hirdetés

Már a bálnák és a cápák is áldozatai a tengeri plasztikszemétnek

Az italos palackjaink és műanyag dobozaink összetöredezett darabjai bekerülnek a bálnák és a cápák által beszívott tengervízbe, s eltömítik testük belső járatait. Egyre több döglött bálna sodródik partra, gyomrukban nagy mennyiségű plasztikszeméttel.
hirdetés

Többször is írtunk már arról, hogy a halak tápláléknak hiszik a tengerben úszkáló, összetöredezett műanyagdarabokat, elfogyasztják őket és tömegesen pusztulnak el tőlük. Viszonylag kevés kutatás koncentrált eddig a nagy testű tengeri élőlényekre, pedig ezek is óriási veszélyben vannak civilizációnk műanyagszemetétől. (A szemetelés ellen szatyoradóval is próbáltak védekezni.)

Amerikai, ausztrál és olasz kutatók a Trends in Ecology and Evolution című tudományos folyóiratban tették közzé vizsgálataik eredményét.

A szűrőlapok segítségével táplálkozó fajok, mint például a bálnák és a cápák köztudottan nagy mennyiségű tengervizet engednek testükbe, s az említett filterek segítségével szűrik ki a folyadékból a táplálékot, a planktonokat. Gyakran több köbméternyi tengervizet is megszűrnek így, hogy hozzájussanak a szükséges élelemadaghoz.

Kép: Pixabay

A mikroplasztik szabadon áramlik a tengerben és ezek az állatok a műanyag darabokat is beszívják. A hosszúszárnyú bálnák, a szürke bálnák és a kék bálnák testében ezek az apró darabok eltömítik a létfontosságú belső járatokat, megakadályozva, hogy ezek a fajok tápanyagokat vegyenek magukhoz.

A mikroplasztik olyan műanyagdarabokat jelent, melyek öt milliméternél rövidebbek. A műanyagnak ráadásul mérgező hatása is van. A nagy testű tengeri élőlények populációját már eleve tizedeli a szervezett bálnavadászat, de a plasztikszennyezés még tovább növeli a tömeges kipusztulás kockázatát.

(The Guardian)

hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo