Időjárás cikkek


Betett a brit gazdaságnak a sztrájkok és az eső

Betett a brit gazdaságnak a sztrájkok és az eső 

0,5 százalékkal csökkent a brit GDP júliusban az előző hónappal összevetve.
Gyakran okoznak meglepetést az ingatlanokban a heves zivatarok

Gyakran okoznak meglepetést az ingatlanokban a heves zivatarok 

A magyarországi ingatlanok nem megfelelő vízszigetelése sok esetben okozhat fejfájást a nyárvégi heves esőzéseket követően.
Új veszély fenyegeti a polgári repülést

Új veszély fenyegeti a polgári repülést 

A globális felmelegedés miatt nő a turbulencia kockázata a repülésnél.
Eresztik a Balaton vizét

Eresztik a Balaton vizét 

Megkezdődött a Balaton vizének óvatos eresztése.
Mit szólnak a gazdák ennyi eső után?

Mit szólnak a gazdák ennyi eső után?  

A következő napok esői biztosíthatják a nyári növények fejlődéséhez szükséges nedvességet a talaj felső rétegében.
Sokat köszönhetünk az enyhe télnek

Sokat köszönhetünk az enyhe télnek 

Csaknem 65 százalékkal csökkent a román földgázimport az év első két hónapjában.
Döntöttek a budapesti tűzijátékról

Döntöttek a budapesti tűzijátékról 

Délben ült össze az operatív törzs.
Jó hír jött: ezt a gyümölcsöt nem verte el a vihar

Jó hír jött: ezt a gyümölcsöt nem verte el a vihar 

Az elmúlt hetek esős-viharos időjárása nem okozott jelentős kárt a meggyültetvényekben - közölte a FruitVeB.
Kiadták a riasztást: ónos eső és havazás jöhet

Kiadták a riasztást: ónos eső és havazás jöhet 

Ónos eső és havazás miatt is adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre.
Akár -10 fokos fagy is jöhet a héten Magyarország egyes részein

Akár -10 fokos fagy is jöhet a héten Magyarország egyes részein 

Összességében azonban az ország jelentős részén nem fordul át a hőmérséklet mínuszba.

Már most komoly károkat okozott a szeszélyes időjárás 

Október végéig mintegy 10 milliárd forintot fizettek ki növénykárokra a biztosítók, döntően a jégverések miatt.

Természeti katasztrófák: mi veszélyezteti a leginkább Magyarországot? 

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok – az elmúlt hetek is bemutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban is. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzése most láthatóvá tette, melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában.

Katasztrofális a helyzet - brutális hőség és lángok Ausztráliában 

Szélsőséges időjárási körülmények súlyosbították a bozóttüzeket Ausztráliában, Sydney egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 48 Celsius-fokot, a szél sebessége helyenként elérte az óránkénti 80 kilométert is a hétvége során.

Felhőmanipulálás: 300 százalékos hozamot ad az esőcsinálás 

Észak-Dakotában egy 1961 óta müködő cég képes több csapadékot kifacsarni az esőfelhőkből, mint amennyi természetes körülmények között lehullna belőle. A módszerre már a kormány érdeklődik. A mezőgazdaság, a vízfogyasztó cégek és polgárok és a vízerőmüvek látják ennek előnyét. De sok a kérdőjel és a félelem a módszer lehetséges mellékhatásairól. Ki birtokolja a vizet és vajon az USA környező tagállamai szárazabbakká válnak ettől?

Senki sem ússza már meg a természeti katasztrófákat 

Tavaly is újabb időjárási rekordok dőltek a klímaváltozás miatt. Gyorsabban emelkedett a tengerszint, és gyorsabban melegedtek az óceánok, mint eddig valaha. Mintegy 62 millió embert életébe szólt bele valamilyen szélsőséges időjárási esemény.

A jég és a szélvihar veri szét leggyakrabban a termést 

Hamarosan pályázhatnak ismét a gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra, mely 2019-ben ismét több kedvező lehetőséget tartogat.

Ahol olyan meleg van, hogy januárban megfőnek a barackok a fán 

Újfent extrém időjárást produkált a klímaváltozás a világ számos régiójában. Ausztráliában melegrekordok dőltek meg, a hatóságok arra kérték a polgárokat, hogy maradjanak otthon. A gyümölcs húsa pedig szó szerint megfőtt a fák ágain. Eközben az USA és Kanada határán olyan hideg volt, hogy befagyott a Niagara vízesés.

Felére csökkenthetnénk a világ élelmiszerfogyasztását 

2050-re 9.8 Mrd. ember él majd a Földön. Hogyan jutnak elegendő élelmiszerhez – ezt vizsgálták a davosi Világgazdasági Fórumon. A tanácskozáson elhangzott, hogy minden, élelmiszerre költött dollár 2 dollárjába kerül a társadalomnak, egészségi és környezeti károkban, gazdasági költségekben.

Sötét világot jósol a világgazdasági fórum 

Sötét képet fest a világ helyzetéről a davosi Világgazdasági Fórum idei „Kockázat-jelentése”. Első helyre az éghajlatváltozás következményeit teszik az elemzők a jövő heti svájci fórum előtt.

Vitázni is megtanulhatunk az új csodagéptől 

„IBM Q System One” a neve az IBM első kvantum-számítógépének. A Las Vegas-i CES-en bemutatott szuperkomputeren több millió számítás végezhető egyidejűleg.

Most már ehetjük a magyar hagymát 

Februárig elég lesz a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma. Évente 8-9 kg vöröshagymát és alig egy kilónyi fokhagymát eszünk meg.

Extrém időjárás: mit fizet a biztosító? 

Az újabb rendkívüli  időjárás kapcsán jó ha tudjuk mire fizetnek a lakásbiztosítási szerződések. A Biztosítás.HU internetes  portál összegyűjtötte, mire kell most figyelniük a lakástulajdonosoknak a felhőszakadások, viharok kapcsán.

Legalább kétmilliárd forint kárt okoztak a viharok 

A biztosítókhoz a hétvégéig 18,5 ezer bejelentés érkezett az elmúlt napokban a viharkárok miatt, ezek nyomán mintegy kétmilliárd forintnyi kárt térítettek meg. A lakásbiztosítással rendelkezők közel 90 százaléka elégedett a kapott szolgáltatással a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) felmérése szerint.

IPCC: Nem tudjuk gyengíteni a napfényt, hogy fékezzük a klímaváltozást 

Tudósok azzal kísérleteznek, hogy vegyi anyagokat permetezzenek a légkörbe, hogy így tompítsák a napsugarak erejét és fékezzék a globális felmelegedést. De a geoengineering e nagy reményűnek vélt módszere rendkívül kockázatos, mert megbolygathatja az időjárási viszonyokat, állítja az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete.

Indul a roham a gumisoknál 

Autósok százezrei keresik fel ezekben a hetekben a szervizeket, hogy lecseréljék a téli gumit. A hideg, szeszélyes márciusi időjárás miatt idén később kezdődik a roham, de érdemes időpontot foglalni - az Abroncs Kereskedőház szerint.

Be kell rendezkednünk a szélsőséges időjárásra 

Az emberi hatások miatt kialakuló klímaváltozás bizonyítottan sok csapadékot és villámárvizeket, a tengerszint emelkedése miatt part menti áradásokat, valamint hőhullámokat okoz Európában, Ausztráliában és Kínában. Az erdőtüzek és a futótüzek kialakulásának is nő a kockázata. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete alaposabb vizsgálatokat sürget a Golf-áramlat gyengülése miatt.

A jégesőt a biztosító sem tudja megállítani 

Idén májustól élvezhetik a magyar gazdák az ország egész területére kiterjedő, jégkár-mérséklő rendszer, a Jéger előnyeit. Az eddig három megyében kiépített kárelhárító eszközök tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy ez a védelem csak a megkötött biztosításokkal együtt hatékony igazán – tette közzé adatait a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Csúcsot döntött a hazai áramfogyasztás 

Csúcsot döntött a felhasznált villamos energia mennyisége 2017-ben. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. előzetes adatai szerint 2016-hoz képest több mint 2,5%-kal nőtt az igénybe vett mennyiség. Eközben valamelyest csökkent az import aránya.

Hétvégére kikapcsolhatjuk a klímát 

A csütörtök esti nyugat-dunántúli heves zivatarok ellenére az ország nagy részén még rendkívüli meleg volt az éjszaka - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken délután honlapján.

Ennyi kárt okoztak a júliusi viharok, és még nem nyugodhatunk meg 

Az elmúlt hetekben országszerte csaptak le a viharok, sok helyen komoly károkat okozva. A Generali Biztosítóhoz július 10. óta több mint 7000 esetről érkezett bejelentés, mintegy 1 milliárd forint a károk becsült értéke.

Tegnap megdőlt a hidegrekord, most jön a kánikula 

Hétfőn a Nógrád megyei Zabaron még megdőlt a napi hidegrekord, szerdára már több megyére a hőség miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Kimérnökösködhetjük magunkat a klímaváltozásból? 

Vegyi anyagokat juttatni a légkörbe, hogy tompítsuk a napfényt? Üvegházgáz-emisziót küldeni az űrbe? Trágyázni a savasodó tengereket? Tudósok, mérnökök, feltalálók dolgoznak olyan technológiákon, melyek enyhítenék a klímaváltozás hatásait. Ez a geoengineering. Egyesek viszont attól félnek, hogy a természet "megbuherálása" beláthatatlan folyamatokat indíthat el. Az eljárások politikai elfogadtatásának előkészítésén egy magyar szakember dolgozik New Yorkban.

Esőcsinálók: nem sci-fi az időjárás módosítás 

A világhírű író, Kurt Vonnegut testvére fejlesztette ki az esőcsináló technológiát a GE-nél a 40-es években. Ma egyedül Kína vallja be mennyit költ ilyen programra, de a nyugati országok is permetezik a felhőket. Angliában egy cég már pénzért ígér tiszta égboltot az esküvő napjára. Potom 150 000 dollárért, vagyis közel 44 millió forintért. Amerikában egy másik vállalkozás farmereknek kínálja az esőcsinálást.

Van haszna, ha forog velünk a szoba 

Ha nem is kacsalábon, de forognak a legújabb környezetbarát otthonok, az időjárási és fényviszonyok szerint mozognak körbe.

Percre pontos lesz az időjárásjelentés 

A mobileszközök korában testhez és helyhez szabott időjárás jelentést és előrejelzést szeretnénk kapni. Ma már azt is megtudhatjuk, hány percen belül zendítenek rá az esőfelhők és mikor marad abba a csapadék. Amerikában appot fejlesztettek erre,

Forró nyarak? Most jön a java! 

A nagy nyári hőségek eddig 20 évente következtek be, de ha nem sikerül megfékezni a klímaváltozást, hogy minden évben nem kívánatos vendég lesz a kánikula.

Van, ahol direkt jól jön a fagy 

Nem kell megijedni a borisszáknak a januári fagyoktól: a jelenlegi zimankós időjárás kifejezetten kedvez a szőlőnek, és ha így mennek tovább a dolgok, 2015-höz hasonlóan kiváló borok teremhetnek az idén is.

135 éve nem volt olyan meleg, mint 2014-ben 

Az év végén még csak becslés volt, ma a beérkezett adatok tükrében már biztosan állítható: 2014 volt a meteorológiai mérések történetének legmelegebb esztendeje. De ez még semmi: akinek az életkora 30 év alatt van sosem élt olyan hónapban, amelyik átlagon aluli hőmérsékletet mutatott volna.

Amilyen az időjárás, olyan a szezon 

A turisztikai piac szereplői fejlődő, de az időjárás miatt kicsit hullámzó intenzitású szezont tudhatnak maguk mögött. A szállásadók összességében erősebbnek értékelték az idei szezont, mint a tavalyit.

Kinek kell félnie a meteoterroristáktól? 

Mintegy háromszáz olasz időjárási internetes portál ellen akarnak pert indítani Emilia-Romagna tartomány tengerparti szállodái a szerintük a vendégeket elriasztó meteorológiai előrejelzések miatt.

Yvette miatt zuhog az eső 

Komoly árhullámokat is indíthat az Yvette névre keresztelt ciklon, amelynek hatásait már érezzük. Főként a kisebb vízfolyások, és folyókon alakulhat ki akár harmadfokú árvízi helyzet is.

Idén korán lesz cseresznye, dinnye és parlagfű 

Korán ébredt idén a természet, a szokatlanul meleg időjárás hatására rekordkorán szüretelhetik a gazdák a cseresznyét és a dinnyét. Üröm az örömben, hogy a szokottnál csaknem egy hónappal korábban a parlagfű irtásának is nekiállhatnak.

Két dolog tesz jót a turizmusnak: a szép idő, és a SZÉP kártya 

Az enyhe télnek, a hómentes tavasznak, és nem utolsó sorban az intenzív SZÉP-kártya felhasználásnak egyaránt köszönhető, hogy az idei év első 3 hónapjában mintegy 15 százalékkal bővült a belföldi turizmus. Extrém rekordokban is bővelkedett az első negyedév: volt, aki 44 napon át élvezte egy szálláshely vendégszeretetét, a legdrágább egyszeri foglalás pedig elérte a 9 millió forintot.

Nem mindenki örül az enyhe télnek 

A mezőgazdaságban és az erdészetekben nem rajonganak az enyhe téli időjárásért, de a hóhiány nagy meglepetésre jót tett a turizmusnak, és sokkal kevesebb gázt is fogyasztottunk. Az allergiások viszont már most tüsszöghetnek.

Ötvenmilliárd tonna mesterséges esőt "termeltek" Kínában 

Az időjárás befolyásolásával évente ötvenmilliárd tonna csapadékot idéznek elő Kínában. A kelet-ázsiai országban még több csapadékot akarnak "fakasztani" a jövőben.

Enyhe telet jósolnak a klímakutatók 

Enyhe telet, és átlagos csapadékmennyiséget jósolnak a nemzetközi meteorológiai intézetek az idei télre, egyedül a japánok számítanak zord télre a Kárpát-medencében.

Itt a mediterrán klíma és további hőség jön 

Az idei volt az elmúlt száz év tizedik legforróbb nyara és csapadék is jóval kevesebb esett a kelleténél. Lassan valósággá válik a klímakutatók jóslata: mediterrán lesz Magyarország klímája. Egyenlőtlenebbé válik a csapadékeloszlás, több és forróbb hőhullám lesz nyáron.

Nem bírták a méhek a munkát 

A hirtelen felmelegedés utáni gyors lefolyású virágzás és a kevés méh miatt nem lehet az idén kiemelt gyümölcstermésre számítani. Az ok prózai: a megfogyatkozott méhcsaládok egyszerűen nem győzték a sok munkát, a fák beporzását.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből?

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből? 

 Bár az albérletpiaci főszezon rajtjára még két hónapot várni kell, a piac már most megmozdult.

Pénzszerzés

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon  

Magyarországon 2010 előtt még évi 30-40 ezer lakás épült, tavaly kevesebb mint 19 ezer.

Klímablog

Karácsony Gergely tett egy ígéretet

Karácsony Gergely tett egy ígéretet  

A következő ciklusban 18 milliárd forintból többszáz négyzetméteres zöldterület jön létre - jelentette be a főpolgármester.

Gazdaság

Jó áron szabadulna meg ingatlanától? Adja el a kínaiaknak

Jó áron szabadulna meg ingatlanától? Adja el a kínaiaknak  

Az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

Infokom

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós 

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo