Időjárás cikkek

hirdetés

Mit szólnak a gazdák ennyi eső után?

Mit szólnak a gazdák ennyi eső után?

A következő napok esői biztosíthatják a nyári növények fejlődéséhez szükséges nedvességet a talaj felső rétegében.
Sokat köszönhetünk az enyhe télnek

Sokat köszönhetünk az enyhe télnek

Csaknem 65 százalékkal csökkent a román földgázimport az év első két hónapjában.
Döntöttek a budapesti tűzijátékról

Döntöttek a budapesti tűzijátékról

Délben ült össze az operatív törzs.
Jó hír jött: ezt a gyümölcsöt nem verte el a vihar

Jó hír jött: ezt a gyümölcsöt nem verte el a vihar

Az elmúlt hetek esős-viharos időjárása nem okozott jelentős kárt a meggyültetvényekben - közölte a FruitVeB.
Kiadták a riasztást: ónos eső és havazás jöhet

Kiadták a riasztást: ónos eső és havazás jöhet

Ónos eső és havazás miatt is adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre.
hirdetés
Akár -10 fokos fagy is jöhet a héten Magyarország egyes részein

Akár -10 fokos fagy is jöhet a héten Magyarország egyes részein

Összességében azonban az ország jelentős részén nem fordul át a hőmérséklet mínuszba.
Már most komoly károkat okozott a szeszélyes időjárás

Már most komoly károkat okozott a szeszélyes időjárás

Október végéig mintegy 10 milliárd forintot fizettek ki növénykárokra a biztosítók, döntően a jégverések miatt.
Természeti katasztrófák: mi veszélyezteti a leginkább Magyarországot?

Természeti katasztrófák: mi veszélyezteti a leginkább Magyarországot?

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok – az elmúlt hetek is bemutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban is. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzése most láthatóvá tette, melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában.
Katasztrofális a helyzet - brutális hőség és lángok Ausztráliában

Katasztrofális a helyzet - brutális hőség és lángok Ausztráliában

Szélsőséges időjárási körülmények súlyosbították a bozóttüzeket Ausztráliában, Sydney egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 48 Celsius-fokot, a szél sebessége helyenként elérte az óránkénti 80 kilométert is a hétvége során.
Felhőmanipulálás: 300 százalékos hozamot ad az esőcsinálás

Felhőmanipulálás: 300 százalékos hozamot ad az esőcsinálás

Észak-Dakotában egy 1961 óta müködő cég képes több csapadékot kifacsarni az esőfelhőkből, mint amennyi természetes körülmények között lehullna belőle. A módszerre már a kormány érdeklődik. A mezőgazdaság, a vízfogyasztó cégek és polgárok és a vízerőmüvek látják ennek előnyét. De sok a kérdőjel és a félelem a módszer lehetséges mellékhatásairól. Ki birtokolja a vizet és vajon az USA környező tagállamai szárazabbakká válnak ettől?
hirdetés

Senki sem ússza már meg a természeti katasztrófákat

Tavaly is újabb időjárási rekordok dőltek a klímaváltozás miatt. Gyorsabban emelkedett a tengerszint, és gyorsabban melegedtek az óceánok, mint eddig valaha. Mintegy 62 millió embert életébe szólt bele valamilyen szélsőséges időjárási esemény.

A jég és a szélvihar veri szét leggyakrabban a termést

Hamarosan pályázhatnak ismét a gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra, mely 2019-ben ismét több kedvező lehetőséget tartogat.

Ahol olyan meleg van, hogy januárban megfőnek a barackok a fán

Újfent extrém időjárást produkált a klímaváltozás a világ számos régiójában. Ausztráliában melegrekordok dőltek meg, a hatóságok arra kérték a polgárokat, hogy maradjanak otthon. A gyümölcs húsa pedig szó szerint megfőtt a fák ágain. Eközben az USA és Kanada határán olyan hideg volt, hogy befagyott a Niagara vízesés.

Felére csökkenthetnénk a világ élelmiszerfogyasztását

2050-re 9.8 Mrd. ember él majd a Földön. Hogyan jutnak elegendő élelmiszerhez – ezt vizsgálták a davosi Világgazdasági Fórumon. A tanácskozáson elhangzott, hogy minden, élelmiszerre költött dollár 2 dollárjába kerül a társadalomnak, egészségi és környezeti károkban, gazdasági költségekben.

Sötét világot jósol a világgazdasági fórum

Sötét képet fest a világ helyzetéről a davosi Világgazdasági Fórum idei „Kockázat-jelentése”. Első helyre az éghajlatváltozás következményeit teszik az elemzők a jövő heti svájci fórum előtt.

Vitázni is megtanulhatunk az új csodagéptől

„IBM Q System One” a neve az IBM első kvantum-számítógépének. A Las Vegas-i CES-en bemutatott szuperkomputeren több millió számítás végezhető egyidejűleg.

Most már ehetjük a magyar hagymát

Februárig elég lesz a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma. Évente 8-9 kg vöröshagymát és alig egy kilónyi fokhagymát eszünk meg.

Extrém időjárás: mit fizet a biztosító?

Az újabb rendkívüli  időjárás kapcsán jó ha tudjuk mire fizetnek a lakásbiztosítási szerződések. A Biztosítás.HU internetes  portál összegyűjtötte, mire kell most figyelniük a lakástulajdonosoknak a felhőszakadások, viharok kapcsán.

Legalább kétmilliárd forint kárt okoztak a viharok

A biztosítókhoz a hétvégéig 18,5 ezer bejelentés érkezett az elmúlt napokban a viharkárok miatt, ezek nyomán mintegy kétmilliárd forintnyi kárt térítettek meg. A lakásbiztosítással rendelkezők közel 90 százaléka elégedett a kapott szolgáltatással a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) felmérése szerint.

IPCC: Nem tudjuk gyengíteni a napfényt, hogy fékezzük a klímaváltozást

Tudósok azzal kísérleteznek, hogy vegyi anyagokat permetezzenek a légkörbe, hogy így tompítsák a napsugarak erejét és fékezzék a globális felmelegedést. De a geoengineering e nagy reményűnek vélt módszere rendkívül kockázatos, mert megbolygathatja az időjárási viszonyokat, állítja az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete.

Indul a roham a gumisoknál

Autósok százezrei keresik fel ezekben a hetekben a szervizeket, hogy lecseréljék a téli gumit. A hideg, szeszélyes márciusi időjárás miatt idén később kezdődik a roham, de érdemes időpontot foglalni - az Abroncs Kereskedőház szerint.

Be kell rendezkednünk a szélsőséges időjárásra

Az emberi hatások miatt kialakuló klímaváltozás bizonyítottan sok csapadékot és villámárvizeket, a tengerszint emelkedése miatt part menti áradásokat, valamint hőhullámokat okoz Európában, Ausztráliában és Kínában. Az erdőtüzek és a futótüzek kialakulásának is nő a kockázata. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete alaposabb vizsgálatokat sürget a Golf-áramlat gyengülése miatt.

A jégesőt a biztosító sem tudja megállítani

Idén májustól élvezhetik a magyar gazdák az ország egész területére kiterjedő, jégkár-mérséklő rendszer, a Jéger előnyeit. Az eddig három megyében kiépített kárelhárító eszközök tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy ez a védelem csak a megkötött biztosításokkal együtt hatékony igazán – tette közzé adatait a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Csúcsot döntött a hazai áramfogyasztás

Csúcsot döntött a felhasznált villamos energia mennyisége 2017-ben. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. előzetes adatai szerint 2016-hoz képest több mint 2,5%-kal nőtt az igénybe vett mennyiség. Eközben valamelyest csökkent az import aránya.

Hétvégére kikapcsolhatjuk a klímát

A csütörtök esti nyugat-dunántúli heves zivatarok ellenére az ország nagy részén még rendkívüli meleg volt az éjszaka - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken délután honlapján.

Ennyi kárt okoztak a júliusi viharok, és még nem nyugodhatunk meg

Az elmúlt hetekben országszerte csaptak le a viharok, sok helyen komoly károkat okozva. A Generali Biztosítóhoz július 10. óta több mint 7000 esetről érkezett bejelentés, mintegy 1 milliárd forint a károk becsült értéke.

Tegnap megdőlt a hidegrekord, most jön a kánikula

Hétfőn a Nógrád megyei Zabaron még megdőlt a napi hidegrekord, szerdára már több megyére a hőség miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Kimérnökösködhetjük magunkat a klímaváltozásból?

Vegyi anyagokat juttatni a légkörbe, hogy tompítsuk a napfényt? Üvegházgáz-emisziót küldeni az űrbe? Trágyázni a savasodó tengereket? Tudósok, mérnökök, feltalálók dolgoznak olyan technológiákon, melyek enyhítenék a klímaváltozás hatásait. Ez a geoengineering. Egyesek viszont attól félnek, hogy a természet "megbuherálása" beláthatatlan folyamatokat indíthat el. Az eljárások politikai elfogadtatásának előkészítésén egy magyar szakember dolgozik New Yorkban.

Esőcsinálók: nem sci-fi az időjárás módosítás

A világhírű író, Kurt Vonnegut testvére fejlesztette ki az esőcsináló technológiát a GE-nél a 40-es években. Ma egyedül Kína vallja be mennyit költ ilyen programra, de a nyugati országok is permetezik a felhőket. Angliában egy cég már pénzért ígér tiszta égboltot az esküvő napjára. Potom 150 000 dollárért, vagyis közel 44 millió forintért. Amerikában egy másik vállalkozás farmereknek kínálja az esőcsinálást.

Van haszna, ha forog velünk a szoba

Ha nem is kacsalábon, de forognak a legújabb környezetbarát otthonok, az időjárási és fényviszonyok szerint mozognak körbe.

Percre pontos lesz az időjárásjelentés

A mobileszközök korában testhez és helyhez szabott időjárás jelentést és előrejelzést szeretnénk kapni. Ma már azt is megtudhatjuk, hány percen belül zendítenek rá az esőfelhők és mikor marad abba a csapadék. Amerikában appot fejlesztettek erre,

Forró nyarak? Most jön a java!

A nagy nyári hőségek eddig 20 évente következtek be, de ha nem sikerül megfékezni a klímaváltozást, hogy minden évben nem kívánatos vendég lesz a kánikula.

Van, ahol direkt jól jön a fagy

Nem kell megijedni a borisszáknak a januári fagyoktól: a jelenlegi zimankós időjárás kifejezetten kedvez a szőlőnek, és ha így mennek tovább a dolgok, 2015-höz hasonlóan kiváló borok teremhetnek az idén is.

135 éve nem volt olyan meleg, mint 2014-ben

Az év végén még csak becslés volt, ma a beérkezett adatok tükrében már biztosan állítható: 2014 volt a meteorológiai mérések történetének legmelegebb esztendeje. De ez még semmi: akinek az életkora 30 év alatt van sosem élt olyan hónapban, amelyik átlagon aluli hőmérsékletet mutatott volna.

Amilyen az időjárás, olyan a szezon

A turisztikai piac szereplői fejlődő, de az időjárás miatt kicsit hullámzó intenzitású szezont tudhatnak maguk mögött. A szállásadók összességében erősebbnek értékelték az idei szezont, mint a tavalyit.

Kinek kell félnie a meteoterroristáktól?

Mintegy háromszáz olasz időjárási internetes portál ellen akarnak pert indítani Emilia-Romagna tartomány tengerparti szállodái a szerintük a vendégeket elriasztó meteorológiai előrejelzések miatt.

Yvette miatt zuhog az eső

Komoly árhullámokat is indíthat az Yvette névre keresztelt ciklon, amelynek hatásait már érezzük. Főként a kisebb vízfolyások, és folyókon alakulhat ki akár harmadfokú árvízi helyzet is.

Idén korán lesz cseresznye, dinnye és parlagfű

Korán ébredt idén a természet, a szokatlanul meleg időjárás hatására rekordkorán szüretelhetik a gazdák a cseresznyét és a dinnyét. Üröm az örömben, hogy a szokottnál csaknem egy hónappal korábban a parlagfű irtásának is nekiállhatnak.

Két dolog tesz jót a turizmusnak: a szép idő, és a SZÉP kártya

Az enyhe télnek, a hómentes tavasznak, és nem utolsó sorban az intenzív SZÉP-kártya felhasználásnak egyaránt köszönhető, hogy az idei év első 3 hónapjában mintegy 15 százalékkal bővült a belföldi turizmus. Extrém rekordokban is bővelkedett az első negyedév: volt, aki 44 napon át élvezte egy szálláshely vendégszeretetét, a legdrágább egyszeri foglalás pedig elérte a 9 millió forintot.

Nem mindenki örül az enyhe télnek

A mezőgazdaságban és az erdészetekben nem rajonganak az enyhe téli időjárásért, de a hóhiány nagy meglepetésre jót tett a turizmusnak, és sokkal kevesebb gázt is fogyasztottunk. Az allergiások viszont már most tüsszöghetnek.

Ötvenmilliárd tonna mesterséges esőt "termeltek" Kínában

Az időjárás befolyásolásával évente ötvenmilliárd tonna csapadékot idéznek elő Kínában. A kelet-ázsiai országban még több csapadékot akarnak "fakasztani" a jövőben.

Enyhe telet jósolnak a klímakutatók

Enyhe telet, és átlagos csapadékmennyiséget jósolnak a nemzetközi meteorológiai intézetek az idei télre, egyedül a japánok számítanak zord télre a Kárpát-medencében.

Itt a mediterrán klíma és további hőség jön

Az idei volt az elmúlt száz év tizedik legforróbb nyara és csapadék is jóval kevesebb esett a kelleténél. Lassan valósággá válik a klímakutatók jóslata: mediterrán lesz Magyarország klímája. Egyenlőtlenebbé válik a csapadékeloszlás, több és forróbb hőhullám lesz nyáron.

Nem bírták a méhek a munkát

A hirtelen felmelegedés utáni gyors lefolyású virágzás és a kevés méh miatt nem lehet az idén kiemelt gyümölcstermésre számítani. Az ok prózai: a megfogyatkozott méhcsaládok egyszerűen nem győzték a sok munkát, a fák beporzását.

A márciusi rossz idő jó eredményt hozott áprilisban

Az áprilisi ingatlanpiaci forgalmi adat kissé szembemegy a szezonalitással, ugyanis ez a hónap többnyire átmeneti hullámvölgyet szokott jelenteni. Az adásvételi növekedés egyik oka a márciusi időjárásban is keresendő, ugyanis abból a hónapból több tranzakció emiatt csúszott át áprilisra.

A mezőgazdaság lehetne az ország húzóereje

Habár a világon egyre nő az élelmiszer-fogyasztás és ezzel párhuzamosan az élelmiszerek fogyasztói árai is, a hazai vállalkozások mégis komoly versenyképességi és finanszírozási gondokkal küzdenek.

Az információhiány okozta a legtöbb veszteséget a hófúvásban

Hiába vannak a legmodernebb kommunikációs eszközökkel felszerelve a magyar fuvarozók járművei, a márciusi hóviharokban a legnagyobb gondot az információk hiánya okozta a kamionosoknak.

Statisztika: mennyire rosszak az időjósok előrejelzései?

A Föld atmoszférájában lévő molekulák mennyisége igen nagy számot jelent: 1 és mellé 44 darab nullát. Minden egyes részecske mozgása befolyással van az időjárásra. Mivel az nem-lineáris rendszer, ráadásul dinamikus is, vagyis jelenlegi viselkedése befolyásolja a jövőbeli viselkedését, következő állapotainak megjóslása nem éppen egyszerű. Ez persze közhely. De vajon hogyan veszik fel a harcot e bizonytalansági tényező ellen a meteorológusok? Amerikában szuper-komputerrel és szakmai rutinnal.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Emiatt is drágulni fognak az élelmiszerek

Emiatt is drágulni fognak az élelmiszerek

Jelentősen növelheti az élelmiszerárakat a hulladékgazdálkodási rendszer júliusi átalakítása.

Pénzszerzés

Hol tartanak az óriási veszteség után a nyugdíjpénztárak?

Hol tartanak az óriási veszteség után a nyugdíjpénztárak?

A tavalyi gigantikus veszteség csaknem harmadát ledolgozták a nyugdíjpénztárak az első negyedév végére, azóta pedig még tovább javult a helyzet.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Gazdaság

Emiatt is drágulni fognak az élelmiszerek

Emiatt is drágulni fognak az élelmiszerek

Jelentősen növelheti az élelmiszerárakat a hulladékgazdálkodási rendszer júliusi átalakítása.

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo