférésünk a vízhez. Természetesen a szennyvíz-ellátást is veszélyezteti, akár az aszály miatt nincs elegendő víz a vécék öblítésére, akár az árvizek támadják meg a szennyvízhálózatokat, a legrosszabb esetekben kimosva azok tartalmát a földbe, a talajvízbe, valamint a folyók, tavak vizébe sodorva. Amikor a dél-afrikai Fokvárosban óriási vízhiánnyal küszködtek 2017-2018-ban -miután a víztározók vízszintje már 2015-ben elkezdett csökkenni-, a rákeresés a „víz nélküli toilet” szavakra csúcsot döntött a Google Trenden.

Az ENSZ által deklarált Fenntartható Fejlesztési Célok (SDG) egyik pontja szerint higiénikus szennyvízellátást kellene biztosítani annak a 4,5 milliárd embernek is, akik jobb híján a szabadban kénytelenek elvégezni a dolgukat, mert nincs hozzáférésük vízöblítéses vécékhez. A szóban forgó SDG-cél teljesítése Indiában dől el, hiszen ebben az országban a legnagyobb az alapvető higiéniához való hozzáféréssel nem rendelkezők száma. India azonban a szélsőséges időjárási események veszélyének kitett országok toplistájának is az élen szerepel (hatodik helyen), így hát ezt is be kell kalkulálni a fejlesztésekbe.

Kép: Pixabay

Körforgásos szennygazdaság

Szakemberek szerint decentralizált rendszerre van szükség, vagyis a helyben keletkező szennyvizet -s a benne lévő szerves anyagot- helyben kell hasznosítani, nem pedig nagy távon átívelő vízvezetékrendszereket építeni. A termőföldnek nagy szüksége van az emberi ürülékben és a vizeletben lévő tápanyagokra. Az emberi anyagcsere e két végtermékében a következő tápanyagok találhatók meg, amik a talaj trágyázására alkalmasak: nitrogén, foszfor, kálium, kén, boron, kalcium, magnézium, vas. De léteznek más hasznosítási módok: biogáz, értékes fehérje és állattakarmány is készíthető az ürülékből.

Biogáz

Az emberi ürülék biogázzá alakítása annyi értéket adhat a gazdaságnak, amit 9,5 milliárd dollár értékű földgáz képest nyújtani, állítja az ENSZ Egyetem jelentése.

Most már a mosdó is legyen intelligens
Új trend az irodapiacon: intelligens megoldásokat alkalmazó, tudatos és rugalmas irodákra van szükség. Ötből négy dolgozó vezetői tudtára hozza, ha nincs megelégedve az iroda higiéniai termékeinek minőségével. A megoldást a Dolgok Internete (IoT) jelentheti a vállalkozásoknak.
Víz nélküli vécék

A szennyvíz-hálózatok és a szennyvízkezelő üzemek bővítése, ugrásszerű skálázása olyan igény, ami végtelen és ezáltal teljesíthetetlen. A Bill és Melinda Gates Alapítvány évek óta keresi a megoldást arra, hogyan lehet víz nélküli mobilvécéket gyártani és telepíteni a gazdaságilag elmaradott régiókba, kiküszöbölve ezzel a szennyvíz-hálózatok építését.

Az alapítvány időnként versenyre hívja össze a feltalálókat és startupokat, hogy előálljanak egy működőképes prototípussal, az azonban egyelőre még illékony cél marad. (Nemrég Gates egy befőttes üvegnyi bélsárral a kezében tartott konferenciaelőadást egy higiéniai helyzettel foglalkozó expón Kínában, hogy illusztrálja mondanivalóját.)

Az indiai kormány is szponzorál feltalálói versenyt a témában, a Unilever pedig az üzleti szektor szereplőit hozta össze a Toilet Testület Koalícióban, hogy új megoldásokat találjanak az emberi ürülék és vizelet termékké alakítására.

Brikett

A társadalomtudatos Sanivation nevű cég Kenyában mobilvécé-konténereket helyez ki az emberek otthonaiba,  majd bizonyos időközönként begyűjti belőle az ürüléket, amit kiszárít és  brikettet készít belőle. Ez a szénbrikett alternatívájaként fűtésre használható. Állítólag hosszabb ideig ég és kevesebb füstöt bocsát ki magából, mint a kőszén.

Még nem hisszük el, de tényleg elfogy a víz
Fokváros van abban a kevéssé irigylésre méltó helyzetben, hogy a világ első nagyvárosa, amelynek ivóvíztartalékai kimerülhetnek. Hasonló veszély fenyeget még egy sor metropolist, köztük van Sao Paulo vagy Bangalore – de Moszkva és London is.
A vállalkozás a szolgáltatásért kis összegű havi díjat szed be, a vécék kihelyezését pedig ingyen végzi. Ez jól illusztrálja a körforgásos gazdaság üzleti modelljét: adj valami tárgyi dolgot ingyen, aztán szolgáltatási díjjal arasd le az anyagi előnyöket.

Vizelettrágya

A svájci Eawagban működő VUNA Projectnek sikerült előállni egy megengedhető árú, víz nélküli módszerrel, ami a vizeletet alakítja trágyává. A trágyát a Svájci Föderális Mezőgazdasági Hivatal mindenféle növényre engedélyezte (ez nyilván arra utal, hogy élelmiszernövények termesztésénél is használható).

Víz nélküli piszoár

A Indiai Technológiai Intézetben inkubált Ekam Eco Solutions startup találmánya a Zerodor nevű víz nélküli piszoár, ami évi 50 000-150 000 liter vizet lehet megspórolni.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo