Harry herceg a Déli-sarkra mehet, 50 ezer magyar aláírás az északira

Az iraki és afganisztáni háborúban megsérült angol és amerikai katonák túrájához készül csatlakozni a meztelen bulizgatásairól híres arisztokrata sarj decemberben.

Irány a sarkvidék! – kép: SXC

A néhai Diana hercegné fia még nem erősítette meg, hogy valóban ellátogat-e a Föld legdélibb pontjára, de az 1,9 millió fontba kerülő expedíció szervezői ennek lehetőségéről nyilatkozgatnak lépten-nyomon. A herceg ugyanis támogatója a Walking with the Wounded (Barangolás a Sebesültekkel) nevű szervezetnek.

A túra résztvevői az izlandi Langjökull gleccsernél készülnek fel a megmérettetésre. Ha Harry herceg csatlakozik az expedícióhoz, ez lesz a legnagyobb fizikai megpróbáltatás, amit bármely királyi család prominens tagja valaha véghezvitt. A szervezet már el is készítette a sítalpakat, amelyek a herceg monogramját viselik. „Kemény és találékony karakter, szeretnénk, ha velünk tartana” – nyilatkozta az expedíció vezetője, Inge Solheim.

A nyilvános morfondírozás a lehetőségről, hogy Harry velük mehetne, nyilván azt szolgálja, hogy nyomást gyakoroljon a királyi család tagjára. A 28 éves kékvérű fiatalember ugyanis nem az a fajta, aki meghátrál ilyen kihívások elől.

A 2740 méteres szinten elterülő fekvő antarktiszi fennsíkon megterhelésben lesz része bőven: a magasság sokakat leterít a lábáról, a dühöngő szélfúvásokról nem is beszélve – írta az Evening Standard brit napilap. A hőmérséklet pedig mínusz 50 Celsius-fok. Ha bármi malőr történik, és a csapatnak azonnal távoznia kell, a szállítás és a sürgősségi orvosi ellátás 250 ezer fontba kerül, ami több mint 86 millió forintnak felel meg!

Harry a minap Washingtonban járt, ahol John McCain oldalán a Capitoliumban tekintett meg egy fotókiállítást a háborús aknamezők rehabilitációjáról. Ez édesanyjának, Diana hercegnének volt a szívügye, mivel a polgárháborús csatározások után hátramaradt aknák rengeteg gyermek életét és végtagjait követelték világszerte a békeidőben is. Bizarr hangulatot adott az eseménynek, hogy a Capitoliumon dolgozó önkéntes hölgyek és titkárnők sikítozva kiabáltak utána, valahányszor Harry feltűnt egy folyosón.

A Greenpeace az Északi-sarkot szereti
Áprilisban Greenpeace aktivisták jelképesen védett területté nyilvánították az Északi-sarkot a Jövő zászlajának elhelyezésével. A lobogó kitűzése 4000 méterrel a jégréteg mélyén történt egy „időkapszulában", mely 2,7 millió sarkvidékvédő aláírását is tartalmazta, köztük 50 ezer magyar személyét. Olyan hírességek is aláírásukat adták, mint Paul McCartney, Penelope Cruz, Leonardo DiCaprio. A színész Ezra Miller (Egy különc srác feljegyzései, Beszélnünk kell Kevinről) viszont egyenesen sítalpra szállt, hogy személyesen is jelen legyen a zászló elhelyezésénél a mínusz 30 fokos hidegben.
Hat éve egy orosz tengeralattjáró tűzte ki ugyanott Oroszország zászlaját, hogy kinyilvánítsa Moszkva területi igényeit. Az aktivisták célja felhívni a figyelmet a fenyegető veszélyekre, és jelképesen globális védelem alá helyezni az északi sarkkört, közölte a gerillaakcióiról híres környezetvédelmi szervezet. Céljuk elérni a sarkköri olajfúrások (Shell, Gasprom), az ipari halászat és a katonai tevékenységek beszüntetését a régióban.
A Jövő zászlaját egy tizenhárom éves maláj kislány tervezte.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo