A miniszter megerősítette: a tárca dolgozik a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy bevezetésén, amely garanciát jelent a vásárlók számára, a tervek szerint karácsonyra már a boltokba kerülhetnek az első védjegyes termékek - írja a tárca közleménye.
A szaktárca közölte: a földművelésügyi miniszter szerint a Tisza tó környéki települési önkormányzatok, vadásztársaságok, vízügyi szervek, a Hortobágyi Nemzeti Park és a minisztérium összefogása évről évre látványos eredményeket hoz a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkájában.
A szaktárca 100 millió forinttal támogatja a halak élőhelyének és ívóhelyének fejlesztését, 2017-ben 11 millió forint jut országosan az invazív, halfogyasztó kárókatona-állomány visszaszorítására - írja az FM.
Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) elnöke szerint a halhús áfájának 5 százalékra csökkentése 15 százalékkal csökkentheti a halárakat. Az ágazat legnagyobb problémája, hogy a sertés- és a baromfihús áfájának csökkentésével versenyhátrányba került.
A sertéshús áfája 2014-től, a baromfihús áfája 2017. január 1-től csökkent 5 százalékra. A sertéshús áfakulcs csökkentés indokaként szerepelt az ágazat hazai szereplőinek támogatásán túl az áfacsalások visszaszorítása is, nevezetesen ha alacsonyabb az adóteher kevésbé éri meg az áfá-t elcsalni.