Vészesen szűkül a világ halállománya

A Föld kétharmadát víz fedi. És benne a halfajták éppúgy pusztulnak a túlzott halászatnak "köszönhetően", mint a táplálkozási lánc alapját képező fitoplankonok a tengerek felmelegedése miatt. Az 1950-es szinthez képest 40 százalékkal kevesebb plankton található a sós vizekben.

Tudjon meg mindent az EU vadonatúj Omnibus-csomagjáról, a szabályozás aktualitásairól, az MNB elvárásairól!
Hallgasson meg tapasztalt cégvezetőket az ESG-kihívások leküzdéséről!
Inspirálódjon, networkingeljen és szerezzen versenyelőnyt a fenntarthatóság terén!

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

A földi élővilág felét(!) kitevő planktonok közel száz éve pusztulnak, de kihalásuk 1950 után gyorsult fel igazán, amikor ugrásszerűen növekedni kezdett az üvegházgázok kibocsátása. A mikroszkopikus nagyságú lények tömeges kihalása miatt az elmúlt 13 év műholdas felvételein már látható, hogy a tengerek zöldből kék színre váltanak, jelentette a Discovery News.

Zöld tenger kell, nem kék!

A huszadik század folyamán évente 1 százalékkal csökkent a planktonok száma a világ 8 nagy óceánjában (a 10 óceán közül), a pusztulás a sarkköröknél a legnagyobb. A tudósok nem tudják pontosan megállapítani a folyamat okát, de gyanítják, hogy a globális felmelegedés fontos kiváltó okként közrejátszik benne: a planktonok eltűnése ugyanis a melegebb vizekben a legerősebb, mivel itt kevesebb tápanyag jön fel a mélyből a felszínre.

A plankton a klímafolyamatok aktív résztvevője is, mivel felszívja, magába építi a szén-dioxidot. Tömeges kihalásuk tehát csökkenti esélyeinket a klímaváltozás megfékezésében.

Halpusztulás

Ha kevesebb a plankton, a halak sem tudnak táplálkozni. Márpedig a globális halállományt már évek óta súlyosan tizedeli az emberi fogyasztás: 2002-ben az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete (FAO) azt állította, a világ vizeinek 75 százalékában túlhalásszák az állományt, vagyis fenntarthatatlan sebességgel és mennyiségben fogják ki a halakat, amivel egyre több faj kerül közel a kipusztuláshoz. Az Észak-Atlanti óceán halászata már össze is omlott, állapította meg az ENSZ tagszervezete.

A napokban zárul le az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) Biodiverzitás-világtalálkozója Japánban. A Nagoyában megrendezett csúcson borúlátó adatokat és jövendöléseket hoztak nyilvánosságra:

  • 2050-re a világon mindenütt jelentősen visszaesik a halászat, és már csak a kis halakat leszünk képesek nagyobb számban kifogni.
  • 2100-ra a hőmérséklet olyan szintre emelkedik, amely végzetes hatással lesz a korallszigetekre és más hőmérséklet-érzékeny tengeri élőlényekre.
  • Az óceánok nitrogén-szintje tovább nő, főleg a mezőgazdaságban használt trágyák, s a vegyipari szennyvíz talajvízbe és folyókba kerülése, valamint a vegyszer- és olajszállító hajók baleseteinek következtében. A nitrogén erős algásodást eredményez a mélyvízben, s ez mérgező hatással van a halakra. Bővülnek az oxigén-mentes halálzónák: területük már most eléri a 246 000 négyzetkilométert!
  • A domináns ragadozófajok szárazföldi szállítása és más tengerekbe/tavakba helyezése -ami bevett gyakorlat- további fajpusztuláshoz vezet.

Eltűnhet a krill-hal is

A tengeri élővilág egyik leggazdagabb fehérje-hordozója, a krill, ez a garnéla-szerű, gerinctelen tengeri állat, mely a déli-sarkkör vizeiben él, és a jégtakarók alatti vízben lévő algákból táplálkozik, szintén veszélyben van. Méghozzá kétszeresen: a vízhőmérséklet változása miatt az alga-telepek máshogy nőnek, mint régen, másrészt az emberi gasztronómia is felfedezte magának a krillt és alaposan csapolja az állományt.

A krillt ha keresnénk sem találnánk az étlapon, mert nem önmagában esszük: az élelmiszeripar használja, s a mirelit hal-rudacskákba töltik, hogy növelje a termék tápértékét. A krill mindenféle állat, pingvinek, bálnák, halak étrendjének alapja. így ha létszáma visszaesik, azzal az egész tengeri tápláléklánc sérül. Az óceanológusok és biológusok nem tudják pontosan, mekkora a krill-állomány: a New York Times szerint a becslések 100-tól és 500 tonnáig terjednek. Legnagyobb halászóik a déli tengereken Norvégia és Kína vállalatai.

Eközben bezárt az utolsó szardínia-feldolgozó üzem is az USA-ban, mert nincs már elegendő állomány e fajtából és a törvény korlátozza a kifogott mennyiséget - ráadásul a gasztronómia világában is kiment a divatból.

Öko-lábnyom után hal-lábnyom
Az egy főre jutó halfogyasztás Kínában 2 kilogrammal nőtt 2001 és 2007 között, állítja Doog Woodring, a Matter Network munkatársa. Ez önmagában nem hangzik drámainak, de ha megszorozzuk a lakosság létszámával, 1,3 milliárddal, már rögtön látszik, mekkora felszívó ereje van a kínai halpiacnak. A sushi divatja világszerte terjed, és még a haltelepeken nevelt állománynak is hatalmas ”hal-lábnyomot” ró a bioszférára, hiszen a tonhalakat is kisebb halakkal kell etetni. E célra évente 30 millió tonna kishalat vesznek ki a tengerekből.

Véleményvezér

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába 

Bevásárlóturizmusra spekulál egy román vállalkozó.
Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat

Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat 

Nincs következménye az uniós pénzek széthordásának.
Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni

Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni 

Nyolc éve nem veszik észre az egészségbiztosítónál az inflációt.
Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból

Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból 

Becsapott a villám a Fideszbe.
A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest

A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest 

Szomorú statisztika a mobilpiacon.
Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra

Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra 

Meglepetésre ébredt egyik reggel a polgármester.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo