állat cikkek


A hét ötlete – varjak szedik fel a városban elszórt cigarettacsikkeket

A hét ötlete – varjak szedik fel a városban elszórt cigarettacsikkeket 

Az állatvédők szerint a varjak nagyon okos jószágok. Ezt most be is bizonyítják. Varjakat alkalmaz egy cég az eldobott cigarettacsikkek felszedegetésére egy svéd város közterein - számolt be róla a The Guardian online kiadása.
Panzi Fit Active

Panzi Fit Active 

A Panzi Fit Active termékcsalád nemcsak magyar gyártmányú, de kiváló magyar alapanyagokból is készült, a FitActive NEXT pedig kifejezetten hipoallergén, kedvező árának és megbízható minőségének köszönhetően tökéletes választás lehet kedvencünk számára.
Orángutánokat ölnek meg a csokidért

Orángutánokat ölnek meg a csokidért 

A Greenpeace 2010-ben a KitKatot orangutánujjal helyettesítette egy provokatív reklámjában, tudatosítva a fogyasztókban, hogy nassolásunk állatpusztítással jár. Az élelmiszerekben felhasznált pálmaolaj létrehozásához őserdőket égetnek fel, hogy helyet nyerjenek a hatalmas ültetvényeknek.
Jódolgukban megnőttek a macskák

Jódolgukban megnőttek a macskák 

A vikingek kora óta vagy 16 százalékkal nagyobbak lettek a macskák. Feltehetően azért, mert jobban tápláltak. A Koppenhágai Egyetem kutatója macskacsontok százait vizsgálta meg.
Ha a kutya megharap, arra is fizet a biztosító

Ha a kutya megharap, arra is fizet a biztosító 

A tapasztalatok szerint kevesen tudják, hogy pontosan mire fizethet egy lakásbiztosítás, így baj esetén sokan akkor sem igényelnek kártérítést, ha egyébként jogosultak lennének rá. Az UNION Biztosító blogjából kiderül, mi mindenre lehet jó a lakásbiztosítás.
WWF: hatalmas kihalási hullám közepén vagyunk

WWF: hatalmas kihalási hullám közepén vagyunk 

Közel 45 év alatt 60 százalékkal zsugorodtak a gerinces állatok populációi, 22 százalékkal kevesebb az emlősök számára alkalmas élőhely – derült ki a WWF Élő Bolygó Jelentéséből.
Kiemelt támogatást kapnak a húsmarha-tenyésztők 2020-ig

Kiemelt támogatást kapnak a húsmarha-tenyésztők 2020-ig 

Állatbetegségek megelőzésére, vemhes üszők állategészségügyi szolgáltatásaira, állati hulla ártalmatlanításra és tenyésztésszervezési célok támogatására különítenek el állami forrásokat.
Új Nébih-rendelet a afrikai sertéspestis miatt

Új Nébih-rendelet a afrikai sertéspestis miatt 

Módosultak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt korlátozás alá vont területek, valamint megváltoztak az ártalmatlanított disznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai a (Nébih) honlapján pénteken megjelent új országos főállatorvosi határozat szerint.
Esőerdők felégetéséhez vezetett a környezetvédelemre szánt uniós szabály

Esőerdők felégetéséhez vezetett a környezetvédelemre szánt uniós szabály 

A Levegő Munkacsoport azt kéri a magyar kormánytól, hogy az európai energiaügyi miniszterek ülésén álljon ki azért, hogy a pálmaolajból készített üzemanyag ne számítson megújuló energiaforrásnak. Egy uniós jogszabály hatására csaknem ötszörösére nőtt közel tíz év alatt környezetpusztító pálmaolaj mennyisége az üzemanyagokban egy uniós jogszabály hatására.
Etikus divat: egyre több márka tiltja be a szőrmét

Etikus divat: egyre több márka tiltja be a szőrmét 

Az állatvédő szervezetek évtizedek óta kampányolnak a prémes öltözetek ellen. A nagy brandek végre meghajolnak a nyomás előtt, de elsősorban amiatt, mert az új generáció ízlése már másmilyen. Nekik nem kellenek bundák és prémes ujjú vagy nyakú kabátok.

A hús előállítása közben egy állatnak sem esett bántódása 

Kutatók már közel járnak a laborban növesztett hús megalkotásához, pár év múlva bolti forgalomban is megjelenhet a mesterséges hús, az amerikai törvényhozás már foglalkozik az esetleges engedélyezéssel.

Sertéseknek építettek óriási lakótelepet 

Komplett lakótelepet építettek Kínában egy megaberuházással, hogy ott sertéseket hizlaljanak. Az emeletes épületekből álló blokkban a tervek szerint évente akár 800 ezer disznó is születhet majd. A hatalmas telep létrehozásának célja a növekvő lakosság igényeinek kielégítése, de a koncentrált termelés komoly állat- és humánegészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Sertéspestis: nem veszélyes a magyarországi disznóhús 

Az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése után is biztonságosak a hazánkban előállított húsok és húskészítmények, közölte a Nemzeti Agrárkamara. A kórokozót kizárólag vaddisznókból mutatták ki, és a vírus emberre egyébként is veszélytelen.

Állatkert-világtalálkozót tartanak Budapesten 

Budapesten találkoznak április 30. és május 4. között a világ állatkerti szervezeteinek vezetői, akik az ötnapos világtanácskozás kísérőprogramjai során megismerhetik a budapesti és veszprémi állatkerteket, valamint a Hortobágyi Nemzeti Parkot is.

Az európai méhfajták felét a kipusztulás fenyegeti 

A globális élelmiszerellátás múlik rajtuk, hiszen az élelmiszernövények nagy része beporzást igényel. Nemcsak a neonikotinoid-alapú rovarirtószerek miatt pusztulnak. A mézelő méhek elveszik a vad beporzó fajoktól az élelmet.

Már a bálnák és a cápák is áldozatai a tengeri plasztikszemétnek 

Az italos palackjaink és műanyag dobozaink összetöredezett darabjai bekerülnek a bálnák és a cápák által beszívott tengervízbe, s eltömítik testük belső járatait. Egyre több döglött bálna sodródik partra, gyomrukban nagy mennyiségű plasztikszeméttel.

Jöhetnek a GMO állatok 

A CRISPR génszerkesztő technológia által lehetővé vált, hogy az állatfajok egyes tulajdonságai gyakrabban forduljanak elő a populációban, vagyis nagyobb számban öröklődjenek. A tulajdonságok effajta felerősítése akár invazív fajjá erősíthet egy-egy állatfajt, s egész ökoszisztémákon érződhet ennek hatása. Akár kormányok is pereskedhetnek egymással emiatt.

GMO: már örökölhető tulajdonságokat is módosítanak 

Amerikában az elmúlt hetekben először voltak képesek génszerkesztéssel élő embrión olyan tulajdonságokat megváltoztatni, ameéyek már átörökíthetők az utódokra. GMO-nak számítson-e a génszerkesztett kukorica? Segíthetik-e génszerkesztett sertések a szervátültetésre várókat? Állásfoglalást adott ki az európai tudományos akadémiák tanácsadó testülete.

Oscar díj után szabadon: lesújtó és felemelő film a fajpusztulásról 

A delfinvadászatot leleplező The Cove című filmjéért Louie Psihoyos megkapta az Oscar díjat. Most még látványosabb és ambiciózusabb alkotással jelentkezett: a Racing Extinctiont a Thesszaloniki Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.

Betiltanák a tudósok a génszerkesztő programot 

Egy új eljárás lehetővé teszi, hogy a géneket úgy módosítsák, ahogy a szövegszerkesztő variál a szavakkal. Embereken is használható a módszer örökletes betegségek kiküszöbölésére.

Közeleg a tömeges fajpusztulás a tengeri bányászat miatt 

Küszöbön van a tengeri ökoszféra történetének egyik nagy fajpusztulási hulláma. Öröm az ürömben: bár a folyamat nem visszafordítható, még mindig van rá idő, hogy a károk mérsékeljük, ha gyorsan beavatkozunk. A sós vizű ökoszisztémák egészsége regenerálható.

Hálásak lehetünk a városi hangyáknak? 

Nem is olyan rossz dolog a hangyainvázió. New York hangyái évente 60 000 hotdognak megfelelő élelmet fogyasztanak el. Legalább ez a mennyiség sem a szeméttelepen végzi.

Négylábú segítség a munkában 

Oldják a stresszt, hatékonyan simítják el a konfliktusokat, csökkentik a vérnyomást és gyakran teremtenek vidám hangulatot az irodában - hogy mi ez a csoda? Hát a kutyák! Ráadásul még törvények sem tiltják a munkahelyre vitelüket: így gyakorlatilag a munkáltató dönti el, hogy az ésszerűség szabályait szem előtt tartva magunkkal vihetjük-e alkalomadtán kedvenceinket a munkahelyre.

Kisállat, nagy biznisz! 

Éves szinten mintegy harmincmilliárd forintot költünk háziállatainkra, állateledelre, gyógyszerre kiegészítőkre. Kevesen tudják, de a hazai piacon kapható eledelek jelentős része magyar termék, Magyarország ugyanis állateledel-gyártó nagyhatalom, a termelés jelentős része pedig exportra kerül.

Miért nem tiltjuk be a méhgyilkos szereket? 

Az elmúlt évtizedben világszerte felgyorsult a méhek pusztulása. A titokzatos jelenséget eddig nem tudták teljes egészében megmagyarázni, bár egyes kutatások hajlanak arra, hogy a rovarirtó szerek állnak a háttérben. Anglia és Németország tartózkodása miatt viszont Brüsszelben nem szavazták meg azt a jogszabályt, mely korlátozná a releváns rovarirtó-szerek használatát.

”Támadó fajok” pusztítanak az unióban 

A nem őshonos növény- és állatfajták behozatala évente 16 milliárd dollárnyi kárt okoz az unió gazdaságának, derült ki egy új tanulmányból. Legalább 1500 idegen fajta pedig kifejezetten veszélyezteti az őshonos fajok fennmaradását.

Kedvezhet a maláriának a klímaváltozás 

A maláriát és gombás megbetegedéseket okozó mikroorganizmusok meglepően jobban alkalmazkodnak a hőmérséklet-változásokhoz, mint az állatok, amelyek sejtjei táplálják őket, derült ki egy új tudományos kutatásból.

Marhából és birkából több van 

A főbb állatfajok közül az elmúlt félév során a szarvasmarhák és a juhok száma emelkedett, a sertéseké csökkent. A baromfifélék állománya a szezonalitásnak megfelelően változott.

Még lehet kérni támogatást az anyatehenekre 

Még július 31-ig igényelhető a termeléshez kötött anyatehén-tartási támogatás. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) illetékes megyei kirendeltségéhez kell eljuttatni. 

Jön a "műhús" 

A lakosság növekvő húsigényét mesterségesen, sejttenyésztéssel előállított hússal elégítenék ki a biomérnökök. Egy őssejtből ideális esetben száztíz kilogramm "állatmentes" húst is létre lehet hozni.

Több disznót szeretne a kormány az országban 

A jövő évi költségvetésből 2,6 milliárd többlettámogatást nyújt a kormány a sertéságazat erősítésére - jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Magyar Állattenyésztők Szövetségének közgyűlésén Herceghalomban.

Éttermi koszt a háziállatoknak? 

Alapjaiban akarja megváltoztatni egy önkéntes csapat azt, amit az ételmaradékok újrahasznosításáról gondolunk. Pet it néven nyílt mozgalmat indítottak, hogy a helyi éttermek konyhai maradékai eljussanak a közelben lakók háziállataihoz, ezáltal csökkentve a környezet és a gazdik pénztárcájának terhelését. A pet it mozgalom a fenntarthatóságra és a könnyű terjesztésre törekszik, így a „kecske" jól lakik, a „káposzta" pedig nem kerül a kukába.

Halált okozó szemetelés  

A természetben elhajigált ásványvíz-palackok, nejlonszatyrok apró darabokra bomlanak, az állatok tévedésből tápláléknak nézik ezeket, s belehalnak a műanyag rendszeres fogyasztásába. Földrajzi helytől függetlenül, világszerte nagy állatállományok pusztulnak el a szabadban a turisták gondatlan szemetelése miatt.

Növényvédőszerek miatt tizedelődik a sün-populáció 

Veszélyeztetett fajjá vált a sün Nagy-Britanniában, 15 éven belül akár teljesen eltűnhet a kertekből. A sün azon tíz faj között van Nagy-Britanniában, amelyek populációja a legnagyobb mértékben esett vissza az elmúlt száz évben.

Veszélyben az oroszlánfókák 

A ritka új-zélandi oroszlánfókák évről évre kevesebb borjat hoznak világra. Új-zélandi kutatók most rájöttek a jelenség okára: a halászok egyszerűen kifogják az állatok orra elől azok táplálékát.

Radioaktív húst találtak a japán piacon 

A japán közegészségügyi hivatal képviselői igyekeztek elbagatellizálni a veszélyt, ám a héten felfedezett radiokakítv húsok forgalomban vannak Fukushimában és minden bizonnyal nem kis számmal vásárolták meg és fogyasztották el ezeket. A CNN hírtelevízió értesülése szerint 6 piacon is találtak az ellenőrök céziummal szennyezett marhahúst.

Veszélyeztetetté nyilvánítottak két tonhal-fajt 

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a kihalófélben lévő déli kékúszójú tonhal mellé két másik tonhalfajt is felvett a veszélyeztetett fajokat tartalmazó vörös könyvbe. A döntést globális felmérés előzte meg: e két faj létét túlhalászat fenyegeti.

Magyar kolbászban is találtak E.coli baktériumot! 

Magyarországi húsboltból származott az a füstölt kolbász, amelyben E.coli baktériumot mutattak ki júniusban Ausztriában, de más törzshöz tartozik, mint a járványt okozó, és megbetegedést sem okozott - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH).

Kutya az irodában: A boldog munkahely titka? 

Az állatok társasága jó hatással van a közérzetre, csökkenti a stresszt, a róluk való gondoskodás közösségformáló erővel bír, így munkahelyi jelenlétük növelheti a dolgozók elégedettségét és teljesítményét. A munkahelyi állattartás előnyeit egyre inkább elfogadja a köztudat, ennek intézményi feltételei viszont még gyerekcipőben járnak hazánkban. Ahhoz, hogy a közös munka mindenki számára öröm legyen, több feltételnek is teljesülnie kell.

Élőhelyeket rehabilitálnak a Fertő tó vidékén 

Komplex élőhely-rehabilitációs program kezdődött a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, amelyet 368 millió forinttal támogat az Európai Unió és a magyar állam. A Hanságban, a Fertő vidékén és a soproni hegyekben megvalósuló beruházásokkal a különböző fajok korábban megszűnt élőhelyeit rekonstruálják, s ezzel hozzájárulnak életesélyeik növeléséhez.

Egy nap a kutyánkkal! 

Május 21-én, szombaton 11 órakor megmozdul a kutyás társadalom. Az immár hagyományosnak nevezhető kutyás futóversenyen idén postás futamot is rendeznek. A Pedigree® Örökbefogadási Program sátránál lehetőség lesz gazditeszt kitöltésére, kutya örökbefogadásra, és egy kötetlen beszélgetésre Hegyi Barbarával, a kampány nagykövetével, de az örökbefogadott kutyák futamának győztesei is itt vehetik majd át díjaikat a színművésznőtől.

Videó: szabadon engedték a viperákat! 

Hetven fokozottan védett rákosi viperát bocsátottak szabadon a faj egyik utolsó magyarországi előfordulási helyén, a Kiskunságban. A korábban mesterséges körülmények között nevelt kígyók ezzel csatlakoztak a már közel 600 egyedből álló vadonélő hazai állományhoz. A tavaly kibocsátott 30 kígyóval együtt már 100-ra nőtt a védelmi programban nevelt, de már szabadon élő viperák száma.

Védett állatfajok vadászatát engedélyezné Orbán helyettese 

A közelmúltban nagy vihart kavart Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke levele a vidékfejlesztési miniszterhez, amely szerint tegyen vadászhatóvá több védett madár és emlős fajt. Történik ez akkor, amikor az Európai Unió értékelése szerint az elmúlt 10 évben -számos intézkedés ellenében- nem sikerült megállítani a biológiai sokféleség hanyatlását, természeti értékeink pusztulását. Az értékelés kapcsán az Unió világossá tette, hogy a természeti értékek megóvása az Unió prioritásai közé tartozik. Úgy tűnik, Semjén nem tartja ehhez magát.

Itt a metánmentes hamburger 

"Ki gondolta volna, hogy a hamburgerek tönkretehetik a földgolyót?" tette fel némileg túlzóan a kérdést a Newsweek. A neves amerikai hetilap címlapsztoriban foglalkozott a környezetbarát hamburger gondolatával. Az állattenyésztés rettentően nagy üvegházgáz-kibocsátással jár. Nem is tujduk, hogy a hamburgerünk milyen nagy légszennyező.

Szemétsziget az óceán közepén 

Nagy döbbenetet okoztak azok a híradások, és főleg fotók, melyek a Csendes-óceánon lebegő szeméthegyről tudósítottak néhány éve. A legújabb beszámolók szerint a vízen éktelenkedő szeméttömeg kisebb annál, mint ahogy beharangozták. Tény, hogy nagy mennyiségű műanyag csomagolás és használati tárgy úszik a hullámokon. Jóval veszélyesebbek az óceáni élővilágnak a milliméteres kis műanyagdarabok.

Vészesen szűkül a világ halállománya 

A Föld kétharmadát víz fedi. És benne a halfajták éppúgy pusztulnak a túlzott halászatnak "köszönhetően", mint a táplálkozási lánc alapját képező fitoplankonok a tengerek felmelegedése miatt. Az 1950-es szinthez képest 40 százalékkal kevesebb plankton található a sós vizekben.

Évi 100 millió dollárt kaszál a tiltott japán bálnavadászat 

A japán kormány támogatását élvező szigetországi bálnavadászat hamis indokkal, tudományos vizsgálatra és a kulturális szokások megőrzésére hivatkozva mészárolja le az állatokat. Az évek óta nemzetközi felháborodás keltő programot továbbra sem szankcionálja az illetékes nemzetközi szervezet.

4 tonna állateledel gyűlt össze a Pedigree akciója során 

"Egy tál eledel" néven indult idén májusban az a Facebook kampány, mely során a Pedigree Örökbefogadási Program Facebook klubtagjai csatlakozássukkal fejenként egy tál állateledellel járulnak hozzá a menhelyi kutyák helyzetének javításához.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo