3D-nyomtatott vécékkel küzdenének az utcákat elöntő fekália ellen

3D nyomtatással épített olcsó illemhelyekkel javítanának India súlyos higiéniás helyzetet. Az ötlet Szingapúrból származik, India lesz a kísérleti terep.

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Szingapúri Egyetem július elején indított az AM.NUS Construction 3D Printing programot, hogy felgyorsítsa a technológia elterjedését az építőiparban – írja a Bitport a Free3Dee blogja alapján. A program keretében környezetbarát nyomtatóanyagokat kutatnak, és olyan eljárásokat dolgoznak ki, melyekkel gyorsan meg lehet oldani épületszerkezetek tömeges gyártását.

A szingapúri elképzelés azonban nem áll meg itt: a programban bevonnak ipari szereplőket is, hogy ki lehessen alakítani egy működő 3D épületnyomtató ökoszisztémát. Ezen készülnek majd speciális betonból azok az illemhelyek, amelyeket India sűrűn lakott, ám kommunális infrastruktúrával gyengén ellátott területein állítanának fel.

A vizekben több lesz a műanyag, mint a hal
Ha így megy tovább a környezetszennyezés, a tengerekben több lesz a műanyag, mint a hal. Ezzel is érvel az EU javaslata a műanyag-felhasználás jelentős csökkentésére. A tervek jók - kérdés, mikor és mennyire valósulnak meg.
Az országban évente 300 ezren halnak meg a higiéniás körülmények elégtelensége miatt, rengeteg településen és városrészen nincs vezetékes víz vagy csatornázás, a szennyvíz és az ürülék gyakran egyszerűen az utcákon köt ki. Az indiai kormányzat hirdetett egy programot nyilvános wc-k építésére, ez azonban nagyon lassan halad a kézimunka-igény miatt. A Hamilton Labs és az egyetem számára viszont ez kitűnő kísérleti terep, hiszen viszonylag kompakt és kisméretű építményeket kell létrehozni. A szingapúriak módszerével egy ilyen egység kevesebb mint öt óra alatt elkészül. Más technikával ehhez egy egész nap kell. A nyomtatás ráadásul 25 százalékkal olcsóbbá is teszi az egységeket.

A WC-k tizenkét modulból állnak, mert így sokkal egyszerűbb a szállítás. A teljes szerkezetet a helyszínen állítják össze.

Bár a projekt humanitárius céllal indult, egyben anyagkutatási kísérlet is. A beton stabilitását ugyanis nem a hagyományos vasbeton szerkezet biztosítja, hanem egy polimeralapú adalékanyag. A projekt egyébként nagyon zöld: bár kezdetben újrahasznosított cementkeveréket használnak, a következő fázisban környezetbarátabb kötőanyagot szeretnének alkalmazni.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo