Környezetvédelem cikkek

hirdetés

A föld alá vitték az áramvezetékeket Mosonmagyaróvár környékén, de nem a háború miatt

A föld alá vitték az áramvezetékeket Mosonmagyaróvár környékén, de nem a háború miatt

A föld alá vitték a középfeszültségű vezetéket Mosonmagyaróvár környékén a madarak védelmében.
Nagyító alá veszi a GVH a cégek zöld reklámait

Nagyító alá veszi a GVH a cégek zöld reklámait

Átvizsgálja a GVH a környezetvédelmi reklámüzeneteket, hogy jogalkotói szempontokkal segíthesse az egységes állítás- és jelölésrendszer bevezetését.
Új típusú repülőgép-üzemanyag érkezik

Új típusú repülőgép-üzemanyag érkezik

Több éves fenntartható kerozin ellátásról írt alá szerződést az Air France-KLM.
Tisztább levegő: nem a magasztos célokért, hanem önérdekből érdemes erre figyelni

Tisztább levegő: nem a magasztos célokért, hanem önérdekből érdemes erre figyelni

Nem csak közös érdek, de közös felelősségünk is a tisztább levegő.
Újabb teher a cégeknek - a kkv-k sem menekülhetnek

Újabb teher a cégeknek - a kkv-k sem menekülhetnek

Nemcsak a nagyvállalatokra, de a kkv-szektor cégeire, azok vezetőire is jelentős feladatokat ró az unió zöld átállási startégiája.
hirdetés
Fantasztikus magyar fűtőberendezés, ami rakétatechnikával működik

Fantasztikus magyar fűtőberendezés, ami rakétatechnikával működik

Egy szinte hihetetlen karriertörténet.
Nehéz lesz a felmelegedést 1,5 °C alatt tartani

Nehéz lesz a felmelegedést 1,5 °C alatt tartani

A dekarbonizáció a G-20 országok egyikében sem zajlik a biztonságos éghajlat fenntartásához szükséges ütemben.
Újabb lépés a csomagolásmentes értékesítésben: bővíti az utántöltő automaták számát a dm

Újabb lépés a csomagolásmentes értékesítésben: bővíti az utántöltő automaták számát a dm

A dm célul tűzte ki, hogy vásárlóinak fenntartható alternatívákat adjon a hétköznapok döntéseihez.
Félhetnek a „zöldremosó” vállalatok

Félhetnek a „zöldremosó” vállalatok

A tudatos fogyasztók táborának erősödésével párhuzamosan egyre több céget érhet a greenwashing, azaz a „zöldre mosás” vádja.
Ezért egyre brutálisabbak az energiaszámlák?

Ezért egyre brutálisabbak az energiaszámlák?

Egyértelmű összefüggést lát a megkérdezett fogyasztók közel 90 százaléka a klímaváltozás és az emelkedő energiaárak között – derül ki a Schneider Electric felméréséből.
hirdetés

Visszaválthatók lesznek a műanyagflakonok és italos alumínium dobozok

Az ukrajnai háború felpörgette az európai környezetvédelmet.

Zöldülnek a hazai vállalkozások

A hazai mikro- és kisvállalkozások négyötöde fontosnak tartja a fenntartható vállalati működést; a fő motivációjuk a belső meggyőződés, és nem a társadalmi elvárás vagy valamilyen vélt előny – derül ki egy, a szegmens fenntarthatósági szempontjait és működését vizsgáló friss felmérésből. 

Megvan a megoldás a műanyag hulladékok kezelésére?

Megjelent egy tanulmány.

Varjúhájjal zöldülnek a villamospályák Bécsben

Az osztrák fővárosban minden szempontból a villamospályák kizöldítésére törekednek. A Simmeringer Hauptstraßén most fű helyett varjúhájfélékkel kísérleteznek a pályazöldítésnél, a Landstraßer Gürtelen pedig minimalizálják az építési terület szén-dioxid kibocsátását. Ami beválik, abból a jövőben sztenderd lesz a sínfelújításoknál.

Csak a lehúzásról szól a repohár? Most jött egy javaslat

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Zöld Követ Egyesület.

Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap

A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.

Hogyan hat a klímaváltozás a hazai cégekre?

Viszonylag kevés információ van arról, hogy a magyarországi cégek miként vélekednek a klímaváltozásról.

Nagyon nagy bajba kerülhet Magyarország

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást.

Lekerült a benzinársapka, máris léptek a cégek

Soha nem látott érdeklődés követte a magyar kormány hatósági üzemanyag árának eltörlését a közösségi elektromos autómegosztó szolgáltatónál.

Ez jelentené a valódi rezsicsökkentést

Egyértelmű társadalmi, gazdasági és környezeti előnyöket jelent, ha 2050-re Európa áttér a kibocsátásmentes lakások építésére – állapítja meg a Cambridge Econometrics új tanulmánya. Ez nemcsak a lakástulajdonosok fűtési költségeit csökkenti, de jelentős haszonnal jár az ukrajnai háború által súlyosan érintett európai gazdaságok – így a magyar – számára is. A kutatócég arra is felhívta a figyelmet: a megújuló energia akkor lesz olcsóbb, mint a fosszilis, ha széles körben elterjed, amihez viszont állami támogatás szükséges.

Nem sokat várnak a magyarok a munkáltatójuktól

Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy mennyire vannak tisztában az emberek az ESG fogalmával Magyarországon, illetve mit várnak a nagyvállalatoktól a fenntarthatóság területén. A válaszok meglepő eredményt hoztak.

Túl nagy lábon élünk – hogyan lehet csökkenteni az energiafogyasztást?

Idén egy nappal hamarabb értük el a Globális Túlfogyasztás Napját mint 2021-ben. Ez az a nap, amikor Földünk éves erőforrásai kimerülnek. Bár a pandémia alatt 2020-ban ez a dátum augusztus végére esett, az azóta eltelt időszakban ismét hihetetlenül pazarló életmódot folytattunk. Épületeink a legnagyobb energiafogyasztók, a teljes hazai energiafogyasztás 32 százalékát lakóépületeink működtetése adja, ezen belül is jelentős részét az energiapazarló családi házak. Európában a hűtő- és fűtőberendezések rengeteg energiát igényelnek, a hűtés és fűtés együttesen az EU energiaszükségletének 50 százalékát teszi ki.

Elkezdtek környezetbarát termékben gondolkodni a cégek

A GKI Gazdaságkutató Zrt. egy 2022. májusi, 964, 5 fő feletti vállalkozásra kiterjedő reprezentatív felmérésre alapozva vizsgálta meg a hazai vállalkozások környezettudatossággal kapcsolatos attitűdjeit és a cégek tevékenységének fenntarthatóságát.

Meglepő, mennyire szennyezi a levegőt a házhozszállítás

Egy friss kutatás szerint a világ hat legszennyezőbb futárcégének a kézbesítés utolsó kilométereire jutó szén-dioxid-kibocsátása eléri a 4,5 megatonnát évente. Ez nagyjából 600 ezer háztartás éves kibocsátásának felel meg.

Nem kell 2035-től kivezetni a belsőégésű motorokat

Erről Palkovics László beszélt.

Mennyire fontos a környezetvédelem a hazai vállalkozásoknak?

A környezettudatos működés a gazdasági élet szereplői számára is egyre fontosabb szempont. A nagy multinacionális cégek körében egyre népszerűbb az ESG szempontok szerint való működés, mikor a cégek a profitmaximalizáláson túlnyúló szempontokat is figyelembe vesznek működésük során.

Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet

Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.

Csak szavak szintjén fontos a fenntarthatóság a cégeknek

Magyarországon a cégvezetők többsége már felismerte, hogy a fenntarthatóság jelentős befolyást gyakorol a gazdasági életre, amivel foglalkozni kell, de jóval kevesebben vannak azok, akik tényleges lépéseket is tesznek érte.

A Ferrari se mindenható, javaslatuk megbukott, 2035-től vége a benzines autóknak Európában

Az Európai Unió tagországainak Luxembourgban ülésező környezetvédelmi miniszterei szerda hajnalban, tizenhat óra tárgyalás után megegyeztek öt klímavédelmi javaslatról, egyebek között arról, hogy 2035-től az új gépjárművek kizárólag akkor kerülhetnek forgalomba, ha szén-dioxid-kibocsátásuk zéró.

Hogyan érvényesülnek az ESG-kritériumok az ingatlanpiacon?

A fenntarthatósági törekvések egyre meghatározóbbak az ingatlanszegmensben, az ESG-kritériumok alkalmazása kiemelt szerepet kapott, amely az eszközök árazásában és a piaci szereplők elvárásaiban is megmutatkozik. A teljes életciklusra vonatkozó tervezés és a holisztikus szemlélet kulcsfontosságú a hatékony fenntarthatósági stratégiák kialakításában.

Nagy újítás jön a Tescónál

Az áruházlánc teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában.

Túl az egyszer használatos műanyagon - mit mondanak a vendéglátósok?

Bár az elmúlt időszak nem volt könnyű a vendéglátóipari cégeknek, az Indepack Kft. idei kérdőívének válaszai szerint, nem hagytak alább a környezetvédelem megóvását célzó törekvések. A komposztálható, lebomló csomagolóeszközök napi használatba kerültek és bár a tapasztalatok sokfélék, az adatok alapján a vendéglátóhelyek közel 30 százaléka már csak ilyen termékeket használ. Az élelmiszerárak, csomagolóanyagok és szállítási költségek növekedése viszont változást hozott a fogyasztási szokásokban. Minden 10. vendég az olcsóbb ételeket keresi, a forgalom nem mutat növekedést.

Ezek a járművek lehetnek a zöld autózás új sztárjai

Világszerte egyre több ország tervezi a belső égésű motorral rendelkező autók fokozatos kivezetését a piacról a következő 10-20 évben, és tavaly júliusban az Európai Bizottság is azt javasolta, hogy 2035-ig tiltsák be a belső égésű motorok minden formáját. A cél összhangban van a Párizsi Klímaegyezményen alapuló legújabb vállalással, miszerint 1990-hez képest 2030-ra legalább 55 százalékos nettó csökkentést kell elérni az unióban az üvegházhatású gázok kibocsátásában. 

Még kevesebb műanyagot használ a Spar

Az áruházlánc a logisztikai területen használt új csomagolóanyag segítségével évente 84 tonnával csökkenti a felhasznált műanyagok mennyiségét.

Sorra tűnnek el a klímaszkeptikusok

Miközben a súlyos humanitárius katasztrófát okozó orosz-ukrán háború felgyorsíthatja a fosszilis tüzelőanyagokról való gyorsabb átállást, Kelet-Közép-Európában egyértelmű visszaesést mutat a klímaszkepticizmus – derül ki a Deloitte regionális, cseh, lengyel, magyar és román viszonyokat bemutató felméréséből. Ez alapján átlagosan tízből hat válaszadó hajlandó változtatni vásárlási szokásain a környezet megóvása érdekében – Magyarországon 55 százalék ez az arány.

Kukoricából készül a legmodernebb bankkártya, már a magyaroknak is jut

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől. Az OTP Bank célja a fejlesztéssel, hogy a fenntarthatóság elveit a mindennapok gyakorlatába is átültesse a privát banki szolgáltatások területén is. Az új, innovatív és környezetkímélő technológiával készülő bankkártya egy újabb lépés a zöldebb bankolás érdekében.

Bővült a lista: ezek az Auchan áruházak is árulnak használt ruhát

Éppen két hónapja vágott bele az Auchan Magyarország a jóminőségű, átválogatott, fertőtlenített használt ruhák forgalmazásába, ami olyan népszerű lett, hogy az eddigi hét áruház mellé ma újabb hat csatlakozik.

Orbán Viktor állítsa vissza a környezetvédelmi minisztériumot

Az Országgyűlés megalakulásakor 180 civil szervezet nyílt levélben fordul a miniszterelnökhöz azt kérve, hogy a megalakuló kormányban a természeti erőforrások, a környezet és az éghajlat védelmét önálló minisztérium képviselje.

Áttörés jöhet a zöldenergia-piacon

Kizárólagos stratégiai együttműködési megállapodást kötött az E.ON és a Solar Markt, amelynek keretében létrehozták a leginnovatívabb hazai dekarbonizációs szolgáltatási csomagot, a Green Cloudot. A Green Cloud dedikált hazai naperőművekből biztosítja versenyképes áron, hosszú távú garanciával a független zöldenergiát vállalati ügyfeleknek.

Újabb magyar vállalkozás kezd komposztálható műanyagok gyártásába

Ehhez 474 millió forint támogatást is kapott a Horváth Fólia Kft.

A magyarok nem nagyon tájékozottak, de határozott véleményük van

Az új nemzetközi Ipsos kutatás szerint tevékenységeink környezeti hatásairól rengeteg tévhit él a világ fogyasztói fejében. A magyarok inkább figyelnek az energia- és víztakarékosságra, az újrahasznosításra, valamint a kevesebb csomagolóanyagú terméket választják – de a húsról, tejtermékekről a világátlaghoz képest kevésbé hajlandóak lemondani. Honfitársaink a kevésbé tájékozott nemzetek közé tartoznak, ezzel együtt a globális átlaghoz képest határozottabb véleményük van.

Eltűntek a műanyag zacskók az Auchanból

A mai napon búcsút int az Auchan a súlyosan környezetszennyező műanyag zacskóknak, amibe eddig a zöldséget, gyümölcsöt és a péksüteményt pakoltuk a leméréshez és a hazaszállításhoz. A gurigáról letéphető nejlonok helyett különböző környezetbarát csomagolóeszközökbe tehetjük a kiválasztott termékeket, amivel évi 172 tonna műanyaghulladéktól kíméljük meg a környezetünket.

Mire jók az energiacímkék?

A különböző háztartási gépek és elektronikai eszközök mindennapjaink részét képezik. A választék hatalmas, ám nem árt tudni, hogy hosszú távon a pénztárcánk és a környezetünk is jobban jár, ha a berendezések energiahatékonyságára is odafigyelünk.

Műanyag újrahasznosító vállalatot vett a Mol

A MOL-csoport felvásárolta a ReMat Zrt-t, Magyarország piacvezető műanyag újrahasznosító vállalatát. A cég éves feldolgozási kapacitása 25 ezer tonna, csaknem 200 alkalmazottat foglalkoztat, termelőüzemei Tiszaújvárosban és Rakamazon találhatók, valamint logisztikai központja van Pozsonyban. 

Visszaváltható borosüvegekkel zöldülhetnek a hazai áruházláncok

Egy friss tanulmány szerint Európában a különböző termékek csomagolásának 36 százalékát teszi ki a szilárd települési hulladék. Ennek egy része a borágazatban használt egyszer használatos üvegpalack, amelynek környezeti hatása a többi csomagolással összevetve sokkal nagyobb. A Humusz Szövetség ezért is népszerűsíti az újrahasználatot, ennek fontosságát pedig erőteljesen hangsúlyozza az illetékes minisztériumnak, és a nagy hazai bevásárlóláncokat is megkeresték, hogy tegyenek az ügy érdekében.

Véget vetnének a vásárlókat átverő környezetbarát ígéreteknek

Az Európai Bizottság szerdán közzétett javaslata betiltaná az EU-ban a "zöldre mosás" (greenwashing) gyakorlatát, és új jogokat vezetne be a fogyasztók számára annak érdekében, hogy a termékvásárlás során környezetbarát döntéseket hozzanak.

A háború miatt most igazán előtérbe került az energiafüggőség csökkentése

Két nap múlva, március 26-án ismét megrendezi a WWF a Föld óráját.

Változtat a magyar Coca-Cola

Az újítással kevesebb műanyagot használnak fel.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Költségkímélés

Vállalati ügyfeleket érintő négynapos bankszünnap jön

Vállalati ügyfeleket érintő négynapos bankszünnap jön

A 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik az Erste Banknál.

Jogi kisokos

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Gazdaság

Az igazán bátrak a NAV-tól vesznek alkoholt

Az igazán bátrak a NAV-tól vesznek alkoholt

A hivatal következő árverésén a szeszesitalokra is lehet licitálni.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo