hirdetés

135 éve nem volt olyan meleg, mint 2014-ben

Az év végén még csak becslés volt, ma a beérkezett adatok tükrében már biztosan állítható: 2014 volt a meteorológiai mérések történetének legmelegebb esztendeje. De ez még semmi: akinek az életkora 30 év alatt van sosem élt olyan hónapban, amelyik átlagon aluli hőmérsékletet mutatott volna.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Eddig 2010 állt a lista élén, mint a legmelegebb év, 2014 azonban ezt is felülmúlta. Történt ez annak ellenére, hogy Észak-Amerikát hírhedten zord, hidegrekordokat megdöntő tél sanyargatta 2014 elején, egészen áprilisig.

A nyáron Alaszka, Arizona, Kalifornia és Nevada viszont melegrekordokat döntött. (Kaliforniának voltak olyan területei, ahol gyakorlatilag nem volt tél, Alaszka legnagyobb városában, Anchorage-ban pedig egyszer sem süllyedt 0 Celsius fok alá a hőmérséklet.)

Csak kúszik, kúszik... felfelé

Tudósok azt tartják a legrendhagyóbb dolognak, hogy 2014 úgy lett a legmelegebb év, hogy nem volt megfigyelhető számottevő El Nino-hatás, vagyis a Csendes-óceán nem juttatott meleg levegőt a légkörbe, írta a The New York Times a NASA és az amerikai meteorológiai intézet (NOAA) minap nyilvánosságra hozott adataira hivatkozva. El lehet képzelni, mennyivel melegebb lett volna az év, ha még az El Nino is belejátszik.

A japán meteorológiai intézet már január végén megerősítette, hogy 2014 rekordot írt. Hamarosan Anglia is bejelenti saját méréseit.

2014 dobogós helyezése nagy pofon az éghajlatváltozás tényét tagadók táborának. Sokan közülük úgy érveltek, a globális felmelegedés 1998-ban véget ért, hiszen ez volt a 20. század legmelegebb éve. Ebben akkor egyértelműen szerepet játszott az El Nino. Csakhogy a mai összesítés szerinti 10 legmelegebb évet egytől-egyig 1997 után mérték, ami kétséget sem hagy afelől, hogy planétánk éghajlata továbbra is melegszik.

A három legmelegebb év tehát az aktuális sorrend szerint 2014, 2010 és 2005.

A "klíma-szkeptikusoknak" most az a vesszőparipájuk, hogy 2014 vezető helyezése csak apró hőmérsékletkülönbségen alapul, ami a statisztikai hibahatáron belül van, tehát lehet, hogy nem is igaz.

A rendszeres meteorológiai méréseket 1880-ban kezdték el, s ha azt az első évet is beleszámítjuk, 2014 volt a 135-ik esztendő a sorban, melyről pontos hőmérsékleti adatokkal rendelkezünk.

VISSZAFORDÍTHATATLAN A FELMELEGEDÉS! VAGY MÉGSEM?
50 százalékos azonnali kibocsátáscsökkentéssel lehetne elérni, hogy a globális felmelegedés ne érje el a 2 Celsius-fokot, amit tudományos körökben az irreverzibilitás határaként emlegetnek.Ez viszont szinte lehetetlen.
A zord tél egyébként idén sem kímélte az Egyesült Államokat. Bostonban például rekordmennyiségű havat mértek: összesen 275,8 centiméteres hótakaró esett a városra az elmúlt hónapokban, ami több, mint amennyit valaha mértek a téli évszakban 1872 óta.

Európában is melegedünk

A Financial Times és a CNBC beszámolója szerint az Oxford University kutatói úgy vélik, Európában az 1500-as(!) évek óta nem volt ilyen meleg év, jóllehet nem rendelkeznek ezekből az évszázadokból pontos mérési adatokkal.

A szokatlanul enyhe indián nyárnak persze örültünk Magyarországon. Még nem összesítették az adatokat, de nagy a valószínűsége, hogy 19 európai ország története legmelegebb éveként könyveli majd el 2014-es esztendőt. Nagyon úgy tűnik, hogy köztük lesz Anglia, Németország és Franciaország is.

A holland meteorológiai intézet (KNMI) munkatársai szerint az európai átlaghőmérséklet 2014-ben 10,5 Celsius fok volt. Ez 0,3 Celsius fokkal melegebb, mint az előző, 2007-es rekord.

Utoljára 1985-ben esett az némileg a globális átlaghőmérséklet, már ami az egy adott hónapon belül átlagot illeti. Ezt nem jelent mást, minthogy aki most 30 évnél fiatalabb, sosem élt olyan hónapban, amely átlagon aluli hőmérsékletet mutatott volna!

A legutolsó év, melyben minden hónap hidegebbnek bizonyult, mint a korábbi évek átlaga, 1976 volt.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo