Világsiker a szeméten játszó zenekar

A szeméttelepi guberálók nyomornegyedében gondolt egy nagyot egy zenetanár és a hulladékból hangszereket kezdett készíttetni egy helyi lakossal. A környékbeli gyerekekből szimfonikus zenekart verbuvált - showjuk hetedhét országra szóló siker lett. A sikertörténetet bemutató Landfillharmonicot a Thessaloniki Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.

Az emberek szeretik az inspiratív sikertörténeteket. Amikor egy alulprivilégizált, rossz életkörülmények között élő személy vagy csoport felküzdi magát a szegénysorból, megvalósítja céljait. A Landfillharmonic című film pont ilyen történetet követ nyomon. Nem csoda, hogy nyitófilmnek választották a fesztivál szervezői.

Én és a hangszerem

Az amerikai-paraguay-norvég-brazil koprodukcióban készült film forgatásával éveket töltöttek el alkotóik, hiszen ott voltak kamerájukkal, amikor a szimfonikus zenekar-alapítás még csak egy őrült ötlet volt, a nagyérdemű előtti bemutatkozás, a világi érvényesülés egy nyomornegyedi álom - s mint olyan, megvalósíthatatlannak tűnt.

És ez még nem is a szeméttelep. Csak a nyomornegyed egyik utcája.
(fotók: www.landfillharmonicmovie.com)

Paraguay fővárosában, a 2 millió lakosú Asunciónban naponta 1500 tonna szemét keletkezik. A város melletti szeméttelepen guberálók egész serege él. 2500 család megélhetését biztosítja a turkálás.

A szeméttelep közelében meghúzódó szegénynegyedben összetákolt viskókban laknak az emberek. Siralmasak a körülmények. Ez a mélyszegénység, dél-amerikai módra. (Bár meg kell jegyezni, a szereplők sosem panaszkodnak arról, hogy nem lenne ételük vagy pénzük.)

Itt támadt az az ötlete Favio Chaveznek, hogy új módszerekhez folyamodik a klasszikus zene megkedveltetéséhez. Mivel egy rendes hegedű megvétele több pénzbe kerülne, mint amennyit egy-egy család viskója ér, a famíliák életében áthömpölygő anyagforgalomban látott fantáziát. Miért ne lehetne a hulladékból hangszer?

Mélyszegénység latin-amerikai módra

Mókás látni, hogy a hajlított bádogdobozból hegedű és nagybőgő lesz (a húrokat étkezésre használt villa tartja, abba fűzik be), a fémcsövekből trombita, a röntgen-felvételből dob! Újabb bizonyítéka ez annak, hogy az emberi kreativitás mennyire nem ismer határt. Még a nyomorban sem.

Körömrágósan izgi: készül a hangszer

Van valami megejtő abban, ahogy a furán kinéző hangszerekből felcsendülnek az évszázadok óta ismert klasszikus melódiák. Ez az a pillanat, amikor létrejön a varázs: a művészet átlényegíti, megnemesíti a matériát. Sőt nem akármilyen anyagot: a szemetet.

Átszellemül a hulladék...

Igaz, a hangzás olykor kicsit amatőr jellegű, de ez nem azért van, mert esetleg hamisak lennének a hangszerek. A húrok jól vannak hangolva, a furcsa hangzás oka, hogy Beethoven vagy Mozart örökbecsű dallamait úgy adják elő, hogy gitár is helyet kap a zenekarban.

A zenekar célja eredetileg csak annyi volt, hogy felléphessenek a Rio + 20 környezetvédelmi konferencián. Ez sikerült.

Árukapcsolás: zene és mosoly

Aztán a Megadeth heavy metal együttes gitárosa, David Ellefson is ellátogat a nyomornegyedbe. A hulladékhangszeres zenekar egyik leánytagja és az apja ugyanis nagy Megadeth-rajongók. A lánynak potyognak is a könnyei, amikor viskója küszöbén megjelenik az amerikai zenész. A Megadeth felkéri az együttest, hogy együtt játszhassanak az egyik koncertjükön. Erre turnéjuk denveri állomásán sor is kerül. Ebben az epizódban az vicces, ahogy a kölykök megtanulják metálosan rázni a fejüket meg csápolni a karjaikkal.

Egy másik műremek

Amiképp a film hallgat arról, hogy vajon nyomorogtak volna főszereplői a zenekar befutása előtt, úgy arról sem esik szó, vajon milyen honoráriumokat kaptak. Pedig látjuk, ahogy eljutnak Japánba, Amerikába. Kisemmizték őket az impresszáriók vagy tisztességes fellépti díjban részesültek?

Lehetséges, hogy az előbbi történt, ugyanis amikor 2014 júniusában az Asunciónt keresztbe szelő Paraguay folyó kiáradt és az árvíz elöntötte az egész szegénynegyedet, a családok a kamera előtt keseregnek. Nyilván nincs pénzük ingatlant venni.

A YouTube-on az együttes több fellépése is megtekinthető.

A világsikerű zenekar

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo