Menne sztárokkal az Északi-sarkra?

Hollywoodi színészek, rocksztárok, környezetvédők, sarkkutatók és üzleti vezetők fogtak össze, hogy együtt érjék el, hogy globális védelmet kapjon az Északi-sarkvidék. A kampány résztvevői követelik, hogy tiltsák be az Északi-sarkvidéken az olajfúrást és a nem fenntartható ipari halászatot.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 


Kép:sxc

Paul McCartney, Penélope Cruz, Robert Redford, Pedro Almodóvar, Thom Yorke, Emily Blunt, Baaba Maal Lucy Lawless és a magyar Bódi Sylvi csak néhány a száz híresség közül, akik együtt követelik, hogy az ENSZ nyilvánítsa védetté az Északi-sark körüli lakatlan területet. A teljes listán kilenc Oscar-díjas, tíz Golden Globe-díjas és öt Grammy-díjas művész is szerepel. Övék az első száz név, amely szerepelni fog azon a tekercsen, amelyet a Greenpeace ma mutatott be a Rio de Janeiróban. Miután további milliónyian csatlakoztak a kampányhoz, a Greenpeace expedíciót indít az Északi-sarkra, hogy a tekercset elhelyezze a sarkpont alatti tengerfenéken, négy kilométer mélyen a jég alatt.

Sir Paul McCartney a kampányindítón elmondta: „Az Északi-sarkvidék Földünk egyik legszebb és az egyik utolsó érintetlenül hagyott területe, ám a sarkvidéket most veszély fenyegeti. Néhány ország és nagyvállalat lehetővé akarja tenni az olajfúrást és az ipari halászatot a térségben, és ugyanazt akarják tenni a sarkvidékkel, mint törékeny Földünk többi részével. Őrültségnek hangzik, hogy képesek vagyunk a világ legtávolabbi szegletébe is elmenni az utolsó csepp olajért, miközben a legkiválóbb tudósaink azt mondják, hogy le kell állnunk a fosszilis tüzelőanyagok használatával, hogy a gyermekeinknek is lehessen jövőjük. Valamikor, valahol gátat kell szabnunk. Úgy hiszem, ez az idő a most, a hely pedig az Északi-sarkvidék."

Mindenki földje
Az Északi-sark körüli hatalmas terület jelen pillanatban mindannyiunk közös tulajdona. A nemzetközi törvények alapján nyílt tengernek minősül, az alatta elterülő tengerfenék pedig az egész emberiség közös öröksége. De a hőmérséklet emelkedésével és a jég olvadásával államok egész sora jelenti be területigényét a tengerfenékre, hogy megnyithassa az utat a térséget tönkretevő olajfúrások előtt.

A Shell az következő hetekben kutatófúrásokat fog végrehajtani két tengeri helyszínen az Északi-sarkvidék alaszkai térségében. Ha a cég idén nyáron sikerrel jár, az beindítja az északi-sarkvidéki „olajlázat", és a régió feltúrására irányuló törekvések felgyorsulnak. Az orosz olajóriás, a Gazprom szintén tervez olajfúrásokat a Jeges-tenger területén ebben az évben.

A Greenpeace kampányfelelőse, Stoll Barbara elmondta: „Az Északi-sarkvidék ostrom alá került. Célunk, hogy az ENSZ helyezze globális védettség alá az Északi-sarkvidéket. A sarkpont körüli terület védetté nyilvánítása egy csapásra megállítaná a szennyező iparágakat abban, hogy gyarmatosítsák a világ tetejét."

A kampány azért ma indult, mert az Északi-sarkvidék a definíció szerint az a terület, ahol a leghosszabb nappalon - június 21-én - a nap 24 órán át nem nyugszik le. Bárki hozzáadhatja a nevét az északi-sarki tekercshez és eljuttathatja azt az Északi-sarkra itt.

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo