Egy buszjegybe kerül a klímaváltozás megállítása

Az európai vezetők brüsszeli találkozójukon elismerték, hogy a klímaváltozás leküzdése érdekében a fejlett világnak elő kell teremtenie a fejlődő országokat segítő pénzforrásokat, azonban konkrét összegekről nem beszéltek, amellyel megalapozhatnák ezeket a terveket. A Greenpeace szerint a konkrét pénzügyi vállalások hiánya nem visz minket közelebb egy globális klímamegállapodás felé az ez év decemberében tartandó ENSZ Klímakonferencián.

„Habár az EU elismerte, hogy tartozik a fejlődő világban fokozottan érvényesülő klímaváltozásért, a fejlődő országok kétszer is meggondolják majd, hogy csatlakozzanak-e egy globális Klímaegyezményhez az EU és más gazdag országok pénzügyi kötelezettségvállalása nélkül. Nem lehet tárgyalásokat kezdeményezni arról, hogy ki, mihez járuljon hozzá a klímaváltozás megfékezése érdekében, amíg nincs szó konkrét összegekről." - mondta el Joris den Blanken, a Greenpeace EU energia/klíma stratégiai igazgatója.

Az Európai Tanács tavaszi csúcstalálkozóján az állam és kormányfők támogatták egy új pénzügyi tervezet létrehozását, amely a fejlődő országoknak teremtené elő a szükséges pénzeket, hogy képesek legyenek a klímaváltozással megbirkózni. A tervezet szerint három fő területen szükséges támogatást nyújtani: a megújuló energiák nagyobb arányú elterjedésében, az erdővédelemben és a klímaváltozás már elkerülhetetlen hatásainak leküzdésében. Azonban a tagállamok vezetői eddig nem igazán említették, hogy a fejlett országoknak valójában milyen mértékű hozzájárulása szükséges a tervezet előremozdításához, konkrét összegekről tehát nem volt szó.

Fejenként 1 euró 30 cent

A fejlett országoknak 2020-ig legalább évi 110 milliárd euróval kell támogatniuk a fejlődő országokat a klímavédelem érdekében. Ez az EU kormányai számára összesen 35 milliárd eurót tenne ki, amely EU polgáronként mindössze 1 euró 30 cent lenne hetente. Ez pont egy buszjegy árával megegyező összeg.

A Greenpeace felszólítja az uniós kormányokat, hogy használják fel a cseh elnökség ideje alatt tartandó következő EU-miniszteri találkozókat egy konkrét pénzügyi terv kidolgozására, a fejlődő országok megsegítése érdekében. A Greenpeace felszólítja továbbá a G20-at, hogy április eleji londoni találkozójukon állítsanak fel egy munkacsoportot, amely pénzügyi javaslatokat dolgoz ki a klímafinanszírozás témájában. A javaslatoknak természetesen már az ENSZ klímatárgyalásokhoz kell illeszkedniük. 

„Az EU vezetői gyors megoldásokon veszekednek a csődbe ment bankok megsegítése érdekében, de híján vannak a gondos előrelátásnak a bolygónk megmentését illetően. Még a mi életünkben megmutatkoznak a megállíthatatlan klímaváltozás jelei, hacsak nem hoznak létre egy olyan hosszú távú, zöld, gazdaságélénkítő csomagot, amely az éghajlat megmentését is szolgálná," - mondta den Blanken.

Két irányba menne az EU

Az EU-s vezetők elismerték az energiahatékonyság, a megújuló energiák és a továbbfejlesztett infrastruktúra fontosságát, beleértve az északi és északnyugati tengeri áramhálózat létrehozását, amely lehetővé tenné a megújuló energiák nagyarányú rendszerbe integrálását. Ugyanakkor az EU csúcson a szén további használatát is ösztönözték, valamint azok az országok is zöld utat kaptak, amelyek a nukleáris energia mellett tették le voksukat

„Keresztúthoz érkeztünk, és az EU vezetői egyszerre mindkét irányba terelnének minket. Eljött az idő a választásra: ragadjunk a múltban és függjünk továbbra is az olyan elavult, piszkos technológiáktól, mint a szén és az atom, vagy lépjünk a jövő irányába, és támogassuk a megújulókat, az energiahatékonyságot, a hatékony energiaelosztást és a zöld munkahelyeket." - tette fel a kérdést Frauke Thies, a Greenpeace EU megújuló energia stratégiai igazgatója.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo