hirdetés

3D-nyomtatott vécékkel küzdenének az utcákat elöntő fekália ellen

3D nyomtatással épített olcsó illemhelyekkel javítanának India súlyos higiéniás helyzetet. Az ötlet Szingapúrból származik, India lesz a kísérleti terep.
hirdetés

A Szingapúri Egyetem július elején indított az AM.NUS Construction 3D Printing programot, hogy felgyorsítsa a technológia elterjedését az építőiparban – írja a Bitport a Free3Dee blogja alapján. A program keretében környezetbarát nyomtatóanyagokat kutatnak, és olyan eljárásokat dolgoznak ki, melyekkel gyorsan meg lehet oldani épületszerkezetek tömeges gyártását.

A szingapúri elképzelés azonban nem áll meg itt: a programban bevonnak ipari szereplőket is, hogy ki lehessen alakítani egy működő 3D épületnyomtató ökoszisztémát. Ezen készülnek majd speciális betonból azok az illemhelyek, amelyeket India sűrűn lakott, ám kommunális infrastruktúrával gyengén ellátott területein állítanának fel.

A vizekben több lesz a műanyag, mint a hal
Ha így megy tovább a környezetszennyezés, a tengerekben több lesz a műanyag, mint a hal. Ezzel is érvel az EU javaslata a műanyag-felhasználás jelentős csökkentésére. A tervek jók - kérdés, mikor és mennyire valósulnak meg.
Az országban évente 300 ezren halnak meg a higiéniás körülmények elégtelensége miatt, rengeteg településen és városrészen nincs vezetékes víz vagy csatornázás, a szennyvíz és az ürülék gyakran egyszerűen az utcákon köt ki. Az indiai kormányzat hirdetett egy programot nyilvános wc-k építésére, ez azonban nagyon lassan halad a kézimunka-igény miatt. A Hamilton Labs és az egyetem számára viszont ez kitűnő kísérleti terep, hiszen viszonylag kompakt és kisméretű építményeket kell létrehozni. A szingapúriak módszerével egy ilyen egység kevesebb mint öt óra alatt elkészül. Más technikával ehhez egy egész nap kell. A nyomtatás ráadásul 25 százalékkal olcsóbbá is teszi az egységeket.

A WC-k tizenkét modulból állnak, mert így sokkal egyszerűbb a szállítás. A teljes szerkezetet a helyszínen állítják össze.

Bár a projekt humanitárius céllal indult, egyben anyagkutatási kísérlet is. A beton stabilitását ugyanis nem a hagyományos vasbeton szerkezet biztosítja, hanem egy polimeralapú adalékanyag. A projekt egyébként nagyon zöld: bár kezdetben újrahasznosított cementkeveréket használnak, a következő fázisban környezetbarátabb kötőanyagot szeretnének alkalmazni.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo