Csípi a méheket?

Nem sokan gondolják végig, hogy a méhek milyen fontos szerepet töltenek be az életünkben szorgos munkájukkal. Mostanában azonban súlyos veszélybe kerültek. Pedig mindenki tehet valamit a méhekért! Mondjuk örökbe is lehet fogadni egyet.

Itt a barackszezon. Bevásárlás közben azonban ritkán gondolunk arra, hogy ezt a gyümölcsöt is méheknek köszönhetjük. Az őszibarackot, a meggyet, a cseresznyét, a mandulát, az almát és a szilvafát mind a méhek teszik termővé. A zöldségekről nem is beszélve!  Csak Európában 4000 zöldségfajta léte függ a beporzó rovarok munkájától, és csak az európai mezőgazdaságban munkájuk értéke 22 milliárd euróra tehető.

A méhek azonban riasztó tempóban pusztulnak az egész világon. A klímaváltozás, a monokultúrás gazdálkodás és a méhgyilkos vegyszerek alkalmazása mind veszélyt jelentenek a méhekre. A ’90-es évek óta számolnak be a méhpopuláció csökkenéséről a világ számos pontján - erről itt olvashat részleteket.

A Greenpeace kutatói eddig hét olyan általánosan elterjedt vegyszert azonosítottak, amelyek kiemelten veszélyesek a beporzókra. Egy év alatt a nemzetközi környezetvédelmi szervezet elérte, hogy a hét legveszélyesebb vegyszerből négynek a használatát már korlátozta az Európai Bizottság.

„Számos olyan tényező játszik szerepet a méhek eltűnésében, amelyet nehéz rövid úton megváltoztatni vagy befolyásolni. Ilyenek például a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárás, vagy a monokultúrás gazdálkodás.  A beporzó rovarokra káros növényvédő szerek használatát azonban megszüntethetjük.   A Greenpeace célja, hogy a méhekre leginkább káros vegyszereket teljesen betiltsák, különösen, hogy a rovarok folyamatos mérgezése – a legújabb kutatások szerint – a madarak pusztulásához  is vezet” – tette hozzá Simon Gergely a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Csípem!
A Greenpeace hétfőn indított „Csípem a méheket!” kampányának keretében már közel 4000 méhecskét fogadtak örökbe. Egy méhecske örökbefogadása 250 forint. A támogatások segítségével a környezetvédelmi szervezet 100 darab méhmenedékeket helyez ki szerte az országban, és folytatja a méhgyilkos vegyszerek betiltásáért való küzdelmet. Aki szeretne csatlakozni a Greenpeace méhmentő kampányához, az awww.csipemameheket.hu oldalon megteheti.

Mindenki saját környezetében is tehet valamit a méhekért:

  • A kiskerttulajdonosok például ültethetnek sokféle, más-más időben virágzó növényt, ahonnan a méhek folyamatosan táplálkozhatnak. Érdemes magról nevelni a virágokat, hiszen sajnos a nagyáruházakban kapható, kiültetendő növények szinte mindig tartalmaznak méhgyilkos vegyszereket. <2>

  • A városi zöldterületeken, gazdaságokban és a kiskertekben is érdemes kitenni méhmenedékeket. Ezek természetes anyagokból készített egyszerű építmények, mely a magányosan élő méhek és más hasznos rovarok számára kínálnak megfelelő szaporodási és áttelelési lehetőséget.

  • Fontos hogy megóvjuk a tiszta, vegyszermentes természeti környezet, például a nemzeti parkokat és más védett területeket, mert ezek fontos bázisok a beporzó rovarok számára.

  • Vásárláskor nem csak a méhek miatt, hanem saját egészségünkért is válasszuk inkább az ökogazdálkodásból származó élelmiszereket.

  • A kertünkben szintetikus rovarölő, szúnyogirtó szerek helyett használjunk természetes riasztókat.

 

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo