"Nem szenvedély, inkább szenvedés"

Karácsony előtt éri a csúcsszezon a halárusokat is. A magyar ember kevés halhús fogyaszt, de a halászlé és a rántott ponty a legtöbb családnál nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Érdemes viszont mielőbb megvenni.

A halüzletet vezető Hollósi Lászlóa Piac & Profitnak elmondta: a karácsony előtti hetekben legalább húsz százalékkal megnövekszik a forgalmuk, de az év többi részében egyébként azt tapasztalja, hogy mi, magyarok nem fogyasztunk túl sok halat. A magyar lakosok többsége tisztában van a halból készült ételek pozitív élettani hatásaival, a felmérések szerint a többség a halat tartja a leginkább egészséges húsféleségnek. Ennek ellenére nagyon sok a tennivaló, hiszen az egy főre jutó magyarországi halfogyasztás csupán 5,2 kilogramm évente. Az elmúlt időszakban lassú növekedés volt tapasztalható ezen a téren, ám a magyar lakosság halfogyasztása még mindig alig ötöde az európai átlagnak.

Ha drága is, megéri az adventi vásár
Hetek óta tart az adventi vásár Magyarország több pontján. Az egyik legfelkapottabb hagyományosan a budapesti Vörösmarty téren fogadja a vásárlókat, akik elsősorban a külföldi turisták közül kerülnek ki. Ha drága is, megéri a kereskedőknek a kitelepülés.
Pedig számtalan módon elkészíthető, nem csak halászlébe, lecsóba, paprikásnak vagy kirántani való. A szakmai szervezetek az egészségügyi- és táplálkozási szakemberekkel egyetértésben rendszeresen szerveznek kampányokat annak érdekében, hogy legalább hetente tegyünk halat az asztalunkra (ld. keretes írásunkat), ám a legtöbben mégis csakis karácsonykor és nagypénteken tesznek ennek eleget. Ez pedig nyilván a kereskedőknek sem kedvez, ezért aki csak teheti, bővíti üzlete profilját. A halárus hagyományosan árusít még fagyasztott vadhúst is: sokáig megőrzi szavatosságát, így nem kell attól tartani, hogy az árukészlet fele megromlik, mielőtt értékesíthetnék.

Kép:Pixabay

A vállalkozó már felkészült az idei rohamra.

- Ez a csúcsszezonunk – mondta. – Természetesen a ponty fogy a legjobban, de viszonylag sokan visznek harcsát, sőt, lazacot is.

Mint kiderült, a tengeri halakra van kereslet, azokat a szakemberek egyébként nem kifejezetten ajánlják magyarosan elkészíteni.

A halárusok többsége tenyésztőktől szerzi be a halat, a hagyományos halászattal már kevés őstermelő foglalkozik. Ennek egyik oka, hogy a fáradságos, gyakran hajnali kettő órakor való felkeléssel járó munka egyre kevésbé ér meg a nagyfokú bizonytalansága miatt. A halászok ráadásul a felvásárlóknak olykor kénytelenek már 300-400 forintért eladni a ponty kilóját, amit aztán a boltokban a vásárló már csak 1400 forintért vásárolhat meg.

A nagykereskedők a nehezebben beszerezhető, értékesebb halakat karácsony közeledtével drágábban adják a kiskereskedőknek, ezért a piaci árusok is kénytelenek árat emelni. Éppen ezért a családoknak érdemes a halat is hetekkel az ünnep előtt megvásárolniuk, hogy még normál áron szerezhessék be az alapanyagot és a hosszas sorban állást is elkerülhessék.

A piaci halárusítás nem való mindenkinek, ugyanis sokan nem bírják elviselni az egész napos halszagot.

- Ez a munka ma már nem szenvedély, inkább szenvedés – mosolygott a kereskedő.

Az üzlethez is komolyabb felszerelés szükséges, mint egy egyszerű csirkéshez: csak egy 100 literes tartály 200 ezer forintba kerül a vízforgatóval. A legtöbb vásárló ragaszkodik a friss áruhoz. Az a hal, amit a vevő a pulton szeletekben lát, fél órával korábban még a medencében úszkált.

Az év nagy részében elegendő, ha napközben 1-2 ember dolgozik a pult mögött. A karácsony előtti két hétben viszont plusz munkaerő szükséges, ezért ilyenkor sok üzlettulajdonos álláshirdetésben keresi a tanulni vágyó, ezért olcsó fiatalokat. Feketemunkások alkalmazását már nem nagyon merik megkockáztatni.

K.

A halfogyasztás ösztönzésével szorítanák vissza a szívbetegségeket
Még mindig kiugróan magas a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások száma Magyarországon, a hazai halálesetek mintegy fele vezethető vissza erre. A helyzet javításához a magyar lakosság táplálkozási szokásain is változtatni kellene, előtérbe helyezve az egészséges ételek fogyasztását. Az egyik legjobb megoldás erre a halfogyasztás növelése. Ugyanis a halételek túlnyomórészt olyan hasznos zsírsavakat tartalmaznak, amelyek kifejezetten védik a szívet és az érrendszert. A magyar lakosok többsége tisztában van a halból készült ételek pozitív élettani hatásaival, ennek ellenére a hazai halfogyasztás alig ötöde az európai átlagnak. Ezen a helyzeten kíván változtatni a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint Irányító Hatóság által elindított Kapj rá! kampány. A kezdeményezés egyik főcélja, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra: a halételek egyszerre finomak és egészségesek.

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo