Film cikkek


Az HBO bemutatja, hogyan készült a COVID-19 vakcina - főszereplő Karikó Katalin

Az HBO bemutatja, hogyan készült a COVID-19 vakcina - főszereplő Karikó Katalin 

Világsztárrá vált 2021-ben Karikó Katalin. A hírvivő RNS úttörőjének alakját Sarah Paulson, az Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő formálja meg az HBO készülő sorozatában. A magyar biokémikus a Covid-19 vakcinák kifejlesztésének egyik hőse.
Felpörgött a magyarországi filmgyártás

Felpörgött a magyarországi filmgyártás 

Hogy a lendület hosszan kitartson, a filmes szakember kínálatnak is lépést kellene tartania.
Őrült árverés: ön mennyit fizetne Indiana Jones egy kalapjáért?

Őrült árverés: ön mennyit fizetne Indiana Jones egy kalapjáért? 

Háromszázezer dollárért (89 millió forintért) kelt el Indiana Jones egyik híres fedora kalapja kedden egy Los Angeles-i árverésen.
Óriási ütés érte a hazai mozikat 2020-ban

Óriási ütés érte a hazai mozikat 2020-ban 

Hazánkban tavaly összesen 161 filmszínház 401 moziterme maradt csak látogatható, a mozik több mint 10 százaléka nem vetíthetett a járvány miatt. A 2020-as 257 ezer mozielőadás közel fele volt az egy évvel korábbinak, és 130 premierfilmmel kevesebbet is mutattak be itthon, mint 2019-ben. A hazai mozik 4,3 millió látogatót fogadtak 2020-ban, 72 százalékkal kevesebbet, mint az azt megelőző évben, jegybevételük pedig közel 71 százalékkal maradt el a 2019. évitől. A hazai filmgyártás is jelentősen megtorpant: 2019-hez képest 16 százalékkal kevesebb egész estés magyar film készült tavaly, a mozikínálatban pedig továbbra is az amerikai filmek domináltak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most publikált kiadványából.
A mesterséges intelligencia jelzi, sikeres lesz-e egy film

A mesterséges intelligencia jelzi, sikeres lesz-e egy film 

A mesterséges intelligencia (AI) még nem látja ugyan a jövőt, de egy új algoritmusa szinte: jelezni tudja, sikeres lesz-e egy tervezett film.
Internet vs. médiaóriások: elmaradt forradalom

Internet vs. médiaóriások: elmaradt forradalom 

A 2000-es évek elején még általános volt az az elképzelés, hogy az internet terjedése, az illegális letöltések és a tartalmak szabad áramlása meg fogja törni a nagy kiadók, stúdiók, médiavállalatok monopóliumát. Ez máig nem történt meg, a nagy médiavállalatok bevételei egyre csak nőnek, és a globális médiapiac centralizáltabb, mint valaha.
Minek töltenénk le, ha van streaming?

Minek töltenénk le, ha van streaming? 

A streaming szolgáltatások egyre népszerűbbek világszerte, az európai országokban a fogyasztók 72%-a ezeket használja ahelyett, hogy megvásárolná és letöltené a videótartalmakat. 
Minisztérium cáfolja, hogy megszűnnének a szinkronos filmek

Minisztérium cáfolja, hogy megszűnnének a szinkronos filmek 

Felesleges a hangulatkeltés, mert nem szűnnek meg a szinkronizált filmek. A cél az, hogy a magyar lakosság idegennyelv-tudását segítve több film legyen elérhető és nézhető eredeti nyelven, felirattal - írja közleményben az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
Ő kereste a legtöbbet, pedig nem is filmezett

Ő kereste a legtöbbet, pedig nem is filmezett 

Hollywood sztárjai közül George Clooney kereste a legtöbbet egy év alatt – holott egyetlen filmben nem játszott, és tv-felvételei sem voltak.
Eladó a világ első filmplakátja

Eladó a világ első filmplakátja 

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban – számolt be róla a The Guardian csütörtökön.

AI tervezné meg a tökéletes trailert 

A 20th Century Fox kutatói a mesterséges intelligencia bevetésével igyekeznek finomra hangolni a filmek csalogató előzeteseit, írja a Bitport.

Nem mutatják be a csirkeszendvicsipart leleplező filmet 

Morgan Spurlock 2004-ben egycsapásra világhírű lett a gyorséttermek kultúráját kipellengérező Super Size Me című dokumentumfilmmel. Ennek folytatásában most a csirkeszendvics-megabiznisz árnyoldalait leplezi le. Pontosabban leplezné. Miután a Twitteren elárulta, hogy a MeToo-kampányban ő is érintett, és bizony nem az áldozati, hanem az elkövetői oldalon, a YouTube elállt a dokumentumfilm forgalmazásától. A film sorsa kétséges.

A DVD-kölcsönzéstől a milliárdokig – a Netflix-sztori 

Az egyszerű DVD-kölcsönzőből 20 év alatt milliárdos lett. A Netflix tulajdonosa hitelből alapította meg cégét, és egyedüli módszerével a zsúfolt piacon is ki tudott törni. A Békehadtest egykori tanára ma az Egyesült Államok egyik leggazdagabb embere.

Az arany ára: emberéletek és környezetszennyezés 

A luxuscikkek iparának nagy vétke, hogy a beszállítói lánc végén álló aranykitermelők gyakran jogsértő milíciák Afrikában. Az arany ezért számos esetben „konfliktusásványnak” minősül. A problémáról a Dirty Gold War című film ad képet, melyet a Thessaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttunk.

Nagy mogulok happolják el a termőföldeket 

A világon mindenütt külföldi nagybefektetők kezében összpontosul egyre több termőföld. Európában éppúgy, mint a harmadik világban. A jelenséget elemző Landgrabbing című filmet a Thessaloniki Dokumentumfilmfesztiválon néztük meg.

Világsiker a szeméten játszó zenekar 

A szeméttelepi guberálók nyomornegyedében gondolt egy nagyot egy zenetanár és a hulladékból hangszereket kezdett készíttetni egy helyi lakossal. A környékbeli gyerekekből szimfonikus zenekart verbuvált - showjuk hetedhét országra szóló siker lett. A sikertörténetet bemutató Landfillharmonicot a Thessaloniki Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.

Oscar díj után szabadon: lesújtó és felemelő film a fajpusztulásról 

A delfinvadászatot leleplező The Cove című filmjéért Louie Psihoyos megkapta az Oscar díjat. Most még látványosabb és ambiciózusabb alkotással jelentkezett: a Racing Extinctiont a Thesszaloniki Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.

Oscar jár a hitelválságért? 

Öt Oscar díjra jelölték A nagy dobás című filmet, mely az amerikai lakáshitelválság keletkezését dolgozza fel és a múlt hét óta a magyar mozikban is látható. A film producere és mellékszereplője, Brad Pitt elfogadhatatlannak tartja, hogy nem kerültek rács mögé a 2007-2008-as gazdasági válság okozói.

Beszólt DiCapriónak a kanadai miniszterelnök 

A filmsztár a cégeket hibáztatta, mert pénzéhségüktől hajtva előidézték a klímaváltozást és tagadják annak létét. Justin Trudeau a befuccsolt kanadai olajhomok-mezők munkanélküli munkásainak védelmében kritizálta DiCapriót.

Akik 2015-ben mentek el: a Nutella-mogul és szendvicsbáró 

Íme listánk második része, melyben sorra vesszük az üzleti élet nagyságait, akik 2015-ben hunytak el. Egy fenntartható világért dolgoztak és értéket teremtettek, vagy a régi profithajhászó paradigmát képviselték? Döntse el Ön.

Filmes helyett igazi természetet tervez az Oscar-díjas mester 

A kultikus rajongásnak örvendő, Oscar díjas anime filmrendező, Hayao Miyazaki hátat fordít a filmkészítésnek és természeti értékeket megőrző parkot hoz létre egy eldugott szigeten. Persze már megrajzolta az első látványterveket.

Az év thrillere: a valóság 

Edward Snowden nyilvánosság elé lépésének lidérces hangulatát kapta el hitelesen Laura Poitras, aki Oscart nyert alkotásáért. A Citizenfour nyitófilmként szerepelt a Tel Aviv-i DocAviv dokumentumfilmfesztiválon, Magyarországon pedig a Titanic Filmfesztiválon debütált.

Zöld sztárok: Julia Roberts komposztálna, Orlando Bloom a ökootthonra esküszik 

Körülnéztünk, kik a leginkább ökotudatos hírességek. Van akik csak újabban ébredtek fel az ökológiai kihívásokra, veszélyekre és válaszoltak rá életmódjuk megváltoztatásával, de van akinél mindez már sok évtizedes szenvedély.

Elzárják a lakáshitelesek elől az üres házakat 

Nemcsak ökológiailag jelentett óriási pazarlást a 2008-ig felpörgő ingatlanboom, mely üresen álló, félkész nyaralónegyedeket hagyott maga után Spanyolországban és másutt. A kész lakóépületekbe beköltözhetnének a kilakoltatott lakáshitelesek. De a polgármesteri hivatalok a bankok pártját fogják.

Leleplező film készült: fukusimai katasztrófa emberközelből 

Túlterhelt hatóságok, inkompetens, három napot késő katasztrófaelhárítás, rothadó hullák. Nincs rá biztosíték, hogy egy másik országban másképp zajlana le az atomreaktor-katasztrófa. A tévéhíradókból nem ismert meghökkentő pillanatokat, mozzanatokat kapott lencsevégre a fukushimai atomreaktor tragédiájáról a helyszínen készült dokumentumfilm, a Nuclear Story, melyet a Thesszaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttuk.

Kevesebb autó, több szeretet - mikor győznek a kétkerekűek? 

A Bikes vs. Cars című angol nyelvű svéd dokumentumfilm annak az esélyét vizsgálja, hogy a kétkerekű életvitel mikor kerülhet be a fősodorba, vagy stílszerűen a középső sávba. A válasz nem túl rózsás: a politikusok továbbra is a fosszilis gazdasági érdekeknek kedveznek. A filmet a kolozsvári Transilvania Filmfesztiválon láttuk.

Sci-fi után itt a kli-fi 

Sok sztár ismert zöld aktivistaként. Robert Redford, Leonardo DiCaprio, Daryl Hannah csak három név közülük. Bár sokat tesznek a környezetért, munkájukban ez nem játszik központi szerepet – nem igazán látjuk őket klímaváltozásról szóló filmekben. Pedig már neve is van a műfajnak: cli-fi, vagy magyarosan kli-fi.

DiCaprio bort iszik és vizet prédikál? 

Az ENSZ Közgyűlésén tartott beszédében a klímapolitika mellett szállt síkra, ugyanakkor magánemberként luxuséletvitel jellemzi és magánrepülőgépeken utazik évente akár két tucatszor is.

Palagáz-kitermelés és szennyezett levegő: az orrvérzés csak a kezdet 

A palagáz-kitermelés nemcsak az ivóvizet szennyezi és teszi használhatatlanná, hanem a környező települések levegőjét is. Idegrendszeri bántalmakat okozó gázok kerülnek a levegőbe – derül ki a Gasland 2 dokumentumfilmből, melyet a kolozsvári Transilvania Filmfesztiválon láttunk.

Vízszennyezés és kémkedés: a gázbirodalom visszavág 

Másfél millió gázkút működik a világban, ennek 35 %-ából szivárog a gáz a talajvízbe a rossz betonszigetelés miatt. A Gasland dokumentumfilm folytatását a kolozsvári Transilvania Filmfesztiválon láttuk.

Klímaváltozás thriller világsztárokkal 

Az egykori amerikai alelnök tulajdonképpen a Kellemetlen igazság (2006) című filmnek köszönheti, hogy Nobel Békedíjat kapott 2007-ben. Mégis nehéz pénzt gründolni a folytatásra, ahogy a klímaváltozásról szóló más dokumentumfilmekre is. Pedig James Cameron, Arnold Schwarzenegger, Matt Damon adják arcukat és nevüket hozzá.

Egy fenntarthatóbb világ hősei 

Hogyan ábrázoljuk a médiában azokat a példamutató figurákat, akik egy fenntarthatóbb világ létrejöttéért küzdenek? Semmiképpen sem ajnározással. Ebbe az egyébként tanulságos hibába esik a The Starfish Throwers című film. A minneapolisi Jesse Roesler alkotását a Thessaloniki Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.

Felmelegedés: itt a megcáfolhatatlan bizonyíték! 

Klímaszkeptikus természetfotósból lett elkötelezett klíma-aktivistává James Balog, aki 2007 óta Grönlandon, Izlandon, Alaszkában és Montanában időzített pillanatképekkel dokumentálta a világ gleccsereinek egyre vészesebb mértékű olvadásának fázisait. A National Geographic sztárfényképészéről szóló Chasing Ice című dokumentumfilmet a 12. Transylvania Filmfesztiválon láttuk, az EcoTIFF programban.

Bush is késleltette az elektromos autók térnyerését 

A Revenge of the Electric Car (Az elektromos autó bosszúja) című 2011-es dokumetumfilm utánajárt, milyen nehézségeken ment keresztül az új vívmány, mire a nagy autógyárak rászánták magukat, hogy tömegterméket csináljanak belőlük. Alternatív gépjárműként még mindig csak "jó úton" halad ahhoz, hogy elérje ezt a célt, de léte már biztosítva van. Nem volt ez mindig így... De ehhez fanatikus rajongók kellettek. A film a tudatos fogyasztók kampányolásának szükségessége mellett teszi le voksát.

Christian Bale klímabarát filmfesztiválra megy 

A Berlinale, ez a jellemzően politikai felhangú és társadalomtudatos filmeket bemutató A-kategóriás filmfesztivál zöld energiákra vált. Németország második legnagyobb megújuló energiaszolgáltató vállalata, az ENTEGA segítségével csökkenti CO2-kibocsátását a rendezvény.

Sok kicsi mire megy? 

Megjelent a Piac&Profit magazin szeptemberi száma, benne részletes összeállítással a mikro- és kisvállalkozások speciális igényeiről és lehetőségeiről. Bemutatjuk mi is az a parasztwellness, hogy mitől lehet valakiből egy újabb Bill Gates vagy vagy Mark Zuckerberg, foglalozunk azzal, hogy mi lesz a néhány év múlva nyugdíjba vonulók sorsa, és még egy világsztárokat felvonultató új magyar filmről is beszámolunk!

Korán kell kezdeni ... 

Vannak jelek arra vonatkozóan, hogy a korai tudatosság-fejlesztés, akár óvodás vagy kisiskolás korban jelentős eredményekhez vezethet, egy új öko-tudatos értékrend és morál alapjait ültetheti el a fiatal elmékben. Oktatással erősíthető a körültekintő és jövőbe tekintő gondolkodás, mely egyesíti a rációt és az intuíciót.

James Cameron az esőerdőbe vonul 

Az Avatár második részének forgatása előtt a világhírű rendező az amazonasi esőerdőbe kívánja utaztatni szereplőgárdáját, hogy ők is ihletet merítsenek a környezettudatos elveket hirdető filmhez. A kapzsiság és a természetszeretet, az ipari civilizáció és az ökoszisztéma ellentétes értékeit kihangsúlyozó film 55 éves alkotója immár egy éve kampányol egy brazíliai vízerőmű megépítése ellen.

Szemétturkálók az Oscar gálán 

A legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölt öt Oscar-esélyes film között idén az egyik a hulladék-újrahasznosításról szól. A Wasteland című brit-brazil koprodukció a Rio de Janeiro-i szemétturkálókról nyújt portrét, akik a tehetősebb városlakók szemetében kutakodva segítik a szelektív hulladékgyűjtést, ily módon igyekezve megélhetést biztosítani maguknak.

Kellemetlen: "homisnak" hívják a zöld autókat 

Nagy felzúdulást keltett az amerikai melegek körében, hogy a hamarosan bemutatásra kerülő A dilemma című filmvígjáték előzetesében elhangzik egy velük kapcsolatos poén. A Vince Vaughn által játszott karakter azt mondja egy elektromos autó láttán: "Ez olyan homis".

Hollywood is csökkenti az ökológiai lábnyomát 

Nem "csak" tehetség és művészi érzék, de rengeteg nyersanyag, üzemanyag, elektromos áram megy el arra, hogy a mozivásznon vagy a tévéképernyőn másfél órás élményben legyen részünk. A filmgyártásnak, ennek az erőforrás-intenzív iparágnak a szereplői sok mindent megtesznek Hollywoodban, hogy zöldebb módon gyártsák terméküket: a játékfilmeket.

Karbonsemleges rendezvény lett a filmfesztivál 

Egyre több létesítmény, vállalkozás, rendezvény igyekszik piaci előnyt és reputációt kovácsolni abból, hogy karbonsemlegessé teszi magát. A mezőnyhöz csatlakozott Svájc legnagyobb kulturális rendezvényeinek egyike, a most zajló 63. Locarnói Filmfesztivál, mely Európa legidősebb filmes seregszemléi közé tartozik.

Szombaton Ön is a történelem része lehet! 

Egy világ, 24 óra, 6,8 milliárd nézőpont! Ridley Scott és Kevin Macdonald világhírű filmrendezők, a YouTube-felhasználók segítségével egy egyetlen nap alatt forgatott, egészestés dokumentumfilm megalkotására készülnek. A Life in a Day (Az élet egy napban) történelmi jelentőségű filmkísérlet, amely a videómegosztó portál közösségének aktív részvételével készül. Az alkotók arra kérik a felhasználókat, hogy aki szeretne szerepelni a filmben, rögzítse élete egy-egy pillanatát 2010. július 24-én, szombaton, a felvételt, pedig töltse fel a www.youtube.com/lifeinaday webcímre. A filmet a 2011-es Sundance Filmfesztiválon mutatják be. Az amatőr filmkészítők között utazást sorsolnak ki az amerikai filmfesztiválra.

Toy Story-aukció a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére 

Hamarosan a mozikba kerül a kicsik és nagyok által is oly régóta várt Toy Story 3., minden idők legvidámabb animációs filmjének legújabb része. Ennek kapcsán a Fórum Hungary hazai hírességek részvételével játék-aukciót indít. A befolyó összeget a hátrányos helyzetű gyerekekre megsegítésére fordítják.

Környezetszennyező vállalatoknak kedvez a bíróság? 

A Chevron által birtokolt Texaco ecuadori olajkitermelését kipellengérező Crude: The Real Price of Oil című film rendezőjét arra kötelezte a szövetségi bíróság az Egyesült Államokban, hogy szolgáltassa be az általa készített 600 órás nyers felvételeket. Az eset azért precedens-értékű, mert megnehezítheti a környezetszennyező nagyvállalatok ellen tanúskodó, felszólaló állampolgárok védelmét, sőt kilétük leleplezésével atrocitásoknak is kiszolgáltathatja őket.

Hollywood is fenntartható lesz 

A filmgyártás hagyományosan az alapanyag- és energia-igényes iparágak közé tartozik. A filmekhez díszletek kellenek, a stáb szállítása autókaravánokat, repülőgépeket és rengeteg üzemanyagot igényel - mindez töménytelen CO2-kibocsátással jár. A forgatáson a kamerák, a világítás, az utómunka során pedig a speciális effektusokat előállító komputerek valósággal zabálják az áramot. A "szórakoztatóipar Bibliájának" nevezett szaklap, a Variety utánajárt, hogyan próbálnak hatékonyabban bánni erőforrásaikkal az amerikai filmstúdiók és tévétársaságok, hogy kíméljék a természeti környezetünket.

Környezetbarát lesz a filmipar is 

Anglia egyik regionális filmfinanszírozó alapítványa, a Screen East divatos zöld-kifejezéssel  élve az "alacsony karbon-tartalmú" filmgyártás propagálását tűzte zászlajára. A szervezet 5,5 millió dolláros büdzsét különített el e célra. A filmbizniszben nemzetközi szinten is ez az első alap, amely pénzt allokál az iparág ökológiai lábnyomának csökkentésére.

Segíthet az Oscar díj a delfinmészárlás elleni harcban? 

A delfinek Japánban ipari szinten űzött kegyetlen lemészárlását leplezi le a The Cove című dokumentumfilm, amely nemrég Oscar díjat kapott Hollywoodban. A film címe arra a kis öbölre utal a japán halászfaluban, Taijin, ahol a brutális öldöklés folyik: évente 2000 delfint szúrnak itt agyon. Hetente többször az elvérző állatoktól vöröslik a tengervíz. Szeptembertől márciusig tart a "szezon". A helység polgármestere tiltakozott az Oscar díj elnyerése ellen és kijelentette, nem szüntetik be a delfin-vadászatot.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak 

A fogyasztói élmény és a színvonalas szoftveres támogatás is fontos szempont lett a vásárlók körében a KPMG kutatása szerint.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo