hirdetés

IPCC: Nem tudjuk gyengíteni a napfényt, hogy fékezzük a klímaváltozást

Tudósok azzal kísérleteznek, hogy vegyi anyagokat permetezzenek a légkörbe, hogy így tompítsák a napsugarak erejét és fékezzék a globális felmelegedést. De a geoengineering e nagy reményűnek vélt módszere rendkívül kockázatos, mert megbolygathatja az időjárási viszonyokat, állítja az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete.
hirdetés

A metódus tulajdonképpen ahhoz hasonlatos, amikor egy vulkán kitör és a belőle kiszálló részecskék beterítik a levegőt és elhomályosítják a napfényt. Ezt természetesen kontrolláltabb, minimalistább módon végeznék a tudósok: repülőgépről történő permetezéssel. A kénkő (sulphur) a legtöbbet emlegetett eszköz erre, de más "vegyi anyagokról" is szólnak a híradások.

A módszerre már van csilli-villi tudományos kifejezés: napsugárzás-menedzsment.

Ezt évek óta olcsó klímafixáló megoldásként népszerűsítik tudósok, ami évi 1-10 milliárd dollárba kerülne.

Globálisan megvalósíthatatlan

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) októberben készül jelentést kiadni, mely részletesen tárgyalja a témát. A dolgozat előzetes változatát kiszivárogtatták a Reuters-nek, s a hírügynökség a blogján számolt be az ellenérvekről.

"Hogy ezt biztonságosan vethessük be... az évtizedekbe kerülne", nyilatkozta Myles Allen, az Oxford University professzora. Azt sugalmazni, hogy ez könnyű és gyors megoldás lehet a globális felmelegedést meggátolására "teljesen félrevezető", vélekedett Allen, aki hangsúlyozta, magánvéleményét közli, nem az IPCC hivatalos álláspontját. (Erre azért volt szükség, mert ő is a tanulmány egyik szerzője.)

Az IPCC is erre a konklúzióra jutott tanulmányában: a napfény tompítása a levegő permetezésével "gazdaságilag, társadalmilag és intézményileg megvalósíthatatlan" maradhat. Főleg globális szinten.

Fotó: Pixabay

Kockázatos

Az elemzés több száz(!) oldalon sorolja, hogy milyen kockázatokkal járhat az éghajlatba történő beavatkozás, mert megbolygathatja az időjárás szabályszerűségeit. A napfény gyengítése légkörbe permetezett vegyi anyagokkal potenciálisan aszályokat, árvizeket, kánikulákat, sőt óriási viharokat is előidézhet. (Az IPCC a Reuters-nek a biztonság kedvéért hozzátette: a jelentés tartalma októberig még változhat.)

A Harvard University kis volumenben már külön projektben kísérletezik ilyen permetezéssel, de ennek igazgatója, David Keith is óva intett, hogy az országok könnyen rákaphatnak a módszerre, ami után "nehéz leállni", s valóságos "függőségi probléma" állhat elő. Ennek beláthatatlan következményei lehetnek a bioszférában.

Mivel évtizedekbe telhet, míg a módszert biztonságosan alkalmazhatjuk, a kormányoknak és a cégeknek célszerűbb az üvegházgázkibocsátás csökkentésére koncentrálniuk. A párizsi klímaegyezmény célja, hogy "jóval 2 Celsius alatt" maximálja a globális felmelegedést az ipari forradalom előtti klímához képest (valójában 1,5 Celsius fokot célzott meg az IPCC), de a legújabb kivetítések azt mutatják, hogy ezt az 1,5 Celsius fokos felmelegedést már 2050-re elérjük.

(Reuters blog)

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo