Szennyvíz cikkek


Bécsben már a szennyvízből is távhő lesz

Bécsben már a szennyvízből is távhő lesz 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a bécsi távhő a klímasemlegessé válás útján.
Végre, megállt a koronavírus-koncentráció növekedése a szennyvízben

Végre, megállt a koronavírus-koncentráció növekedése a szennyvízben 

Megállt a koronavírus-örökítőanyag koncentrációjának növekedése a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.
Szennyvízadatok: ezekben a városokban rosszabbodik a helyzet

Szennyvízadatok: ezekben a városokban rosszabbodik a helyzet 

Tovább emelkedik a szennyvizekben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
Koronavírus: ezekben a városokban romlott a helyzet

Koronavírus: ezekben a városokban romlott a helyzet 

Kijöttek a szennyvízadatok.
Ez már az omikron lehet? 10 városban romlott a helyzet

Ez már az omikron lehet? 10 városban romlott a helyzet 

Megint emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége.
Így csökkentené a levegő, a víz és a talaj szennyezettségét az EU

Így csökkentené a levegő, a víz és a talaj szennyezettségét az EU 

Az Európai Bizottság a levegőre, a vízre és a talajra vonatkozó szennyezőanyag-mentességről szóló cselekvési tervet fogadott el, amelyben meghatározza a jelenlegi helyzethez képest a szennyezés forrásainál 2030-ig teljesíteni kívánt fő célokat - közölte Frans Timmermans, a brüsszeli testület európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke.
Jó hírek is elhangoztak a mai operatív törzsön

Jó hírek is elhangoztak a mai operatív törzsön 

A legtöbb településen továbbra is stagnál, illetve enyhén csökken a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - mondta az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online keddi sajtótájékoztatóján.
Kommunális szennyvíztisztítás

Kommunális szennyvíztisztítás 

Az Európai Unió a fenntartható fejlődés projekten belül kiemelten foglalkozik a felelős vízgazdálkodással, a vizek védelmével és a szennyvizek tisztításával. Az ember elképesztően sokféle módon képes szennyezni a vizet, azaz negatív irányba befolyásolni a víz fizikai, kémiai, biológiai és bakteriológiai tulajdonságait. A szennyvíztisztítás hivatott ezeket a szennyeződéseket olyan mértékben eltávolítani, hogy a víz öntisztító képessége által a maradék szennyező anyag lebontható legyen.
Hogy alakulnak majd a fertőzési számok Magyarországon? Ezt mutatja a szennyvíz

Hogy alakulnak majd a fertőzési számok Magyarországon? Ezt mutatja a szennyvíz 

Az elmúlt héten végzett szennyvízelemzések alapján vannak városok, ahol nőtt a szennyvízben lévő koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja, a tendencia viszont ezeken a helyeken is stagnáló.
Ezt mutatja a járványhelyzetről a szennyvíz

Ezt mutatja a járványhelyzetről a szennyvíz 

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtök délután a koronavirus.gov.hu oldalon.

Antibiotikumokkal szennyezettek a folyóink: sok emberéletbe fog ez kerülni 

Több száz nagy folyóból vettek mintát tudósok és megdöbbentő képet kaptak azok szennyezettségükről: tele vannak antibiotikumokkal, ráadásul 111 folyóban az egészségre káros mennyiségben. Az antiobiotikumokat tehát megisszuk az ivóvízzel, szervezetünkben a kórokozók hozzászoknak e szerekhez és rezisztenciát alakítanak ki rájuk. Részben emiatt válik egyre több betegség kezelhetetlenné nemzetközi szinten.

Mi köze a vécéknek a klímavédelemhez? Nagyon sok! 

Az árvizek és az aszályok egyaránt veszélyeztetik a szennyvíz-ellátást. A Földön 4,5 milliárd embernek nincs hozzáférése vízöblítéses vécéhez, pedig a Fenntartható Fejlesztési Célok e probléma eltörlését is célul tűzték ki. Már körvonalazódnak az új megoldások.

Innovációk, amik felturbózzák a körforgásos gazdaságot 

2030-ra 9 milliárd ember fog lakni a Földön. Ennek az embertömegnek akkora fogyasztása lesz, annyi élelmet, energiát, fűtést, házépítést, használati cikkeket igényel, hogy ezeket bolygónk erőforrásaiból már képtelenek leszünk kielégíteni. Ha élhető és fenntartható világot akarunk, mindent újra kell hasznosítanunk, amit fel- és elhasználtunk.

Bill Gates sokkolta közönségét 

Pekingben rendezték meg az újfajta vécékkel foglalkozó expót, ahol a Microsoft milliárdos alapítója egy befőttesüvegnyi ürüléket tartott a kezében szemléltetőeszköz gyanánt. Gates szerint a szegény országokban soha nem fognak drága szennyvízrendszert kiépíteni, ezért hálózaton kívüli új vécékre van szükség. Olcsó és vizet nem igénylő masinákra. Máskülönben nem lesz egyenlőség a higiéniához való hozzáférésben. Jelenleg a Földön 2,4 milliárd embernek nincs a lakhelyén vécéje, de még latrinája sem. Úgy látszik, a higiénia nem alapvető emberi jog.

Céges vízstratégia: víz nélkül nincs se bevétel, se profit! 

A tudatos cégek már felbecsülik a víz értékét, az általa nyújtott szolgáltatásokat, és költenek a vízbázisok megóvására, hogy elegendő minőségű és mennyiségű vízhez jussanak termelési folyamataik elvégzéséhez. Az Intel, a Gap és mások bukták már el profitjuk jelentős hányadát vízproblémák miatt.

3D-nyomtatott vécékkel küzdenének az utcákat elöntő fekália ellen 

3D nyomtatással épített olcsó illemhelyekkel javítanának India súlyos higiéniás helyzetet. Az ötlet Szingapúrból származik, India lesz a kísérleti terep.

Az energetikai piac várja a PowerUp! hazai nyerteseit 

Közép-és Kelet Európa legnagyobb energetikai versenyén, az EIT InnoEnergy szervezésében megvalósult PowerUp! verseny hazai döntőjén, a zsűri BES Európát találta Magyarország legjobb energiaipari, illetve tiszta energiával kapcsolatos fejlesztésekkel foglalkozó, kezdő vállalkozásának. A BES Európa Kft.célja, hogy forradalmasítsa a szennyvízről kialakult gondolkodásunkat.

Miamit elnyelik a hullámok 

A város lyukacsos mészkőtalajra épült, végleges megoldás tehát nincs a problémára. A földből is fel fog törni a tengervíz, hiába szorítják ki a dagályt a felszínen. Lehetséges, hogy a város egyes részei lakhatatlanná válnak 2060 után.

Szennyvíz mint erőforrás 

Egyetlen pillanatra sem áll le az innováció a Fővárosi Csatornázási Művek telephelyein:  a vállalat már nyolc évvel ezelőtt elnyerte a Piac & Profit Üzleti Etikai Díját, de az azóta eltelt időben is sorozatos fejlesztésekkel, új ötletekkel tették még fenntarthatóbbá működésüket.

Szennyvízből háztartási energia 

A Fővárosi Csatornázási Művek már nemcsak saját felhasználásra termel szennyvíziszapból megújuló energiát, hanem időnként többlet elektromos energiát is képes előállítani, amit kitáplálnak az országos hálózatba.

Tisztított szennyvizet iszik a világ leggazdagabb embere 

A szegény országok nyomorgóinak megsegítésén munkálkodó krőzus néhány éve már bejelentette, hogy olyan technológiába fektet, mely az ürüléket energiává alakítja, a szennyvizet pedig tiszta, iható vízzé. Az első üzem létrejött. Gates meg is kóstolta az itókát!

A szennyvízből is lehet várat építeni 

Az egyre nagyobb mennyiségben keletkező szerves hulladék környezetkímélő, költséghatékony kezelése és hasznosítása megoldandó feladat Magyarországon és Európában egyaránt. Egy alig egyéves magyar kisvállalat olyan tudás birtokában van, amely minden szempontból tökéletes választ ad a problémára: a biológiailag lebomló hulladékokból Nébih-engedéllyel rendelkező, kereskedelmi forgalmazásra alkalmas, a műtrágyafüggőséget enyhítő komposztot állít elő. A hulladékkezelők a termékgyártással új lehetőséghez jutnak, a gazdák jelentős összegeket spórolhatnak.

A tengerbe öntik a szennyvizet a turistahajók 

A nagy üdülőhajók, melyek a Karibi-szigeteken és egyéb egzotikus tájakon utaztatják a turistákat, évente 3,78 milliárd liternyi kezeletlen szennyvizet öntenek a tengerekbe.

Víz világkonferenciát rendezne Magyarország 

Magyarország kiemelten kezeli a víz kérdéskörét, ezért vállalta, hogy 2013 őszén víz világkonferenciának adna otthont - mondta az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Egymilliárd ember szomjazik 

Közel két évtizede az ENSZ javaslatára március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját. A vízről való gondolkodás egyre aktuálisabb, hiszen a világon élő több mint hétmilliárd emberből egymilliárd nem jut rendszeresen ivóvízhez. A Föld lakóinak több mint harmada, mintegy 2,4 milliárd ember csak tisztítatlan vizet használ. A világ sivatagos régiói számára - ahol jó minőségű ivóvízhez hozzájutni ma még szinte lehetetlen - megoldást jelenthet, ha a szennyvizet sikerül ivóvízforrássá átalakítani.

Csatornából terepjáró 

Akad még probléma az unió által támogatott környezetvédelmi programokkal, ám a pályázók egyre több tapasztalatot gyűjtöttek és egyre nagyobb eséllyel adnak be olyan tendert, amelynek nemcsak esélye van a támogatás elnyerésére, de fenntartható is, így pár év múlva nem kell ismét milliókat költeni rá - derült ki a Deloitte témával foglalkozó sajtóbeszélgetésén, ahol több tucat uniós finanszírozású, jelentős környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztési beruházással (hulladékgazdálkodási rendszerek, árvízvédelmi és ivóvíz-minőséget javító projektek, városi szennyvízkezelési és csatornázási beruházási programok) kapcsolatos, saját módszertanuk szerint összegzett tapasztalataikat foglalták össze.

Élőgép - nagy étvággyal 

Világjáróvá vált az élőgépes szennyvíztisztítás, az Organica Technológiák Zrt. ugyan Telkiben valósította meg legújabb hazai produktumát, de a legfejlettebb gazdaságok a meghatározó vásárlói.

Egyre tisztább vizet engedünk a Dunába 

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. észak-pesti telepén Tarlós István főpolgármester adta át azt a fővárosi beruházást, amelynek köszönhetően még tisztább víz kerül az élő Dunába. Az 5 milliárd forintos környezetvédelmi fejlesztés kedvező hatással van nemcsak a folyó, hanem a Fekete-tenger élővilágára is. A megtisztuló Dunába öko-iskolás diákok 150 ivadékot telepítettek egy kiveszőfélben lévő halfajból, a kecsegéből.

Ahol a szennyvízből lesz közvilágítás 

Az észak-angliai Sheffield városában az utcai lámpaoszlopokat gáz világítja. A gázt pedig szennyvízből nyerik. Újabb példa a körkörössé tett anyagi folyamatokra, melyek lényege az újrafelhasználás. A szennyvíz energiává alakításában sokkal több lehetőség rejlik, mint amit a világban ma ebből alkalmaznak.

Nem terheli többé a Dunát Budapest szennyvize! 

Ezentúl már Budáról is az új tisztítóműbe kerül a szennyvíz a tavaly megépített budai Duna-parti főgyűjtőcsatornán keresztül. Ezzel összekapcsolódott az uniós támogatással megépített új fővárosi szennyvíztisztító rendszer minden létesítménye. Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára a telep hétfői bejárását követően ismertette a mintegy 116 milliárd forintos beruházás eredményeit.

A megoldás: algából üzemanyag? 

A lehetséges bioüzemanyag-fajták között jelenleg az alga a legfelkapottabb „sztár". De nem egyértelmű, hogy az is marad ez a fotoszintézist végrehajtó mikroorganizmus - merthogy az alga számára megfelelő táptalaj és víz biztosítása túl nagy ökológiai lábnyomot hagy maga után. Bizonyos módszerekkel azonban ez csökkenthető.

Lassan alig lesz foszfor és nitrogén a Dunában 

A Fővárosi Csatornázási Művek észak-pesti telepén megvalósulóban van a szennyvíztisztítás legfejlettebb, ún. „tápanyag-eltávolítási fokozata". A várhatóan 2010 elején a próbaüzemét megkezdő beruházás most az első nagyobb „mérföldkövéhez" érkezett: elkészült a légfúvó gépház szerkezete, a mélylevegőztető és utóülepítő medencék. A beruházásnak köszönhetően a Dunába vezetett tisztított víz minősége jelentősen javul.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo