Összeesküvéssel vádolja az olajmulti a milliárdos családot

A Rockefellerek ötödik generációja vív harcot az Exxon Mobil olajmultival, amelynek elődjét éppen e család alapította. Az Exxont évek óta támadják sokfelől a klímaváltozást tagadó s ezzel a részvényeseket félrevezető üzletpolitikája miatt. A cég most hangzatos vádakkal vág vissza ellenségei egy csoportjának: a Rockefellereknek. Egy dallasi bíró beidézett két főügyészt, mint potenciális vádlottat, ami már önmagában hajmeresztő.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Flickr

John D. Rockefeller 1870-ben alapította meg a Standard Oil vállalatot, mely a mai Exxon Mobil elődje. Ahogy fordult a társadalom és a tudomány ökológiai tudata, a fosszilis erőforrásokból vagyonukat felépítő Rockefellerek is átálltak a környezetvédők oldalára: anyagilag támogatták azokat a kutatásokat és azoknak a jelentéseknek a készítését, amelyek elmarasztalták az Exxon Mobilt klímakérdésekben. Az Exxon vezetése ezt a tényt igyekszik konspirációra utaló bűnjelként feltüntetni.

Az Exxont az elmúlt években sok támadás érte a zöldek, a sajtó, a fogyasztók és saját részvényesei felől azért, hogy ignorálja a klímatudományt, s ezzel az üzleti alaptevékenységét érintő kockázatokat is elhallgatja a részvényesei elől, ami büntetendő dolog a tőzsdei cégeknél Amerikában. Az Exxon Mobil azzal vádolja a Rockefeller dinasztiát, hogy összeesküvést szőttek a vállalat ellen

David Kaiser, aki a dinasztia leszármazottja (az ötödik generációba tartozik), a The New York Review of Books-ban megjelent kétrészes esszében tárta nyilvánosság elé családja észrevételeit és kritikáját az Exxon klímaváltozást tagadó politikájáról. Kaiser is tisztában van vele, hogy családja nem szokott ilyen nyilvános harcokra bonyolódni. Ahogy azzal is tisztában van, hogy meglehetősen ironikus, hogy éppen ők küzdenek a klímatudatosságért, akik a fosszilis készletek kitermeléséből váltak dúsgazdaggá.

A Rockefeller család a '60-as években került közel a környezetvédő mozgalomhoz, a '80-as évek óta pedig a globális felmelegedés ügyét is zászlajára tűzte. A család tagjai most azt állítják, hogy több mint egy évtizeden át próbáltak hatni az Exxon vezetőire (mind személyes beszélgetésekben, mind közgyűlési javaslatokban), hogy a cég nagyobb szerepet vállaljon a megújuló energiák terjedésének elősegítésében, de nem jártak sikerrel. Ez még akkor történt, amikor az Exxon reklámfelületet vett a The New York Timesban, hogy hangot adjon a klímatudománnyal kapcsolatos kételyeinek. (Az amerikaiak hatvan százaléka egyébként nem hisz a klímaváltozásban.)

Zöld milliárdos üzent hadat Trumpnak
A környezetvédő aktivistaként, befektetőként és jótékonykodó milliárdosként is ismert Tom Steyer kijelentette: minden eszközt meg fog ragadni, hogy megakadályozza Donald Trump olyan politikai húzásait, melyekkel árthat a klímavédelem ügyének.
Mi forog most kockán? Ha az Exxonra rábizonyítható, hogy több évtizedes, klímaváltozással kapcsolatos tudományos kutakodása ellenére elhallgatta az ebből eredő üzleti veszélyeket, s túlbecsülte ki nem termelt olajkészletei értékét, tudván tudva, hogy jó részük már nem lesz gazdaságosan kitermelhető, félrevezetve ezzel a részvényeseket, akkor fejek fognak hullani. A felső szintű menedzsereké. New York főügyésze és az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) is vizsgálatot indított korábban ez ügyben.

Az Exxon azt hozza fel védelmére, hogy bő egy évtizede felismerte a klímaváltozás valóságosságát, és a 2000-es évek közepén annak rendje-módja szerint beszüntette az éghajlatváltozást tagadó szervezetek anyagi támogatását.

De ha már összeesküvést kiált az Exxon Mobil, megjegyzendő, hogy az ellenoffenzíva is megindult: a fosszilis energiaipar lobbiszervezete, az Energy in Depth olyan újságcikkek megszületését segítette, amelyek kritizálják a dinasztia filantrópiáját, vagyis adományozási és adakozási politikáját. Olyan konzervatív sajtóorgánumok, mint a The Wall Street Journal és a The Daily Caller is felületet adtak ilyen nézeteknek. A Trump stratégájának kinevezett Steve Bannon fóruma, a Breithart News egyenesen „RICO összeesküvőknek" nevezte azokat, akik egybehangzóan az Exxon elleni vizsgálatok mellett érveltek. (A RICO a korrupcióellenes törvény Amerikában.) Kaiser azzal érvelt, hogy a családja vagyonát kezelő alap mindössze az amerikai alkotmányban szavatolt szólásszabadság jogával él.

Kaiser elmondása szerint John D. Rockefeller egyenes ági leszármazottainak és azok családtagjaiknak létszáma 270. Eddig egyedül Ariana Rockefeller jelezte nyíltan, hogy a viaskodást „elhibázottnak” véli, mert a család így az Exxon megújuló energiás projektjeinek sikerét is aláássa. A többi rokon állítólag támogatja az Exxon-ellenes harcot, bár Kaiser beismeri, hogy nem beszélt mindenkivel.

Dallasban egy bíró helyt adott az Exxon konspirációs vádjának, és engedélyezte a nyomozást. A bíró arra alapozta ezt, hogy a massachusettsi főügyész, Maura Healey olyan megjegyzéseket tett egy sajtótájékoztatón, amelyen Al Gore is megjelent, amik arra utaltak, hogy már feltételezi az Exxon elleni nyomozás konklúzióját, vagyis nem pártatlan a témában, rosszhiszemű a céggel kapcsolatban. A dallasi bíró ezért elrendelte Healey és Eric T. Schneiderman, New York állam főügyésze kihallgatását is. Az ilyesmi rendkívül ritka az amerikai jogban. A Rockefeller alap képviselői és a Union of Concerned Scientists ugyancsak kaptak beidézést.

Ha elérjük a klímaegyezmény céljait, még nem vagyunk sehol
Életbe lépett a történelmi jelentőségű párizsi klímaegyezmény, melyben mintegy kétszáz ország kötelezte el magát az éghajlatváltozás megelőzése és az emberi civilizáció védelme iránt. Az államok jelenlegi vállalásai azonban a felét sem teszik ki annak a szintnek, amely elegendő lenne a katasztrófa elkerüléséhez. Itt az ideje, hogy minden ország, köztük hazánk is komolyan vegye szerepét az éghajlati válság elleni küzdelemben.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo