Greenpeace cikkek


Komoly kritika érte az olajvállalatokat

Komoly kritika érte az olajvállalatokat 

Nem tesznek semmit az európai gáz- és olajvállalatok az energetikai átmenet elősegítése érdekében.
Beintettek a környezetvédők: ehhez nem asszisztálunk

Beintettek a környezetvédők: ehhez nem asszisztálunk 

A Greenpeace Magyarország a továbbiakban nem vesz részt az Agrárminisztérium Növényvédelmi Bizottságában. A tárca és a hatóságok a tudományos kutatási eredményeket rendre félresöprik. A döntéshozatal során a magyar lakosság egészségvédelmének, valamint az élővilág és a termőtalaj megőrzésének szempontjait felülírják a vegyipar, valamint a nagyipari mezőgazadaság érdekei. A környezetvédő szervezet most úgy döntött: ehhez nem kíván asszisztálni a továbbiakban, érdemi munkát szeretne folytatni, de erre a Bizottságban nincs esély.
Botrányt csinált a Nestlé közgyűlésén a Greenpeace a műanyagok miatt

Botrányt csinált a Nestlé közgyűlésén a Greenpeace a műanyagok miatt 

A Coca Cola, a PepsiCo és a Nestlé a leggyakoribb márkák a tengerekben úszó műanyagszemétben. A zöld szervezet azért gyakorol nyomást a svájci élelmiszeripari világcégre, hogy ne használjon többé eldobható műanyag eszközöket és csomagolásokat.
Orángutánokat ölnek meg a csokidért

Orángutánokat ölnek meg a csokidért 

A Greenpeace 2010-ben a KitKatot orangutánujjal helyettesítette egy provokatív reklámjában, tudatosítva a fogyasztókban, hogy nassolásunk állatpusztítással jár. Az élelmiszerekben felhasznált pálmaolaj létrehozásához őserdőket égetnek fel, hogy helyet nyerjenek a hatalmas ültetvényeknek.
A város tetejéről követeltek tiszta levegőt

A város tetejéről követeltek tiszta levegőt 

Ma reggel Greenpeace-aktivisták a budapesti Szabadság-szoborra kifeszített hatalmas felirattal követeltek „Tiszta levegőt!” Békés és látványos akciójukkal azt üzenték: tarthatatlan, hogy Magyarországon közel 13 ezren halnak meg a légszennyezettség miatt évente.
Az atom után a szénerőműveket is bezárják Németországban

Az atom után a szénerőműveket is bezárják Németországban 

Németországban a környezet védelme érdekében legkésőbb 2038-ig leállítanak minden szénnel működő erőművet.
Már jobb minőségű a bioplasztik, mint a műanyag

Már jobb minőségű a bioplasztik, mint a műanyag 

Olyan innovációs előrelépések történtek a bioplasztikiparban, hogy a természetes alapanyagú műanyagok némelyike ma már jobb minőségű, strapabíróbb és időtállóbb, mint a kőolaj-alapú plasztiktermékek.
Csökkennek a méreganyagok a ruhákban

Csökkennek a méreganyagok a ruhákban 

A Greenpeace évek óta gyakorol nyomást a divatipar szereplőire, hogy csökkentsék a szervezetünkre és a környezetre káros vegyi anyagok használatát a ruhák készítésekor. Detox kampánya keretében a szervezet most jelentést adott ki, melyben az előrelépést elemzi e téren.
Ezekben az európai fővárosokban a legtisztább a levegő

Ezekben az európai fővárosokban a legtisztább a levegő 

Budapesten a jó tömegközlekedés ellenére igen magas a légszennyezettség – derül ki a Greenpeace tanulmányából. Az is bizonyossá vált, hogy jobb azoknak a városoknak a levegője, ahol könnyebb lehet biciklire váltani.
Szentpétervár megmenekült, Murmanszk retteghet: érkezik az úszó atomerőmű

Szentpétervár megmenekült, Murmanszk retteghet: érkezik az úszó atomerőmű 

Harminckét éve történt a világ legnagyobb polgári nukleáris balesete Csernobilnál, mely óriási területeket szennyezett el Európában. A többek között Paks II. építésével is megbízott orosz állami Roszatom vállalat éppen a napokban kezdené tesztelni új projektjét, az úszó atomerőművet, ami súlyosan veszélyezteti az Északi-sarkvidéket.

Brüsszel tönkreteheti a megújulókat használó háztartásokat 

Az Európai Bizottság egy új javaslata ugyanolyan kötelezettségeket osztana a napkollektorokat használó háztartásokra, mint az erőművekre. Ezzel irdatlan nagy adminisztrációs és anyagi terheket zúdítanának a kis energiatermelőkre. Az EU-s energiaminiszterek ezzel eddig nem sokat törődtek, inkább a szénbányászat támogatásának megszüntetése ellen lobbiztak Brüsszelben.

Így mérgeznek minket a nagyvállalatok 

Rákkeltő kadmium és arzén a talajvizekben, több száz tonnányi higany a talajban, mérgek által veszélyeztetett ivóvízkutak. Ilyen és ehhez hasonló szennyezéseket tár fel a Greenpeace Magyarország a Mérgezett örökségünk című jelentésének második kötetében.

Behajtási díjjal szorítják ki a dízelautókat Londonból 

Újra rájár a rúd a dízelautókra. Közel 7500 forintos díjat kell fizetniük a legszennyezőbb kocsiknak, ha be akarnak hajtani London belvárosába. 2019-re „ultraalacsony kibocsátású” zónává akarják változtatni London belső kerületeit a városatyák.

Továbbra is folyik a fertőző szennyezés a Szamosba 

Továbbra is fertőző szennyezés ömlik a Szamosba. A folyóból vett minták a folyó magyar oldalán  is jelentősebb bakteriális szennyezettséget mutattak. A Greenpeace környezetvédő szervezet azt várja a hatóságoktól, hogy sürgősen lépjenek fel az illegális szennyezés ellen, a lakosság egészségének védelmében.

Szuperkúl ökokampány: színes nyalóka szennyezett vízből 

Három tajvani diák folyók, kikötők és csatornák vizéből készített nyalókát. Így világosan látható, hogy civilizációnk ipari tevékenységének köszönhetően mi minden trutyi kerül a vizekbe.

Benyalt a dízelautógyártóknak a német kormány: nem követel drága módosításokat 

Berlinben döntöttek: elég, ha szoftverfrissítésekkel javítják az üzemanyaghatékonyságot és csökkentik az emissziót a német autógyárak. Merkel kormánya azért nem ment neki az autóiparnak, mert az ország ipari tevékenységének 20 %-át adja. A zöldek mérgesek. A dízelautók városi kitiltásáért fognak pereskedni.

Az okostelefonok újrahasznosítását követeli a Greenpeace 

Greenpeace-aktivisták zavarták meg a Samsung sajtótájékoztatóját vasárnap délután, azt követelve, hogy a cég hasznosítsa újra az általa gyártott telefonokat. A zöld szervezet az akcióval arra hívta fel a figyelmet, hogy az okostelefonok gyártásának és leselejtezésének módja óriási terhet ró a bolygónkra. A készülékek gyártása nagyjából annyi villamos energiát emésztett fel 2007 óta, mint India egyéves áramellátása. A telefonokból keletkező hulladék a 2017-ben várhatóan felhalmozódó mintegy 50 millió tonna elektronikai hulladék jelentős részét teszi ki. A Greenpeace azt várja az egész IT-szektortól, hogy bolygónk védelme érdekében gondoskodjon termékeinek megfelelő újrahasznosításáról.

Összeesküvéssel vádolja az olajmulti a milliárdos családot 

A Rockefellerek ötödik generációja vív harcot az Exxon Mobil olajmultival, amelynek elődjét éppen e család alapította. Az Exxont évek óta támadják sokfelől a klímaváltozást tagadó s ezzel a részvényeseket félrevezető üzletpolitikája miatt. A cég most hangzatos vádakkal vág vissza ellenségei egy csoportjának: a Rockefellereknek. Egy dallasi bíró beidézett két főügyészt, mint potenciális vádlottat, ami már önmagában hajmeresztő.

Hagyjátok békén a GMO-t 

Több mint 100 Nobel díjas tudós fordult a Greenpeace felé, azt indítványozva, hogy a zöld szervezet hagyjon fel a génmódosított növények elleni kampányával, mert a tudományos konszenzus az, hogy termesztésük javára válhat a világközösségnek.

Csípi a méheket? 

Nem sokan gondolják végig, hogy a méhek milyen fontos szerepet töltenek be az életünkben szorgos munkájukkal. Mostanában azonban súlyos veszélybe kerültek. Pedig mindenki tehet valamit a méhekért! Mondjuk örökbe is lehet fogadni egyet.

Maffia-módszerekkel számolnak le a Greenpeace-szel Oroszországban 

Az orosz hatóságok nyílt tengeri kalózkodással vádolják az északi-sarki olajkitermelés ellen tüntetőket. A környezetvédelmi szervezet vezetője, Kumi Naidoo saját magát ajánlotta ”letétnek” a harminc aktivista szabad lábra helyezéséhez. Október 18-ra virradó éjjel símaszkos emberek törtek be a Greenpeace murmunszki irodájába, a városban, ahol az aktivistákat fogva tartják.

Harry herceg a Déli-sarkra mehet, 50 ezer magyar aláírás az északira 

Az iraki és afganisztáni háborúban megsérült angol és amerikai katonák túrájához készül csatlakozni a meztelen bulizgatásairól híres arisztokrata sarj decemberben.

Adófizetők pénzéből segítenék a GMO-multit 

Az EU-ban csökkenőben van a génmódosított növényekkel bevetett termőföldek kiterjedése, az EBRD uniós közpénzből mégis pénzügyi garanciát adna a Monsantónak. A vállalat ígéretet tett rá, hogy a segítséget nem fordítja GMO-üzletágára.

Felmérés: mely hazai élelmiszerek GMO-mentesek? 

A hazai élelmiszercégeknek kétharmada GMO-mentes. A lakosság túlnyomó többsége nem kíván génmódosított alapanyagokból készült élelmiszereket fogyasztani. A 162 legfontosabb hazai élelmiszergyártót és -forgalmazót kifaggató felmérést a Greenpeace végezte. Az Auchan és a CBA elzárkózott a válaszadástól.

Menne sztárokkal az Északi-sarkra? 

Hollywoodi színészek, rocksztárok, környezetvédők, sarkkutatók és üzleti vezetők fogtak össze, hogy együtt érjék el, hogy globális védelmet kapjon az Északi-sarkvidék. A kampány résztvevői követelik, hogy tiltsák be az Északi-sarkvidéken az olajfúrást és a nem fenntartható ipari halászatot.

Fejlődés atomenergia nélkül 

Japán, a világ harmadik legnagyobb gazdaságú országa  múlt hét végén vált atomenergia-mentessé, amikor az 54 reaktorból az utolsó, még üzemelő erőművet is lekapcsolták a hálózatról.

Piszkos energiával működnek az adatközpontok 

A Greenpeace új tanulmánya tizennégy vezető számítástechnikai céget osztályoz energiahasználatuk alapján és rámutat arra, hogy a számítástechnikai ipar az egyre növekvő energiaigényeit piszkos energiaforrásokból, szén- és atomerőművek áramával látja el. A „Clean Our Cloud" (magyarul „Maszatos adatok") című jelentésből az is kiderül, hogy a Yahoo!, a Google és a Facebook mellett mely nagy informatikai vállalatok kötelezték már el magukat a tiszta energiaforrások mellett.

Kifosztják az óceánokat? 

Az európai tengerek halállományának túlhalászata elleni tiltakozásul és az EU fenntartható halászati reformjára való figyelemfelhívásként a Greenpeace aktivistái kikötőbe szorítottak egy óriás halászhajót.

Környezeti katasztrófa is lehet a hajószerencsétlenségből 

A Greenpeace környezetvédő szervezet felszólítja a hatóságokat, hogy azonnal cselekedjenek, hogy nehogy az emberi katasztrófát egy súlyos természeti katasztrófa kövesse a Costa Concordia felborulásának következében. A hajótest által a tengerfenékben okozott károk felmérését és a hajóból a tengerbe jutó anyag eltávolítását a Greenpeace az elkövetkező hetekben a helyszínen szakértőivel segíti.

Budapest ivóvizét veszélyezteti a vörösiszap-tározó? 

A Greenpeace mérései szerint több mint 21-szer a határérték felett van a mérgező arzén az almásfüzitői tározó alatti Duna-parton. A környezetvédelmi szervezet szakértői talajmintát vettek a hetes vörösiszap-tározó Duna felöli oldalán.

Útjára indult a harmadik Szivárványharcos 

Ma indította útjára a Greenpeace a Rainbow Warrior „Szivárványharcos" nevű zászlóshajója harmadik generációját Németországban. A vitorlás  fedélzetén a legkorszerűbb kommunikációs eszközök, két nagy teljesítményű  motorcsónak, valamint helikopter leszállóhely található. Az egyedülálló árbocrendszerre feszített 1260 négyzetméternyi vitorla hatékonyságának köszönhetően a hajón alig lesz szükség a motor használatára.

40 éves a Greenpeace  

A Greenpeace megalapításának 40. évfordulója alkalmából Vancouverben tartanak csütörtökön ünnepséget. Az eseményen Kumi Naidoo, a környezetvédő szervezet nemzetközi igazgatója, az alapítók szellemiségét megidézve, arra szólította fel az embereket szerte a világban, hogy követeljék a közelgő durbani ENSZ klímavédelmi konferencián az új klímavédelmi egyezmény megszületését.

Jégtábla úszott a Dunán 

Greenpeace aktivisták - köztük a két hét grönlandi börtönből hazatért Major Dávid - szerda délelőtt a Lánchíd mellett a Dunán egy hatalmas, stilizált jégtáblát úsztattak lefelé, amelyen klímamenekültek csimpaszkodtak és egy „Ne jegeljétek a klímavédelmet, 30%-os kibocsátás-csökkentést most!" transzparenst tartottak.

Génmódosított élelmiszerek: nemcsak titkolták, hazudtak is? 

A fogyasztókat, a közérdeket védték, nem rágalmaztak a GMO-ellenes aktivisták, jelentette ki döntésével a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A Greenpeace aktivistái 5 évvel ezelőtt egy TESCO-áruházban a vásárlók figyelmezetésére darált sertéshús konzerveket címkéztek fel.  A környezetvédők a génmódosított összetevőt tartalmazó, jelölés nélküli konzervekre ragasztották a "'Génmódosított termék, nem kérünk belőle" feliratú matricákat.

Vörösziszap-szennyezés: íme, a legújabb mérési eredmények! 

A Greenpeace újabb 20 mérési eredményt tett közzé. A pormintákat több mint egy hétig gyűjtötték az ipari katasztrófa sújtotta Kolontár térségében. A Greenpeace a minták alapján meg tudja erősíteni, hogy az egészségügyi veszélyek minimalizálódtak az első hetekhez képest. De még mindig sok a teendő.  

KitKat-botrány: nem esznek többet orángután-ujjat 

A nyugati világ pálmaolaj igénye hatalmas. Az olajpálmából kinyert olaj kozmetikai termékekben, fogkrémekben, testápolókban és csokoládékban kerül felhasználásra - de a "környezetbarátnak" nevezett bioüzemanyagokban is. A kereslet kielégítésére esőerdőket tüntetnek el és helyette országnyi területeket ültessenek be monokultúrás állománnyal: olajpálmafákkal. Eközben megfosztják élőhelyüktől a veszélyeztett fajokat, például az orángutánt. A Nestlé csatlakozott azon cégek sorához, melyek gondosan megszűrik pálmaolaj-beszállítóikat, hogy elkerüljék az őshonos ökoszisztémákat romboló gyakorlatot.

Folytatódó vita: mennyire káros a vértesi erőmű? 

"A Vértesi Erőmű az elmúlt években számos, környezetvédelmi célokat is szolgáló fejlesztést hajtott végre, miközben jelentősen csökkent az üzem szén-dioxid kibocsátása is", reagált a társaság hétfőn a WWF és a Greenpeace néhány nappal korábbi kritikájára, amely az erőmű állami támogatását nehezményezte.

Ha az USA és Kína nem.... 

Pénteken sem közeledtek az álláspontok a koppenhágai ENSZ klímakonferencián, és a világszervezet éghajlatváltozási ügyekért felelős tisztviselője a tanácskozás ötödik napján már azt szorgalmazta, hogy az új nemzetközi szerződés megkötéséig maradjon érvényben a Kiotói jegyzőkönyv.

Egy buszjegybe kerül a klímaváltozás megállítása 

Az európai vezetők brüsszeli találkozójukon elismerték, hogy a klímaváltozás leküzdése érdekében a fejlett világnak elő kell teremtenie a fejlődő országokat segítő pénzforrásokat, azonban konkrét összegekről nem beszéltek, amellyel megalapozhatnák ezeket a terveket. A Greenpeace szerint a konkrét pénzügyi vállalások hiánya nem visz minket közelebb egy globális klímamegállapodás felé az ez év decemberében tartandó ENSZ Klímakonferencián.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak 

A fogyasztói élmény és a színvonalas szoftveres támogatás is fontos szempont lett a vásárlók körében a KPMG kutatása szerint.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo