Van, ahol direkt jól jön a fagy

Nem kell megijedni a borisszáknak a januári fagyoktól: a jelenlegi zimankós időjárás kifejezetten kedvez a szőlőnek, és ha így mennek tovább a dolgok, 2015-höz hasonlóan kiváló borok teremhetnek az idén is.

„Ideálisnak mondható a mínusz 5 és mínusz 10 közötti időjárás, mivel a kártevők, kórokozók áttelelő alakjai jól megfagynak, míg a szőlőnek meg se kottyan ez a hideg” – jelzi Molnár Gábor mátrai borász, a Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa, hogy egyelőre nem kell félteni a 2016-os borokat. Igaz, indokolt lenne feltételes módban fogalmazni, mivel tartósan mínusz 15 fok alatt már károsodás érheti a növényeket. Ilyen hidegről azonban – szerencsére – nem beszélnek a meteorológusok.

Kép:Pixabay

Mi történik akkor, ha hirtelen kisüt a Nap, és rövid időre feljebb kúszik a hőmérő higanyszála? Molnár Gábor szerint még ez sem tragédia, mert megfelelő metszéssel könnyedén lehet korrigálni a fagykárokat, sőt, a szőlő még mellékrügyről is képes jó termést hozni. Más kérdés, hogy a későbbi, tavaszi fagyok súlyosabb károkat okozhatnak: ha lefagy a hajtás és vele együtt a fürt is, akkor bizony sovány szüret várható. Néhány évvel ezelőtt, 2011-ben éppen ez történt a Mátrában, akkor a fagyra kifejezetten érzékeny muskotály a szokásos hektáronkénti száz mázsa helyett mindössze 15-20 mázsa termést hozott.

A jó bornak is kell a pénz
A borászati ágazat is jelentős támogatásokra számíthat az új pályázati ciklusban. Összeszedtük, milyen forrásokkal számolhatnak az ezen a területen dolgozók.
Aggodalomra azonban egyelőre semmi ok. A jelenlegi időjárással a borászok akár még némi plusz jövedelemre is szert tehetnek, ugyanis – ha így mennek tovább a dolgok – kevesebbet kell majd növényvédelemre költeni, sőt, akár a permetezésen is lehet spórolni. A hidegebb időben ugyanis csökken a lisztharmat és a gombás fertőzések kockázata, de még a szőlőmoly és egyéb rovarkártevők jelenléte is. Persze, ehhez kell a kedvező tavasz is. Ideális esetben lesz elegendő eső, ami után a kellemesen meleg, száraz idő megakadályozza a kártevők számára kedvező pára kialakulását.

A mátrai borász óvatos prognózisa minden hegyvidéki termőhelyre, nemcsak szűkebb pátriájára, Abasárra (és az ottani legendás olaszrizlingre) vonatkozik, vagyis a jelenlegi idő egyformán jó borokat eredményezhet Tokaj-Hegyalján, de akár Villányban is. Az okos borász a mostani időt hatékonyan használja ki. A nagyobb területtel rendelkező pincék már januárban elkezdik a metszést, hogy tavaszra, rügyfakadásra minden dűlővel, sorral végezzenek, miközben folyamatosan vizsgálják, milyen „kondiban” van a szőlő, hogy a valóban kiváló termésre alkalmas, legegészségesebb rügyeket hagyják meg a tőkén. Ha jól végzik a munkájukat, akkor a magyar borok eddigi nemzetközi diadalmenete a 2016-os szüretből származó borokkal is tovább folytatódhat.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo