hirdetés

Etikus divat: egyre több márka tiltja be a szőrmét

Az állatvédő szervezetek évtizedek óta kampányolnak a prémes öltözetek ellen. A nagy brandek végre meghajolnak a nyomás előtt, de elsősorban amiatt, mert az új generáció ízlése már másmilyen. Nekik nem kellenek bundák és prémes ujjú vagy nyakú kabátok.
hirdetés

Egyes aktivisták úgy vélik, hogy egy fenntartható világban nemcsak az ökoszisztémákat kell védeni, de azok lakóit, az állatokat is. Vagyis nem mészároljuk le őket esztétikai okokból, hogy a tollaikkal ékeskedjünk, illetve a bőrükkel és a bundájukkal. Legfeljebb önfenntartás céljából ölhetjük meg őket, tehát a húsuk elfogyasztása végett - bár sokan ezt is helytelenítik.

A divatipar egyes köreiben régóta hangoztatott vélekedés, hogy a bundák és prémek nem píszík (PC: politically correct). A '90-es években sztármodellek csoportban pózoltak meztelenül New Yorkban köztéren, hogy tiltakozzanak a bundák viselése ellen. Az ilyen megmozdulások mögött rendszerint a médiatudatos PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) nevű állatvédő szervezet állt.

Tüntet a PETA
(fotó: PETA)

Úgy tűnik az állatvédők újabb bástyát foglaltak el, hiszen a Versace és a kiegészítőket gyártó Furla is csatlakozott azon márkákhoz, melyek felhagynak a szőrmék használatával.

Donatella Versace a The Economist 1843 nevű magazinjának adott interjújában jelentette be, hogy felhagy a prémes termékek tervezésével és értékesítésével. A Furla közölte, Cruise 2019-es kollekciójától kezdődően minden szőrmét műszőrmével váltanak ki mind a női, mind a férfiöltözetekben.

Variációk egy témára
(fotó: PETA)

Bőrruhákat sem?

A világhírű tervező, Stella McCartney -Sir Paul McCartney lánya- már régóta "vegetáriánus filozófiát" követ nemcsak az étrendjében, de az üzletben is: vagyis nem fogadja el az állatok lemészárlását. Kollekcióiban nem szerepel sem bunda, sem bőr, de még toll sem.

A márkák rendszerint akkor szánják rá magukat a szőrmés termékekkel való szakításra, ha -hála az okostelefonok videókameráinak- felvételek készülnek valamilyen farmról, ahol kegyetlenül bánnak az állatokkal. A Hermés is megszívta néhány éve, amikor felkerült a netre egy videó egy aligátorfarmról, mely a cég ellátási láncában szerepelt.

Cukiság - komoly üzenettel
(fotó: PETA)

2018 májusa pedig úgy kezdődött, hogy a Gap, a Banana Republic, az Old Navy (ez a kettő a Gap tulajdona), a H&M és a Zara is bejelentette, kivonja az angóragyapjú-szövetet a termékskálájából, miután a PETA közölte, az angórakecskékkel kegyetlenül bánnak 12 dél-afrikai farmon (erőnek erejével tuszkolják őket és túl kapkodva nyírják a bundájukat, ezért megsérülnek a jószágok). A szervezet ennek alátámasztására videót is közzétett. A Dél-Afrikai Köztársaság adja az éves globális angóragyapjú-output több mint felét. A Zara 2020-tól nem árusít angóragyapjút tartalmazó divatcikkeket.

A PETA alelnöke, Dan Mathews egyébként úgy üdvözölte Donatella Versace döntését, mint "jelentőst áttörést együttérző divat" megteremtéséhez vezető úton, ugyanakkor máris megragadta a lehetőséget, hogy a következő áttörésért kampányoljon: szeretne bőrmentes kollekciót látni a Versace divatháztól.

Sokkoló látvány a nemes cél érdekében.
(fotó: PETA)

A következő márkák hagytak fel a szőrmék, bundák használatával: Giorgio Armani, Gucci, Donna Karan/DKNY, Calvin Klein, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Stella McCartney, Michael Kors, Vivienne Westwood, Hugo Boss, Jimmy Choo, Maison Margiela, Yoox Net-a-Porter.

(Reuters, CNNMoney)

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo