A halüzletet vezető Hollósi Lászlóa Piac & Profitnak elmondta: a karácsony előtti hetekben legalább húsz százalékkal megnövekszik a forgalmuk, de az év többi részében egyébként azt tapasztalja, hogy mi, magyarok nem fogyasztunk túl sok halat. A magyar lakosok többsége tisztában van a halból készült ételek pozitív élettani hatásaival, a felmérések szerint a többség a halat tartja a leginkább egészséges húsféleségnek. Ennek ellenére nagyon sok a tennivaló, hiszen az egy főre jutó magyarországi halfogyasztás csupán 5,2 kilogramm évente. Az elmúlt időszakban lassú növekedés volt tapasztalható ezen a téren, ám a magyar lakosság halfogyasztása még mindig alig ötöde az európai átlagnak.
A vállalkozó már felkészült az idei rohamra.
- Ez a csúcsszezonunk – mondta. – Természetesen a ponty fogy a legjobban, de viszonylag sokan visznek harcsát, sőt, lazacot is.
Mint kiderült, a tengeri halakra van kereslet, azokat a szakemberek egyébként nem kifejezetten ajánlják magyarosan elkészíteni.
A halárusok többsége tenyésztőktől szerzi be a halat, a hagyományos halászattal már kevés őstermelő foglalkozik. Ennek egyik oka, hogy a fáradságos, gyakran hajnali kettő órakor való felkeléssel járó munka egyre kevésbé ér meg a nagyfokú bizonytalansága miatt. A halászok ráadásul a felvásárlóknak olykor kénytelenek már 300-400 forintért eladni a ponty kilóját, amit aztán a boltokban a vásárló már csak 1400 forintért vásárolhat meg.
A nagykereskedők a nehezebben beszerezhető, értékesebb halakat karácsony közeledtével drágábban adják a kiskereskedőknek, ezért a piaci árusok is kénytelenek árat emelni. Éppen ezért a családoknak érdemes a halat is hetekkel az ünnep előtt megvásárolniuk, hogy még normál áron szerezhessék be az alapanyagot és a hosszas sorban állást is elkerülhessék.
A piaci halárusítás nem való mindenkinek, ugyanis sokan nem bírják elviselni az egész napos halszagot.
- Ez a munka ma már nem szenvedély, inkább szenvedés – mosolygott a kereskedő.
Az üzlethez is komolyabb felszerelés szükséges, mint egy egyszerű csirkéshez: csak egy 100 literes tartály 200 ezer forintba kerül a vízforgatóval. A legtöbb vásárló ragaszkodik a friss áruhoz. Az a hal, amit a vevő a pulton szeletekben lát, fél órával korábban még a medencében úszkált.
Az év nagy részében elegendő, ha napközben 1-2 ember dolgozik a pult mögött. A karácsony előtti két hétben viszont plusz munkaerő szükséges, ezért ilyenkor sok üzlettulajdonos álláshirdetésben keresi a tanulni vágyó, ezért olcsó fiatalokat. Feketemunkások alkalmazását már nem nagyon merik megkockáztatni.
K.