Rendszeressé válhat New Yorkban az árvíz

Az emelkedő tengerszintnek és a globális felmelegedés miatt erősödő hurrikánok következményeként a metropolis lakói gyakrabban számíthatnak árvízre a város partszakaszainál.

A „nagy almát” kétféle esős természeti katasztrófa is sújtja: a hurrikán és a trópusi vihar, ami némileg enyhébb esemény, de még az enyhébb viharok esetén is 2,8 méteres vízszintemelkedéssel járhat az ún. vihardagály jelenség, amikor a szél a partoknak szorítja a tengervizet. Amikor a Mathew hurrikánt követő, Hermina névre hallgató „poszttrópusi vihar” elérkezett New Yorkba idén szeptemberben, a város közlekedési hatósága (MTA) kénytelen volt homokzsákokkal és furnérlemezekkel eltorlaszolni a víz útját, hogy visszatartsa az áradást.

Nem sci-fi, hogy ellep minket a tenger
A tengerek mentén elhelyezkedő országok egyre gyakrabban néznek szembe azzal, hogy part menti városaik utcáit elárasztják el a hullámok. Az USA-ból drámai adatok érkeznek a tengerszint emelkedéséről.
A 8,5 millió lakosú metropolis életében utoljára a Sandy hurrikán okozott leállást 2012-ben, arról nem is beszélve, hogy az egész keleti parton elmosott dűnéket, tovább folytatva a partszakasz erózióját. A Sandy 120 ember halálát okozta, és 70 milliárd dolláros kárt tett az ingatlanokban. Egy új tanulmány szerint azonban a jövőben erre gyakrabban kell számítani: New Yorkban háromszor – vagy szélsőséges esetben akár tizenhétszer – gyakoribbá válhat a hurrikánok okozta áradás, mint amilyen sűrűn manapság van részük ebben a város lakóinak. Ha a klíma olyan marad, mint amilyen ma, akkor csak 400 évente fordulhat elő egy-egy újabb, Sandyhez fogható természeti katasztrófa, de ha a hőmérséklet tovább emelkedik, a mind gyakoribbá váló viharok miatt húszévente fog egy-egy Sandyhez hasonló vihar lecsapni a partokra.

Ez nem hangzik túl súlyosnak, de a Rutgers és a Princeton Egyetemek kutatóit tömörítő tudóscsoport arra a következtetésre jutott, hogy kutatásuk igenis vészjósló távlatokat jelez. A 2,8 méternél kisebb vízszintemelkedés is éppen elég kárt tud okozni. Elárasztja a metróalagutat, a lakóházak földszintjeit, elzár utcákat.

Sokban voltak a szuperviharok az autósoknak
Minden eddiginél több autó rongálódott meg idén a nyári szuperviharokban, percek alatt keletkeztek százezres nagyságrendű károk, jelentős részük szabadban álló vagy éppen úton lévő járművekben. A káresemények összegzése során kiderült, az autóikkal mostohábban bánnak a magyarok, mint az ingatlanokkal, ugyanis míg az utóbbiak közel 80 százalékára van biztosítás, a forgalomban lévő autóknak alig több mint egyharmadára kötöttek teljes körű védelmet nyújtó cascót.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo