Kifosztják az óceánokat?

Az európai tengerek halállományának túlhalászata elleni tiltakozásul és az EU fenntartható halászati reformjára való figyelemfelhívásként a Greenpeace aktivistái kikötőbe szorítottak egy óriás halászhajót.

 


Kép: Greenpeace

Egy hete holland és német Greenpeace aktivisták megakadályozták, hogy Európa egyik legnagyobb halászhajója, a Maartje Theadora, elhagyja Ijmuiden kikötőjét. Az aktivisták a 140 méter hosszú, német felségzászlójú hajót egy kábel segítségével a horgonyzási oldalnál kikötötték, így lehetetlenné tették, hogy a hajó folytassa az óceánok tönkretételét. A Maartje Theadora naponta akár 200 tonna halat is könnyen befog és feldolgoz. Heteket képes a tengeren tölteni, megdöbbentő mennyiségű halat kihalászva. Ez a hajó tulajdonképpen egy „úszó konzervgyár".

Az európai tengerek halállományainak 75 százaléka túlhalászott, sok közülük a kipusztulás szélén áll. De nemcsak az európai tengerek élővilága van veszélyben. Az EU-tagállamok halászhajói saját vizeik kifosztása után most a világ óceánjait járják, hogy óriás méretű hálók és csúcstechnológiás műszerek segítségével ott folytassák pusztító tevékenységüket.

Az európai tengerek halállományainak 75 százaléka túlhalászott, sok közülük a kipusztulás szélén áll.

Rodics Katalin, a Greenpeace kampányfelelőse szerint súlyos gondot jelent Európában a tengeri halállományok fenntarthatatlan mértékű halászata és az indokolatlanul nagy méretű halászflották fenntartása.
-Évtizedek óta nyilvánvaló, hogy az Európai Unió rosszul szabályozza a halászatot. Európai adófizetők finanszírozzák a halászhajó monstrumokat, és ezzel az óceánok további kifosztását.

Rodics hozzátette: „A világ tengereinek élővilága az egész emberiség közös öröksége, és fontos a kontinens élelmezése szempontjából is. Eddig a tengeri élővilágot romboló halászati tevékenységet az EU az adófizetők pénzéből hatalmas összegekkel, indokolatlanul támogatta. Most, a gazdasági válság idején, újra kell gondolnunk, mire költjük a közösség pénzét. Magyarország egész Európában példamutatóan alakította ki az édesvízi haltenyésztést, amivel egyben sok értékes vizes élőhelyet is teremtett a vadon élő fajok számára. Ennek az ágazatnak elemi érdeke, hogy a rendelkezésre álló pénzek inkább erre, a fenntartható haltermelés irányába legyenek átcsoportosítva és a tengeri halászat visszaszorításával jobb piaci lehetőségekhez juthasson."

EU reform?
A jelenleg folyó reformmal az EU-nak lehetősége nyílik, hogy a környezetileg és társadalmilag egyaránt káros halászati módszerek helyett fenntartható gyakorlatot vezessenek be. Az új Közös Halászati Politika (CFP) lehet az utolsó esély arra, hogy véget vessünk a túlhalászatnak, időt adjunk a tengeri halállományok természetes megerősödésére, és ezzel újra megélhetést biztosítsunk a fenntartható módon halászó embereknek. A halászati politika reformjában a tengeri halászflottákkal nem rendelkező országoknak, így Magyarországnak is fontos szerep jut, sőt gazdasági érdekük fűződik megvalósulásához. A döntés során minden EU-tagállam szavazni fog, így a végső döntésben a mi szavunk is számít.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo