135 éve nem volt olyan meleg, mint 2014-ben

Az év végén még csak becslés volt, ma a beérkezett adatok tükrében már biztosan állítható: 2014 volt a meteorológiai mérések történetének legmelegebb esztendeje. De ez még semmi: akinek az életkora 30 év alatt van sosem élt olyan hónapban, amelyik átlagon aluli hőmérsékletet mutatott volna.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Eddig 2010 állt a lista élén, mint a legmelegebb év, 2014 azonban ezt is felülmúlta. Történt ez annak ellenére, hogy Észak-Amerikát hírhedten zord, hidegrekordokat megdöntő tél sanyargatta 2014 elején, egészen áprilisig.

A nyáron Alaszka, Arizona, Kalifornia és Nevada viszont melegrekordokat döntött. (Kaliforniának voltak olyan területei, ahol gyakorlatilag nem volt tél, Alaszka legnagyobb városában, Anchorage-ban pedig egyszer sem süllyedt 0 Celsius fok alá a hőmérséklet.)

Csak kúszik, kúszik... felfelé

Tudósok azt tartják a legrendhagyóbb dolognak, hogy 2014 úgy lett a legmelegebb év, hogy nem volt megfigyelhető számottevő El Nino-hatás, vagyis a Csendes-óceán nem juttatott meleg levegőt a légkörbe, írta a The New York Times a NASA és az amerikai meteorológiai intézet (NOAA) minap nyilvánosságra hozott adataira hivatkozva. El lehet képzelni, mennyivel melegebb lett volna az év, ha még az El Nino is belejátszik.

A japán meteorológiai intézet már január végén megerősítette, hogy 2014 rekordot írt. Hamarosan Anglia is bejelenti saját méréseit.

2014 dobogós helyezése nagy pofon az éghajlatváltozás tényét tagadók táborának. Sokan közülük úgy érveltek, a globális felmelegedés 1998-ban véget ért, hiszen ez volt a 20. század legmelegebb éve. Ebben akkor egyértelműen szerepet játszott az El Nino. Csakhogy a mai összesítés szerinti 10 legmelegebb évet egytől-egyig 1997 után mérték, ami kétséget sem hagy afelől, hogy planétánk éghajlata továbbra is melegszik.

A három legmelegebb év tehát az aktuális sorrend szerint 2014, 2010 és 2005.

A "klíma-szkeptikusoknak" most az a vesszőparipájuk, hogy 2014 vezető helyezése csak apró hőmérsékletkülönbségen alapul, ami a statisztikai hibahatáron belül van, tehát lehet, hogy nem is igaz.

A rendszeres meteorológiai méréseket 1880-ban kezdték el, s ha azt az első évet is beleszámítjuk, 2014 volt a 135-ik esztendő a sorban, melyről pontos hőmérsékleti adatokkal rendelkezünk.

VISSZAFORDÍTHATATLAN A FELMELEGEDÉS! VAGY MÉGSEM?
50 százalékos azonnali kibocsátáscsökkentéssel lehetne elérni, hogy a globális felmelegedés ne érje el a 2 Celsius-fokot, amit tudományos körökben az irreverzibilitás határaként emlegetnek.Ez viszont szinte lehetetlen.
A zord tél egyébként idén sem kímélte az Egyesült Államokat. Bostonban például rekordmennyiségű havat mértek: összesen 275,8 centiméteres hótakaró esett a városra az elmúlt hónapokban, ami több, mint amennyit valaha mértek a téli évszakban 1872 óta.

Európában is melegedünk

A Financial Times és a CNBC beszámolója szerint az Oxford University kutatói úgy vélik, Európában az 1500-as(!) évek óta nem volt ilyen meleg év, jóllehet nem rendelkeznek ezekből az évszázadokból pontos mérési adatokkal.

A szokatlanul enyhe indián nyárnak persze örültünk Magyarországon. Még nem összesítették az adatokat, de nagy a valószínűsége, hogy 19 európai ország története legmelegebb éveként könyveli majd el 2014-es esztendőt. Nagyon úgy tűnik, hogy köztük lesz Anglia, Németország és Franciaország is.

A holland meteorológiai intézet (KNMI) munkatársai szerint az európai átlaghőmérséklet 2014-ben 10,5 Celsius fok volt. Ez 0,3 Celsius fokkal melegebb, mint az előző, 2007-es rekord.

Utoljára 1985-ben esett az némileg a globális átlaghőmérséklet, már ami az egy adott hónapon belül átlagot illeti. Ezt nem jelent mást, minthogy aki most 30 évnél fiatalabb, sosem élt olyan hónapban, amely átlagon aluli hőmérsékletet mutatott volna!

A legutolsó év, melyben minden hónap hidegebbnek bizonyult, mint a korábbi évek átlaga, 1976 volt.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo