Hal cikkek

hirdetés

Kevesebb halászlé lesz idén a karácsonyi asztalokon

Kevesebb halászlé lesz idén a karácsonyi asztalokon

Egészséges ételek és kevesebb halászlé kerül idén a karácsonyi asztalra.
Bajban a halkedvelők, nagy a vízhiány

Bajban a halkedvelők, nagy a vízhiány

Több mint 2200 nyilvántartott halgazdálkodási vízterületet (többségükben horgásztavakat, haltermelő tavakat) és több száz halastavat tartanak nyilván az országban, ezek több, mint kétharmadát érinti az aszály miatt fellépő vízhiány, tíz százalékukat kiemelten és súlyosan. Immár több mint 120 víztestből pusztult ki teljesen a halállomány kiszáradás miatt, és legalább további 100 tavat fenyeget hasonló veszély az elégtelen vízmennyiség, illetve az emiatt fellépő vízminőségromlás miatt.
Egy forradalmian új technológiának köszönhetően több halat ehetünk

Egy forradalmian új technológiának köszönhetően több halat ehetünk

Növelheti a halfogyasztást a Silgen haltenyésztési rendszer, amit magyar vezetéssel dolgozott ki egy európai konzorcium – közölték a projekt felelősei a Kseris Tudástranszfer Nonprofit Kft.
Lesz elég hazai hal karácsonykor?

Lesz elég hazai hal karácsonykor?

A kedvezőtlen időjárás miatt közepes minőségre lehet számítani.
Jön a karácsony: jó hírt kaptak a magyarok

Jön a karácsony: jó hírt kaptak a magyarok

Nem kell aggódni a karácsonyi menü miatt: lesz elég hal.
hirdetés
Nem kell aggódni: a legfontosabb karácsonyi ételből jut minden asztalra

Nem kell aggódni: a legfontosabb karácsonyi ételből jut minden asztalra

A halászok nyugtatnak – lesz elegendő magyar hal.
Ezen a piacon még a járvány sem tudott kifogni

Ezen a piacon még a járvány sem tudott kifogni

Már hétszázötvenezer regisztrált horgászt tartanak nyilván Magyarországon, a számuk pedig egyre nő, bár már nem olyan ugrásszerűen, mint az elmúlt években.
Egyetlen gazdaságpolitikai döntés elég egy tenger eltüntetéséhez

Egyetlen gazdaságpolitikai döntés elég egy tenger eltüntetéséhez

Az Aral-tengernek is nevezett Aral-tó a világ ötödik legnagyobb belföldi víztömege volt egykor. De a moszkvai vezetés úgy döntött, hogy elveszi a tavat tápláló két folyó vizét, és inkább a gyapotföldek öntözését támogatja vele. Óriási hiba volt.
Ahol olyan meleg van, hogy januárban megfőnek a barackok a fán

Ahol olyan meleg van, hogy januárban megfőnek a barackok a fán

Újfent extrém időjárást produkált a klímaváltozás a világ számos régiójában. Ausztráliában melegrekordok dőltek meg, a hatóságok arra kérték a polgárokat, hogy maradjanak otthon. A gyümölcs húsa pedig szó szerint megfőtt a fák ágain. Eközben az USA és Kanada határán olyan hideg volt, hogy befagyott a Niagara vízesés.
Osztrigákkal tisztítják a piszkos tengervizet

Osztrigákkal tisztítják a piszkos tengervizet

Nem kevesebb, mint egymilliárd osztrigát készülnek telepíteni New York kikötőjébe, hogy megtisztítsák az öböl vizét, mely már olyan szennyezett az egész huszadik század során, hogy nem tudtak megmaradni benne az élőlények. Persze az ökoszisztéma revitalizálása nem könnyű. Körülményes és gondos osztrigaenyésztés zajlik a háttérben, amibe még a helyi diákok is besegítenek.
hirdetés

Az erdőirtás egyik legfőbb oka a szójatermesztés

Világszerte a szója szolgál takarmányként az állattenyésztés számára. A szójaültetvényeket hatalmas erdőségek kiirtásával telepítik, főleg Brazíliában, ahol a Föld tüdeje, az Amazonas-esőerdő található. Az agrártermelés minden szegletében fenntartható megoldásokat keresnek közös összefogással az üzleti szektor és a civil szféra szereplői.

Jó üzlet lehet a halfej és a halcsont feldolgozása élelmiszerként

A halfajok közel harmadát túlhalásszuk, vagyis nem fenntartható mértékben fogyasszuk őket, figyelmeztet az ENSZ új jelentése. Ráadásul pont a halak legtáplálóbb részeit, a fejét és a csontját dobjuk ki, ahelyett, hogy valamilyen módon feldolgoznánk és élelmet készítenénk belőle.

Jobb lesz, ha megszeretjük a halhúst

A Föld termőföldjei már csak hatvan évig, tehát nagyjából a 2070-es évek végéig képesek még szolgálni minket, ha kitartunk a jelenlegi mezőgazdasági módszerek mellett.

A vizekben több lesz a műanyag, mint a hal

Ha így megy tovább a környezetszennyezés, a tengerekben több lesz a műanyag, mint a hal. Ezzel is érvel az EU javaslata a műanyag-felhasználás jelentős csökkentésére. A tervek jók - kérdés, mikor és mennyire valósulnak meg.

Bűnös praktikák a halrudacskák mögött

A globális halászati és tengeri élelmiszergyártó szektor bűzlik az emberi jogok sorozatos megsértésétől. Gyilkosságok, rabszolgamunka, erőszakos fogvatartás, embercsempészés, testi sértés - se vége, se hossza a jogsértő incidenseknek. A neves áruházláncok még mindig nem tisztították meg az ilyen praktikákkal élő ázsiai beszállítóktól az ellátási láncukat.

Tényleg olcsóbb lesz a hal

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kezdeményezi az étkezési és a telepítési célú hal áfájának csökkentését, mert ez fehérítené az ágazatot és hozzájárulna ahhoz, hogy a halfogyasztás pár év alatt a duplájára nőjön - mondta Fazekas Sándor földművelési miniszter pénteken.

Tényleg az áfa a gond a hallal?

A halhús áfájának 5 százalékra csökkentése lendületet adhat a magyar akvakultúrának, a halászati termékek előállításának, és segíti a fogyasztás növekedését – mondta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) elnöke az M1 aktuális csatornán.

További áfacsökkentés jöhet

A Földművelésügyi Minisztérium indítványozza a vadhús és halhús áfájának 5 százalékra mérséklését, annak érdekében, hogy az egészséges, jórészt bio élelmiszerek szélesebb fogyasztói rétegekhez juthassanak el - jelentette be Fazekas Sándor.

Öt ország önti a műanyagot a tengerbe

Öt állam van, amely több műanyaghulladékot dönt a tengerekbe, mint a világ összes többi országa. Mind az öt ország Ázsiában van, ahol a szemetelést tiltó törvények és szankciók nem elég szigorúak.

"Nem szenvedély, inkább szenvedés"

Karácsony előtt éri a csúcsszezon a halárusokat is. A magyar ember kevés halhús fogyaszt, de a halászlé és a rántott ponty a legtöbb családnál nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Érdemes viszont mielőbb megvenni.

Jön a gasztroforradalom következő állomása

A minőségi borok és a street food újrafelfedezése után a halételek megújítása lehet a következő divathullám a magyarországi gasztronómiában.

A kis halászok pártjára áll az EU

Nagy előrelépést jelent, hogy az uniós tagországok idén megszavazták az uniós vizek és tengerek halállományának védelméről szóló szigorításokat. Nem hatott a nagy halászati cégek lobbiereje. Az EU halállományának 75 százalékát túlhalásszák.

Ahol tényleg hasznosulnak a pályázati pénzek

Kevés olyan ágazat van a kereslet visszaesésével és finanszírozási gondokkal küzdő magyar gazdaságban, amely valószínűleg száz százalékban kihasználja a részére megnyitott uniós forrásokat. Az egyik az édesvízi haltenyésztés. Az ágazat az exportpiacokon és a hazai fogyasztásban egyaránt piacbővülésre számíthat az elkövetkező években.

Kifosztják az óceánokat?

Az európai tengerek halállományának túlhalászata elleni tiltakozásul és az EU fenntartható halászati reformjára való figyelemfelhívásként a Greenpeace aktivistái kikötőbe szorítottak egy óriás halászhajót.

Veszélyben az oroszlánfókák

A ritka új-zélandi oroszlánfókák évről évre kevesebb borjat hoznak világra. Új-zélandi kutatók most rájöttek a jelenség okára: a halászok egyszerűen kifogják az állatok orra elől azok táplálékát.

Veszélyeztetetté nyilvánítottak két tonhal-fajt

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a kihalófélben lévő déli kékúszójú tonhal mellé két másik tonhalfajt is felvett a veszélyeztetett fajokat tartalmazó vörös könyvbe. A döntést globális felmérés előzte meg: e két faj létét túlhalászat fenyegeti.

Egyre fenntarthatatlanabb a haltenyésztés

Az ipari rendszerű haltenyésztés évente 6,6 százalékkal nőtt az elmúlt 30 évben. Az egy főre jutó 0,7 kilogrammos évi halfogyasztás ezért mára 7,8 kilóra emelkedett. De az erőforrások végesek. Az ágazatai volumen bővülésének is megvannak a határai.

A sushi és a zsírsav is veszélyezteti az óceán élővilágát

A megnövekedett fogyasztói igények miatt a kipusztulás szélén áll a sushi-éttermek menüjének fontos hozzávalója, a kék tonhal. Japánban és Kínában erősödik a leggyorsabban a kereslet iránta. Japán lobbizással elérte, hogy az ENSZ illetékes szervezeténél, a CITES-nél leszavazzák az atlanti óceáni kék tonhal kereskedelmének tilalmára tett javaslatot.

Vészesen szűkül a világ halállománya

A Föld kétharmadát víz fedi. És benne a halfajták éppúgy pusztulnak a túlzott halászatnak "köszönhetően", mint a táplálkozási lánc alapját képező fitoplankonok a tengerek felmelegedése miatt. Az 1950-es szinthez képest 40 százalékkal kevesebb plankton található a sós vizekben.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Komoly gond az infláció: hogyan reagálnak a cégek a gazdasági kihívásokra?

Komoly gond az infláció: hogyan reagálnak a cégek a gazdasági kihívásokra?

A kisvállalkozások többségének kihívást jelent az infláció, valamint az energiaárak és az alapanyagárak emelkedése, ami miatt sokan a saját áraikat is növelni kényszerülnek.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo