Vörösziszap-szennyezés: íme, a legújabb mérési eredmények!

A Greenpeace újabb 20 mérési eredményt tett közzé. A pormintákat több mint egy hétig gyűjtötték az ipari katasztrófa sújtotta Kolontár térségében. A Greenpeace a minták alapján meg tudja erősíteni, hogy az egészségügyi veszélyek minimalizálódtak az első hetekhez képest. De még mindig sok a teendő.  

Kolontár és Devecser ásott kútjaiban az arzén aránya négyszázszor(!) volt magasabb az ivóvízre vonatkozó határértékeknél. Fontos tudni: az ásott kutakból -amelyeket eddig is csak locsolásra használtak- nem szivárgott át az arzénszennyezés a talajvízbe, és a környék ivóvize teljesen biztonságosan fogyasztható,   annak arzéntartalma egyértelműen az egészségügyi határérték alatt van. Az újraindított üzemből az átmenetileg használt tárolóba pumpált szennyvíznek szintén szokatlanul magas lúg- és arzéntartalmú volt, ugyanakkor a szálló finompor mérgezőanyag tartalma az egyhetes minta alapján nem lépte túl a határértékeket.

A legmagasabb arzénszennyezést egy devecseri kútból vett mintában találtak: 4200 mikrogramm literenként. Az ivóvízre vonatkozó határérték mindössze 10 mikrogramm/liter. "Az eredmények alapján az arzénszennyeződés esetleges terjedésére oda kell figyelni a jövőben és a szennyezett kutakat mielőbb alaposan ki kell tisztítani. Felhívjuk a hatóságok figyelmét, hogy fordítsanak folyamatos, kiemelt figyelmet a térség talajvíz és ivóvízbázisának állapotára", mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország vezetője.

A MAL Zrt. ipari szennyvizéből vett minta 2300 mikrogramm arzént tartalmazott, ami azért jelentős, mert az EU által megszabott határérték a szennyvízre mindössze 100 mikrogramm. A Greenpeace szerint ezen mielőbb változtatni kell. A másik elfogadhatatlan eljárás, hogy rendkívül magas lúgtartalmú szennyvizet engednek az átmeneti tározóba. "Mindenképp csökkenteni kell a szennyvíz és a vörös iszap lúgosságát,   még mielőtt  az ideiglenes kazettába engedik. Fényképfelvételekkel és mérésekkel rendelkezünk   arról, hogy a katasztrófában nem érintett IX-es kazettából 12-13-as pH-jú anyag szivárog az Ajkát Kolontárral összekötő út mentén, amit átlagosan napi több köbméter sósavval semlegesítenek. Ha csak ennek a szennyvíznek a lúgosságát semlegesítik, az összes többi lehetséges méreganyag bármiféle szűrés nélkül
folyik ki a környezetbe", magyarázta Szegfalvi.

A szálló finomporból vett öt minta mindegyikében hét mérgező anyagot mutattak ki, köztük higanyt, arzént és ólmot, de mindegyik az elfogadott egészségügyi határértékek alatt volt. "Feltételezzük, hogy az ipari katasztrófa utáni hetek esőzése a növényzetről lemosta a vörösiszap nagy részét, és ezért úsztuk meg a nagyobb porszennyezést, valamint a toxikus por nagyobb távolságokra terjedését, de amíg a vörös iszap jelen van a zónában további folyamatos ellenőrzéseket kell végezni, hiszen az iszapból a por továbbra is felszabadulhat", tette hozzá Szegfalvi. A mintákat az osztrák Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal elemezte.
 

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo