hirdetés

Szuperkúl ökokampány: színes nyalóka szennyezett vízből

Három tajvani diák folyók, kikötők és csatornák vizéből készített nyalókát. Így világosan látható, hogy civilizációnk ipari tevékenységének köszönhetően mi minden trutyi kerül a vizekbe.
hirdetés

A Tajvani Nemzeti Képzőművészeti Egyetem három végzős hallgatója, Hong Yi-chen, Guo Yi-hui, and Zheng Yu-di (magyar fonetikus átírásukkal inkább nem bajlódnánk most) gondolt egyet, és elhatározta, hogy vizsgamunkájukban a vizek szennyezéttségére hívják fel a figyelmet.

fotó: Facebook/100 % Polluted Water Popsicles

Nagy alakú, nyalóka formájú edényeket készítettek, kimentek az utcákra, terekre, kikötőkbe, partokra, jól teletöltötték őket, aztán az edényeket a mélyhűtőbe tették őket és kőkeményre fagyasztották a vízmintákat.

Megnyalnád?

A vizet 100 különféle helyről szerezték, az utcán hömpölygő esővíztől, a folyók és tengerek vizein át a gyárakhoz közeli ipari szennyvízig van itt minden.

fotó: Facebook

A megszilárdult piszkos löttyöt újrakreálták művészi alkotásként: "átlátszó poliésztergyantából" készült nyalókaszoborként, amik méretre is akkorák, mint a hagyományos nyalókák.

fotó: Facebook

A hét műtárgya: a hét műtrágya?

A "100 Szennyezett Víz Nyalóka" nevezetű projekt műtárgyaiban sok minden megtalálható. Cigarettacsikk, halászháló, por, bogarak, főzőolaj, ipari színezékek, plasztikszemét (főként ételcsomagolások és kupakok). Ami azt illeti, a nyalókákban lévő szemét 90 %-a plasztik. Ami pontosan mutatja, milyen nagy probléma, hogy szanaszét hajigáljuk a műanyagok csomagolásokat.

Készül a műremek
(fotó: Facebook/100 % Polluted Water Popsicles)

A World Economic Forum kalkulációja szerint évente 8 millió tonna műanyagszemét landol a vizekben, vagyis percenként egy teherautónyi szállítmánynak megfelelő plasztik.

fotó: Instagram/Fenfeng210

A három élelmes dizájner százféle csomagolást is tervezett a nyalókákhoz, sőt listát is összeállítottak arról, hogy milyen összetevőkből áll a megfagyasztott víz (ehhez valószínűleg laboratóriumba is beadhatták a vízmintákat, bár erről nem szólnak a híradások).

fotó: Facebook

Projektjüket a taipei World Trade Centerben állították ki és Young Pin Design díjra jelölték.

fotó: Instagram/hw_920

Úgy tűnik, jó ideje ez a legkreatívabb kampánymegmozdulás, amit a környezetszennyezésről kitaláltak. Hol van már az, amikor a Greenpeace orángutánujjakat rakott a KitKat csokiba, hogy felhívja a figyelmet arra, a csokoládégyártáshoz szükséges pálmaolajat olyan ültetvényekből szerzik be, melyeket erdőirtás árán telepítenek, elűzve ezzel az őshonos állatokat.

fotó: goldenpinc.org.tw

Aki tud még hasonlóan élelmes és vizuális ökokampányról, jelezze kommentben a cikk alatt. Szívesen beszámolnánk hasonló kezdeményezésekről a klimablogon.

Forrás: CNN, thisiscolossal.com, Daily Mail

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo