Vészesen szűkül a világ halállománya

A Föld kétharmadát víz fedi. És benne a halfajták éppúgy pusztulnak a túlzott halászatnak "köszönhetően", mint a táplálkozási lánc alapját képező fitoplankonok a tengerek felmelegedése miatt. Az 1950-es szinthez képest 40 százalékkal kevesebb plankton található a sós vizekben.

Magyar Péter lenne jobb a gödörben lévő magyar gazdaságnak vagy Orbán Viktor?
Nem lesz baj abból, hogy a nyugdíjmegtakarításokat ingatlancélra is el lehet költeni?
Online Klasszis Klub élőben Felcsuti Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2024. november 28. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A földi élővilág felét(!) kitevő planktonok közel száz éve pusztulnak, de kihalásuk 1950 után gyorsult fel igazán, amikor ugrásszerűen növekedni kezdett az üvegházgázok kibocsátása. A mikroszkopikus nagyságú lények tömeges kihalása miatt az elmúlt 13 év műholdas felvételein már látható, hogy a tengerek zöldből kék színre váltanak, jelentette a Discovery News.

Zöld tenger kell, nem kék!

A huszadik század folyamán évente 1 százalékkal csökkent a planktonok száma a világ 8 nagy óceánjában (a 10 óceán közül), a pusztulás a sarkköröknél a legnagyobb. A tudósok nem tudják pontosan megállapítani a folyamat okát, de gyanítják, hogy a globális felmelegedés fontos kiváltó okként közrejátszik benne: a planktonok eltűnése ugyanis a melegebb vizekben a legerősebb, mivel itt kevesebb tápanyag jön fel a mélyből a felszínre.

A plankton a klímafolyamatok aktív résztvevője is, mivel felszívja, magába építi a szén-dioxidot. Tömeges kihalásuk tehát csökkenti esélyeinket a klímaváltozás megfékezésében.

Halpusztulás

Ha kevesebb a plankton, a halak sem tudnak táplálkozni. Márpedig a globális halállományt már évek óta súlyosan tizedeli az emberi fogyasztás: 2002-ben az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete (FAO) azt állította, a világ vizeinek 75 százalékában túlhalásszák az állományt, vagyis fenntarthatatlan sebességgel és mennyiségben fogják ki a halakat, amivel egyre több faj kerül közel a kipusztuláshoz. Az Észak-Atlanti óceán halászata már össze is omlott, állapította meg az ENSZ tagszervezete.

A napokban zárul le az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) Biodiverzitás-világtalálkozója Japánban. A Nagoyában megrendezett csúcson borúlátó adatokat és jövendöléseket hoztak nyilvánosságra:

  • 2050-re a világon mindenütt jelentősen visszaesik a halászat, és már csak a kis halakat leszünk képesek nagyobb számban kifogni.
  • 2100-ra a hőmérséklet olyan szintre emelkedik, amely végzetes hatással lesz a korallszigetekre és más hőmérséklet-érzékeny tengeri élőlényekre.
  • Az óceánok nitrogén-szintje tovább nő, főleg a mezőgazdaságban használt trágyák, s a vegyipari szennyvíz talajvízbe és folyókba kerülése, valamint a vegyszer- és olajszállító hajók baleseteinek következtében. A nitrogén erős algásodást eredményez a mélyvízben, s ez mérgező hatással van a halakra. Bővülnek az oxigén-mentes halálzónák: területük már most eléri a 246 000 négyzetkilométert!
  • A domináns ragadozófajok szárazföldi szállítása és más tengerekbe/tavakba helyezése -ami bevett gyakorlat- további fajpusztuláshoz vezet.

Eltűnhet a krill-hal is

A tengeri élővilág egyik leggazdagabb fehérje-hordozója, a krill, ez a garnéla-szerű, gerinctelen tengeri állat, mely a déli-sarkkör vizeiben él, és a jégtakarók alatti vízben lévő algákból táplálkozik, szintén veszélyben van. Méghozzá kétszeresen: a vízhőmérséklet változása miatt az alga-telepek máshogy nőnek, mint régen, másrészt az emberi gasztronómia is felfedezte magának a krillt és alaposan csapolja az állományt.

A krillt ha keresnénk sem találnánk az étlapon, mert nem önmagában esszük: az élelmiszeripar használja, s a mirelit hal-rudacskákba töltik, hogy növelje a termék tápértékét. A krill mindenféle állat, pingvinek, bálnák, halak étrendjének alapja. így ha létszáma visszaesik, azzal az egész tengeri tápláléklánc sérül. Az óceanológusok és biológusok nem tudják pontosan, mekkora a krill-állomány: a New York Times szerint a becslések 100-tól és 500 tonnáig terjednek. Legnagyobb halászóik a déli tengereken Norvégia és Kína vállalatai.

Eközben bezárt az utolsó szardínia-feldolgozó üzem is az USA-ban, mert nincs már elegendő állomány e fajtából és a törvény korlátozza a kifogott mennyiséget - ráadásul a gasztronómia világában is kiment a divatból.

Öko-lábnyom után hal-lábnyom
Az egy főre jutó halfogyasztás Kínában 2 kilogrammal nőtt 2001 és 2007 között, állítja Doog Woodring, a Matter Network munkatársa. Ez önmagában nem hangzik drámainak, de ha megszorozzuk a lakosság létszámával, 1,3 milliárddal, már rögtön látszik, mekkora felszívó ereje van a kínai halpiacnak. A sushi divatja világszerte terjed, és még a haltelepeken nevelt állománynak is hatalmas ”hal-lábnyomot” ró a bioszférára, hiszen a tonhalakat is kisebb halakkal kell etetni. E célra évente 30 millió tonna kishalat vesznek ki a tengerekből.

Véleményvezér

Bécsben olcsóbb lakni, mint Budapesten

Bécsben olcsóbb lakni, mint Budapesten 

A jövedelemhez képest Bécsben a legolcsóbb a lakhatás egész Európában.
Obszcén szavakkal fideszes nyugdíjas kommandó fogadta Magyar Pétert a miskolci gyermekotthon előtt

Obszcén szavakkal fideszes nyugdíjas kommandó fogadta Magyar Pétert a miskolci gyermekotthon előtt 

A nyugdíjas fizetések nagyon felizgultak Magyar Péter látogatása miatt.
Elképesztő állapotokat talált Magyar Péter egy gyermekvédelmi intézményben

Elképesztő állapotokat talált Magyar Péter egy gyermekvédelmi intézményben 

Az ellenzéki vezető szerint a Fidesz propagandistákat vet be, hogy az emberek ismerhessék meg a valóságot.
Lesújtó adat a magyarok életesélyeiről

Lesújtó adat a magyarok életesélyeiről 

Az elmaradt reformok tragédiája.
Kövér László gigabüntetést osztana az új-zélandi parlamentben

Kövér László gigabüntetést osztana az új-zélandi parlamentben 

Rendet kellene tenni az új-zélandi parlamentben.
Ünnepélyes keretek között adtak át 200 méter felújított járdát

Ünnepélyes keretek között adtak át 200 méter felújított járdát 

Nagy az erőlködés a Fidesznél a sikerélményekért.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo