hirdetés

Forró nyarak? Most jön a java!

A nagy nyári hőségek eddig 20 évente következtek be, de ha nem sikerül megfékezni a klímaváltozást, hogy minden évben nem kívánatos vendég lesz a kánikula.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

2075-re annyira elharapózhat a globális felmelegedés, hogy a Föld területének 60%-át éves rendszerességgel fogják sújtani a kánikulák. A kánikula (heatwave) több, mint egyszerűen nagy meleg. Definíciója az, hogy legalább 3 napig egyfolytában rendkívül magas marad a hőmérséklet. Tudósok figyelmeztetnek, hogy a változásnak halálos áldozatai is lehetnek, különösen a szegények körében, akik nem engedhetik meg maguknak sem a légkondicionáló berendezést, sem a hűtőgép használatát. A hőhullám a szegények mellett általában az idősek és a gyerekek között szedi áldozatait.

A városi kánikulát már csak így lehet kibírni
(fotó: freeimages.com)

A Climatic Change szakfolyóiratban publikált tanulmányból kiderül: 2050-re azok a kánikulák, melyek eddig 20 évente következtek be, a Föld területének 60%-án 3 Celsius fokkal, 10%-án pedig 5 Celsius fokkal melegebbek lesznek. Ennek megfelelően az is változott, hogy mit is tekintünk kánikulának. Míg régebben a határérték 42 Celsius fok volt, ezt a mércét klimatológusok mostanra felemelték 45 Celsius fokra - és még így is növekszik az előfordulás. (Idén már februárban összehoztuk az összesen maximálisan megengedhető 2 fokos melegedést.)

Ha sikerül is jelentős csökkentéseket elérni a globális ÜVH-kibocsátásban, a Föld területének közel 20%-a így sem úszhatja meg, hogy intenzív hőhullám helyszínévé váljon 2075-re.

A forróságnak pedig a menekültek tömegeinek elindulásában is van legalábbis áttételes szerepe. A szakértők szerint szerepet játszott a szíriai válságban és arab tavaszban is: az elmúlt években 0,8 fokkal nőtt az átlaghőmérséklet, ami rengeteg. 2006-2011 között ezen a területen olyan aszályos évek voltak, aminek következtében egyes területeken a termény 75%-a, az állatok 80%-a elpusztult, ami 800 ezer embert a városokba kényszerített. Ennek komoly politikai és szociális következményei vannak. Vagyis a környezetváltozás lehet az, ami újabb helyi konfliktusokat robbant ki, akik emiatt elhagyják az otthonukat, nem biztos, hogy környezeti migránsként érkeznek majd, politikai menekültek lesznek. A klíma-környezetváltozás mögöttes kiváltó okként jelenik majd meg. Itt olvashat erről bővebben.

(A Thomson Reuters Foundation cikke alapján.)

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo