A vizekben több lesz a műanyag, mint a hal

2018. május 29. kedd - 19:05 / Nagy Mariann
  •    

Ha így megy tovább a környezetszennyezés, a tengerekben több lesz a műanyag, mint a hal. Ezzel is érvel az EU javaslata a műanyag-felhasználás jelentős csökkentésére. A tervek jók - kérdés, mikor és mennyire valósulnak meg.

A tengerek szennyezésének 85 százalékát a műanyag hulladék teszi ki, minden másodpercben további hét mázsa kerül a vizekbe. Ez egyre súlyosabban fenyegeti az állatvilágot, sőt, az időjárás alakulását is. A halakba kerülő parányi műanyag-darabok bejutnak az élelmiszer-láncba, így veszélyt jelentenek egészségünkre.

Image 2018. 05. 28. at 21.38

wikipedia.org

A helyzetet tovább nehezíti, hogy Kína néhány hónapja korlátozta a műanyaghulladék behozatalát; az EU országaiból az ilyen hulladék 87 százaléka eddig Kínába került.

Az Unió most iadott irányelvei szerint el kell tiltani a leggyakrabban használt műanyagokat, többek között a plasztik tányérokat, evőeszközöket, ivószálakat. A petpalackokra betétet kívánatos bevezetni azzal, hogy 2025-ig azok 90 százalékát begyűjthessék. Előirányozzák, hogy a műanyag termékek készítői, akik a viszonylag olcsó nyersanyagot, az olajat használják, hozzájáruljanak termékeik feldolgozásának, újrahasznosításának költségeihez. Fizetni kellene ezért a reklámszatyrok, a fóliapakolások és más tárgyak előállítóinak.

Feladat, hogy megismertessék a lakosságot az egyszer használatos plasztik tárgyak okozta veszélyekkel. Az Unióban 26 millió tonna műanyaghulladék keletkezik

Beszólt a Greenpeace a Nestlének plasztikcsomagolás ügyben
A svájci élelmiszeripari óriáscég 2025-től csakis újrahasznosítható anyagokból állítja elő termékei csomagolását. Tudta, hogy a világosabb színű csomagolást könnyebb újrahasznosítani?

évente, ám annak jelenleg csak alig 30 százalékát dolgozzák fel.

A javaslatokat még az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia, majd a tagországok dolga, hogy átültessék jogrendjükbe a rendszabályokat. Így hosszú évekbe tellhet, amíg sikerülhet – legalább részlegesen – haladást elérni. Ugyanakkor a haladás viszonylagos is lehet: a műanyag helyettesítésére használt pamut előállítása, szállítása költségesebb.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung, Euractiv, Der Spiegel)