Menne sztárokkal az Északi-sarkra?

Hollywoodi színészek, rocksztárok, környezetvédők, sarkkutatók és üzleti vezetők fogtak össze, hogy együtt érjék el, hogy globális védelmet kapjon az Északi-sarkvidék. A kampány résztvevői követelik, hogy tiltsák be az Északi-sarkvidéken az olajfúrást és a nem fenntartható ipari halászatot.

 


Kép:sxc

Paul McCartney, Penélope Cruz, Robert Redford, Pedro Almodóvar, Thom Yorke, Emily Blunt, Baaba Maal Lucy Lawless és a magyar Bódi Sylvi csak néhány a száz híresség közül, akik együtt követelik, hogy az ENSZ nyilvánítsa védetté az Északi-sark körüli lakatlan területet. A teljes listán kilenc Oscar-díjas, tíz Golden Globe-díjas és öt Grammy-díjas művész is szerepel. Övék az első száz név, amely szerepelni fog azon a tekercsen, amelyet a Greenpeace ma mutatott be a Rio de Janeiróban. Miután további milliónyian csatlakoztak a kampányhoz, a Greenpeace expedíciót indít az Északi-sarkra, hogy a tekercset elhelyezze a sarkpont alatti tengerfenéken, négy kilométer mélyen a jég alatt.

Sir Paul McCartney a kampányindítón elmondta: „Az Északi-sarkvidék Földünk egyik legszebb és az egyik utolsó érintetlenül hagyott területe, ám a sarkvidéket most veszély fenyegeti. Néhány ország és nagyvállalat lehetővé akarja tenni az olajfúrást és az ipari halászatot a térségben, és ugyanazt akarják tenni a sarkvidékkel, mint törékeny Földünk többi részével. Őrültségnek hangzik, hogy képesek vagyunk a világ legtávolabbi szegletébe is elmenni az utolsó csepp olajért, miközben a legkiválóbb tudósaink azt mondják, hogy le kell állnunk a fosszilis tüzelőanyagok használatával, hogy a gyermekeinknek is lehessen jövőjük. Valamikor, valahol gátat kell szabnunk. Úgy hiszem, ez az idő a most, a hely pedig az Északi-sarkvidék."

Mindenki földje
Az Északi-sark körüli hatalmas terület jelen pillanatban mindannyiunk közös tulajdona. A nemzetközi törvények alapján nyílt tengernek minősül, az alatta elterülő tengerfenék pedig az egész emberiség közös öröksége. De a hőmérséklet emelkedésével és a jég olvadásával államok egész sora jelenti be területigényét a tengerfenékre, hogy megnyithassa az utat a térséget tönkretevő olajfúrások előtt.

A Shell az következő hetekben kutatófúrásokat fog végrehajtani két tengeri helyszínen az Északi-sarkvidék alaszkai térségében. Ha a cég idén nyáron sikerrel jár, az beindítja az északi-sarkvidéki „olajlázat", és a régió feltúrására irányuló törekvések felgyorsulnak. Az orosz olajóriás, a Gazprom szintén tervez olajfúrásokat a Jeges-tenger területén ebben az évben.

A Greenpeace kampányfelelőse, Stoll Barbara elmondta: „Az Északi-sarkvidék ostrom alá került. Célunk, hogy az ENSZ helyezze globális védettség alá az Északi-sarkvidéket. A sarkpont körüli terület védetté nyilvánítása egy csapásra megállítaná a szennyező iparágakat abban, hogy gyarmatosítsák a világ tetejét."

A kampány azért ma indult, mert az Északi-sarkvidék a definíció szerint az a terület, ahol a leghosszabb nappalon - június 21-én - a nap 24 órán át nem nyugszik le. Bárki hozzáadhatja a nevét az északi-sarki tekercshez és eljuttathatja azt az Északi-sarkra itt.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo