Zöld sztárok: Julia Roberts komposztálna, Orlando Bloom a ökootthonra esküszik

Körülnéztünk, kik a leginkább ökotudatos hírességek. Van akik csak újabban ébredtek fel az ökológiai kihívásokra, veszélyekre és válaszoltak rá életmódjuk megváltoztatásával, de van akinél mindez már sok évtizedes szenvedély.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Robert Redford lovagol és szappant gyárt

Robert Redford
(képek: wikipedia)

Állítólag jobban szeret a természetben kóborolni, lovagolni, mint emberek között lenni. Utah-ban nagy földeket vásárolt fel, amikor 50 éve megtelepedett ott nyaralója megvásárlásával.

Kampányolt az ellen, hogy országutat létesítsenek egy civilizációtól érintetlen körzet kellős közepén, amivel kivívta a helyi lakosság haragját. A létező úton ugyanis sok volt a halálos baleset, ezért volt szükség a tehermentesítő útra. Redford fittyet hányt erre az érvre.

Imádott Utah-jában létrehozta a Sundance Környezetvédelmi Parkot, melynek ökotudatos épületeiben üveghulladékot hasznosítanak újra és bioszappant gyártanak. A színész-rendező vállalata zöld tévécsatornát is működtet.

Helena Christensen fotózik

Helena Christensen

Az újabban fotóművészként is jeleskedő modell londoni fotókiállításának a Meltdown címet adta, mellyel a klímaváltozásra utalt. A divatvilág dívája 2009-ben az Oxfam segélyszervezet szervezésében járt Peruban, ahol az őslakosokat fotózta és azt próbálta tetten érni a kamera lencséjével, miként hat életmódjukra az éghajlatváltozás. Az Oxfam toplistáján Peru a 3. helyen szerepel a klímaváltozásnak leginkább kitett országok között. Az első két helyen Banglades és Honduras áll.

Julia Roberts komposztálna

Julia Roberts

Los Angeles-ben és New York-ban lakik kameraman párjával és gyerekeikkel. New Yorkban gyakran látni az organikus terményeket árusító piacon. "Amióta gyermekeim vannak, úgy érzem felnőttem. Úgy érzem, erősebb a hangom, az amit a világnak adhatok, mint korábban és jobban odafigyelek a természeti környezetre" - nyilatkozta a sztár.

Nem mintha a Pretty Woman megformálója korábban érzéketlen lett volna ez iránt. Gyerekként állatorvos szeretett volna lenni, mert úgy érezte, hogy tud beszélni az állatok nyelvén.

"Öten vagyunk a háztartásunkban, úgyhogy éppen elég szemetet termelünk. Elhatároztam, hogy zöldebbé teszem az életvitelünket és kevesebb hulladékot termelünk. A legjobb persze az lenne, ha mi termelnénk meg az élelmiszerünket és komposztálnánk."

Roberts számos ökobarát dokumentumfilmben vett részt, elzarándokolt Mongóliába, ahol a helyiek életmódját ismertette a nézőkkel. A Unicef égisze alatt pedig a bioüzemanyagokat népszerűsíti, akárcsak az Earth Biofuels nevű szervezet szóvivőjeként.

A 90-es években a gorillákról, mint veszélyeztetett fajról filmezett Ázsiában. Ennek volt egy veszélyes jelenete, amikor az óriási testű gorilla a kezei közé kaparintotta a millió dolláros mosolyú dívát és nem akarta elengedni. Félő volt, hogy összeroppantja a sztár gerincét, de végül szerencsére nem történt baj.

Sean Connery bankol

Sean Connery

Arcát és hangját -meg persze skótos akcentusát és susogó s betűit- adta a Crédit Agricole Bank hirdetési kampányához 2009-ben, mely úgy definiálta a pénzintézetet, mint ami a "felelősségteljes növekedés" és a zöld gazdaság letéteményese. A bank akkor 70 országban volt jelent 58 millió ügyféllel és 160 000 alkalmazottal. "Vissza a józan észhez. Ideje a zöld bankolásnak", mondta jellegzetes mély hangján a reklámban.

Azt nem tudni, Connery vajon ezen túlmenően ökotudatos elme-e. Csak annyi ismeretes, világéletében imádott a -rengeteg locsolással, vízpazarlással zölden tartott gyepű- golfpályákon játszani.

Edward Norton metrózik

Edward Norton

Metrón közlekedik New Yorkban, mert nem akar forgalmi dugókban leakadva pöfékelni az autójával. Amikor teheti, a National Geographic Channel környezetvédő filmjeiben is résztvesz.

Darryl Hannah bioetanolt iszik

Darryl Hannah

2006-ban tiltakozott az ellen, hogy Los Angeles belvárosában bezárjanak egy organikus farmot -az USA legnagyobb ilyen jellegű városi parcelláját- a rajta lévő ötszáz fát kivágják, hogy a 350 termelő által ingyenesen használt, 5,6 hektáros telekre raktárépületet húzzon fel a tulajdonos. Több színész is kijött a helyszínre interjút adni, de Hannah maradt. Fogta magát, felmászott az egyik fára, és három hétig ott lakott.

Hannah már-már önkívületben kapaszkodott a fatörzsbe amikor a darus kocsival magasba emelkedő rendőrök leszedték onnan és letartóztatták. Egy másik tüntetésről, ahol egy olajvezeték ellen ágált, szintén bilincsbe verve vitték el.

A bioüzemanyagok tisztaságát bizonyítandó, honlapja egyik klipjében belekortyolt a lébe és lenyelte a nedűt. Állítása szerint legszívesebben felhagyna a színészettel, hogy minden idejét aktivista munkájának szentelhesse.

A színésznő a Sziklás-hegységben lakik, házát környezetbarát anyagok felhasználásával újíttatta fel. Van egy kanapészerű bútora, ami annyira öko, hogy már-már valóságos liget: zöld növények nőnek rajta...

Orlando Bloom építtet

Orlando Bloom

Néhány éve környezetbarát technológiákkal építtette fel otthonát, és az sem zavarta, hogy emiatt kétszer annyiba került a kivitelezés.

Arról nem szól a fáma, hogy mióta 2014-ben szakított kedvesével Miranda Kerr-rel, el kellett-e költöznie, s ha igen, új otthona éppoly zöld tervezésű, mint a régi.

A többi meg bort iszik és vizet prédikál

A Jamiroquai énekese, Jay Kay is rendszeresen beszél a Föld védelméről, miközben két tucatnyi sportautó tulajdonosa (négy Ferrarija van például) és szenvedélyes száguldozó. Vajon ültet elég fát, hogy ellentételezze járgányai ÜHG-kibocsátását? Leonardo DiCaprio még az ENSZ közgyűlésén is tetszelgett felelősségteljes zöld sztárként, miközben magánrepülőgépekkel száguldozgat forgatásaira, nyaralásaira és filmbemutatóira.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo